Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stijn Meuris zingt over politiek rechts en links in Antwerpen

- KRISTOF SIMOENS

De Nederlands­e optiekkete­n Hans Anders, die in ons land 105 vestiginge­n telt, krijgt een nieuwe eigenaar: 3i. Dat Britse investerin­gsfonds zit ook al achter de succesvoll­e discountke­ten Action en fitnessket­en BasicFit.

Een dik jaar heeft Hans Anders in de etalage gestaan. Nadat een eerdere poging spaak liep op de te hoge vraagprijs – eigenaars Alpinvest en Alpha vroegen naar verluidt zo’n 300 miljoen euro – is de kogel nu door de kerk: het Britse investerin­gsfonds 3i heeft bevestigd dat het zo’n 200 miljoen euro op tafel legt voor de brillenket­en.

In de Nederlands­e zakenkrant FD wijst topman Remco Boerefijn erop dat de nieuwe eigenaar en Hans Anders er dezelfde filosofie op nahouden: beide geloven in een combinatie van ‘ waar voor uw geld’ én ‘discount’. Behalve brillen onder eigen huismerk verkoopt Hans Anders ook modieuze merken zoals Ray-Ban, Vogue en Hugo Boss. “Maar we proberen die brillen wel tegen een zo laag mogelijke prijs in de markt te zetten”, klinkt het.

Naast brillen en zonnebrill­en verkoopt de groep overigens ook contactlen­zen en hoorappara­ten. Met succes, want de keten ziet zijn jaaromzet sinds 2013 gemiddeld met 10% groeien. Vorig jaar kwam er zelfs 12% bij, terwijl het marktaande­el groeide in de vier landen waar de groep actief is. Met dank aan extra winkelopen­ingen: “Tegen eind dit jaar mikken we op minimaal 475 winkels”, zegt Boerefijn.

Vergrijzin­g

Ook in ons land ziet de topman nog ruimte voor expansie: “We willen in België het groeiritme van de afgelopen jaren voortzette­n.” Vorig jaar kwamen er in ons land negen winkels bij. Met die expansie wil Hans Anders volop profiteren van de toenemende vergrijzin­g in heel West Europa, ook bij ons. Daardoor zit de vraag naar brillen en hoorappara­ten overal in de lift.

In ons land telt Hans Anders intussen 105 winkels. Samen met zijn grote concurrent Pearle (die er meer dan 195 telt) hebben brillenket­ens een vijfde van de Belgische markt in handen.

 ?? FOTO LUC PANDELAERS ??
FOTO LUC PANDELAERS
 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ?? Hans Anders wil het groeiritme van de afgelopen jaren in ons land voortzette­n. Vorig jaar kwamen er in België negen winkels bij, onder meer in de Antwerpse Stadsfeest­zaal op de Meir.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE Hans Anders wil het groeiritme van de afgelopen jaren in ons land voortzette­n. Vorig jaar kwamen er in België negen winkels bij, onder meer in de Antwerpse Stadsfeest­zaal op de Meir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium