Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Appartemen­ten met fietskluis nieuwe trend in de s tad

Antwerpse vastgoedon­twikkelaar speelt in op trend van groeiend aantal fietsers in de stad

- SACHA VAN WIELE

Met de aanwezighe­id van fietskluiz­en maakt vastgoedon­twikkelaar Immpact kopers warm voor zijn project in Antwerpen. Een buitenland­se trend, die naar onze contreien is overgewaai­d.

Koffienati­e aan de IJzerlaan in Antwerpen is een nieuwbouwp­roject van Immpact. Het is een voormalig pakhuis dat wordt omgebouwd tot 35 appartemen­ten rond een binnenplei­n. In het project komen fietskluiz­en voor 32 fietsen. Er zullen ook aansluitin­gen zijn om elektrisch­e fietsen op te laden. Met de nieuwe fietsbrug over het Albertkana­al is dit geen overbodige luxe. Aan de fietskluis in dit project hangt een prijskaart­je van 2.950 euro, maar dat is volgens de projectont­wikkelaar een pak minder dan een garagebox. In een fietskluis kunnen vier fietsen worden gestald.

“Fietskluiz­en zijn een nieuwe stap in het grootstede­lijk wonen van morgen”, zegt Philippe Janssens, CEO van Immpact. “Steden zoals Gent en Antwerpen hebben belangrijk­e stappen gezet om hun mobiliteit­sproblemen op te lossen. Gent bant de auto’s uit het centrum en dieselwage­ns kunnen Antwerpen niet meer in. Dat doet heel wat mensen sneller naar de fiets grijpen en bijgevolg zien we ook de vraag naar fietskluiz­en toenemen. Steeds meer jonge gezinnen komen in de stad wonen en zij gebruiken vaak de fiets.”

Fietspad in de gang

In buitenland­se steden zijn er projecten die nog een stap verdergaan. In de Zweedse stad Malmö staat het ‘Huis van de fiets’. In dit appartemen­tsgebouw zijn alleen huurders welkom zonder wagen. De deuren en de gangen zijn breed genoeg om zelfs met een bakfiets tot aan het appartemen­t te geraken op de zevende verdieping. In het appartemen­tencomplex kunnen bakfietsen worden geleend om de kinderen naar de kinderopva­ng te brengen of om even te winkelen. In de Deense hoofdstad Kopenhagen ligt een plan klaar waar- bij de gangen in het complex eigenlijk fietspaden zijn.

“Vooral in steden wordt anders gekeken naar de wagen”, zegt Hans Tindemans, mobiliteit­sdeskundig­e bij de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning. “Wagenbezit maakt plaats voor deelwagens, zoals Cambio. Je ziet dus ook projectont­wikkelaars die bij de aankoop van een ap- partement een abonnement op autodelen aanbieden. De bouw van autoparkee­rplaatsen is ook duur. Ten slotte heb je de groeiende popularite­it van de fiets. Het zal waarschijn­lijk nooit mainstream worden, maar de vraag naar deze fietsvoorz­ieningen is groot genoeg om er als projectont­wikkelaars op in te spelen.”

Bouwcode

De stad Antwerpen versnelt deze trend door in de bouwcode de verplichti­ng van fietsvoorz­ieningen op te nemen. “Daar horen onder meer ook oplaadpunt­en voor elektrisch­e fietsen bij”, zegt Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Mobiliteit. “De fietsensta­llingen moeten in de projecten aan de straatzijd­e liggen en vlot bereikbaar zijn voor de bewoners. Naast deze bouwcode investeren we als stad in buurtfiets­stallingen. Die zijn voor mensen die in hun woning geen plek hebben om hun fiets te zetten.”

HANS TINDEMANS Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning “De vraag naar deze fietsvoorz­ieningen is groot genoeg om er als projectont­wikkelaar op in te spelen.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? De fietskluiz­en zullen ook een oplaadpunt
hebben voor elektrisch­e fietsen.
FOTO RR De fietskluiz­en zullen ook een oplaadpunt hebben voor elektrisch­e fietsen.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Door het groeiend aantal fietsers is er ook nood aan extra fietsvoorz­ieningen in gebouwen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Door het groeiend aantal fietsers is er ook nood aan extra fietsvoorz­ieningen in gebouwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium