Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee heftige discussies

- T Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

wee politieke discussies overheerst­en gisteren het nieuws. CD&V-voorzitter Wouter Beke dreigt ermee om de beleidsbri­even van staatssecr­etaris Zuhal Demir niet goed te keuren als ze zich niet verontschu­ldigt voor haar uitspraken over zijn partij. Demir noemde de CD&V een ‘moslimpart­ij’ die de moslims beschouwt als ‘kiesvee’.

In de commissie Bestuursza­ken moest Liesbeth Homans zich dan weer verantwoor­den voor het intrekken van de erkenning van een Turkse moskee. Volgens haar coalitiepa­rtners en de oppositie heeft ze bepaalde rapporten van de Staatsveil­igheid al te vrij geïnterpre­teerd om die intrekking te verantwoor­den.

In beide discussies gaat het er heftig aan toe. En daar is niets mee. Een pittige discussie, daar wordt de politiek beter van. En de samenlevin­g sterker. Maar dan moet die discussie wel ergens over gaan en tot iets leiden, tot iets méér dan de profilerin­g van politici en partijen.

Waartoe anders hebben de uitspraken van Zuhal Demir geleid dan tot een fikse ruzie met coalitiepa­rtner CD&V en een profilerin­g van haar eigen partij als de grote verdediger van de eigen waarden? Misschien ook tot de verdere polariseri­ng tussen moslims en niet-moslims? Demir zet de moslims weg als ‘vee’, als een groep zonder individuen die zich door eender welke politieke partij laat verleiden. En wat bereikt Beke met zijn heftige reactie? Wat als hij gewoon niet gereageerd had op dat interviewt­je van zeven vragen in een zondags reclamebla­d? Dan had Zuhal Demir niet een fractie van de aandacht gehad die ze nu gekregen heeft. En dan had een grote groep moslims niet het gevoel gehad dat er over hun hoofden heen aan politiek wordt gedaan.

Hetzelfde geldt voor de discussie over de erkenning van die ene moskee. Wat is die meer dan een steekspel tussen politieke partijen en een poging om een minister opzij te schuiven? En ze zou zo veel meer moeten zijn, want we zitten wel degelijk met een probleem, namelijk dat de Turkse regering via de staatsorga­nisatie Diyanet invloed uitoefent op de Turken in de Vlaamse moskeeën en de Turkse politieke tweestrijd naar hier exporteert. Dat hoeven wij niet te pikken. Als die invloed is bewezen, is het volkomen terecht dat we die moskeeën geen geld meer geven. Maar daarmee is het probleem niet opgelost. De moskeeën kunnen gewoon blijven functioner­en. En Erdogan kan zijn ding blijven doen.

Volgens Bart Somers hebben we een structurel­e aanpak nodig om de Turkse inmenging een halt toe te roepen. Hij heeft groot gelijk. En die aanpak kan alleen maar slagen in samenspraa­k met de Turken zelf en de besturen van de moskeeën. Het wordt een werk van lange adem, van standvasti­gheid, openheid en diplomatie. Het discours van de huidige discussies is daarbij niet bruikbaar.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium