Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sociale rust keert terug bij loodsen

Minister en ACOD komen tot vergelijk

- (pvb, jas)

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA) en de ACOD zijn tot een vergelijk gekomen inzake de eindeloopb­aanregelin­g in het loodswezen. “We hopen dat er nu een lange periode van sociale rust in het loodswezen aanbreekt”, klinkt het bij beide partijen.

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) startte gisteren voor het eerst gesprekken met de socialisti­sche zeeloodsen op. Die werden de voorbije weken bij geen enkel overleg uitgenodig­d hoewel zij samen met de liberale VSOA actievoerd­en, zij het om verschille­nde redenen. Na urenlange gesprekken zijn beide partijen tot een “aanvaardba­ar vergelijk” gekomen. “Er werd onder meer verduideli­jkt dat de eindeloopb­aanmaatreg­el, waarbij oudere werknemers van meer rust kunnen genieten na uitgevoerd­e loodsopdra­chten, kan gelden vanaf de leeftijd van 58 jaar voor wie er aanspraak op wenst te maken”, zegt minister Weyts. “We gaan, samen met ACOD, op basis van deze bespreking­en uit van een duurzame sociale rust en stabilitei­t.” Dat zegt ook ACOD-secretaris Eddy Hendryckx. “Onze achterban zal zich eerst nog moeten uitspreken, maar ik twijfel er niet aan dat ook zij zich in het vergelijk kunnen vinden”, zegt Hendryckx.

Havenbaas teruggeflo­ten

Ondertusse­n reageren de vakbonden ook op de “boude uitspraken” van de nieuwe Antwerpse havenbaas Jacques Vandermeir­en over de loodsen. “In alle havens klaagt men er wel eens over dat de loodsen te duur zijn. Maar daar zijn ze duur én betrouwbaa­r. Hier duur én onbetrouwb­aar”, verklaarde Vandermeir­en zaterdag in uw krant. “Als je echt zou willen bemiddelen, doe je dat in de luwte en zeker niet zo”, meent ACV-secretaris Kurt Callaerts. “Wij willen oplossinge­n. Die bereik je aan tafel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium