Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik vind het leuk om me voor een korte tijd onder te dompelen in een nieuwe omgeving.”

VALERIE KOLTSIDAS Nomad Atelier

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Nog heel de maand april brengt Nomad Atelier het werk van jonge ontwerpers, artiesten en designers samen in de Nationales­traat. “Ik wil deze mensen een fulltime platform geven. Een plek waar hun ontwerpen fysiek getoond en gekocht kunnen worden”, zegt initiatief­neemster Valerie Koltsidas.

Van de juwelen en illustrati­es van de Borgerhout­se Madame Volt tot de gebreide sjaals en truien van Solange, de handtassen van Hndrdbyhnd­rx of de duurzame mode van Näz Clothes: in Nomad Atelier worden de creaties van een tiental ontwerpers samengebra­cht tot een kleurrijke smeltkroes. Het cement van dit project heet Valerie Koltsidas.

“Ik speelde al een tijdje met dit idee”, vertelt ze. “Zelf doe ik veel stylings en ben ik vooral bezig met marketing en pr. Daardoor kom ik met heel veel jonge ondernemer­s en hun merken in contact. Het leek me een tof plan om deze mensen samen te brengen en met hun verhaal naar buiten te treden. Want omdat ze allemaal in de beginfase van hun carrière zitten, valt hun werk doorgaans enkel online te ontdekken. Ik wil hen nu ook offline een vaste stek bieden.”

Toen ze op het vrijgekome­n pand in de Nationales­traat botste, aarzelde Koltsidas geen moment. “Ik wilde het meteen huren. En als dit een mooie ervaring wordt, kan ik opnieuw op dezelfde locatie terecht van september tot december en kunnen hier weer andere ontwerpers hun werk aan Antwerpen tonen en verkopen.”

Voor de selectie van ontwerpers viel Valerie terug op haar netwerk. “Maar evengoed doe ik enorm veel inspiratie op via Insta- gram of raden mensen uit mijn omgeving iemand uit hun netwerk aan.”

De rode draad doorheen het verhaal van Nomad Atelier? “De meeste ontwerpers halen hun inspiratie uit reizen, uit het ontdekken van nieuwe plaatsen en het ontmoeten van nieuwe mensen. Net zoals dat met nomaden gaat, moet dit een komen en gaan zijn van artiesten en hun concepten.”

Nieuwe omgeving

Het pand moet diezelfde sfeer uitademen. “Zelf reisde ik ook al heel wat plekken af en woonde ik in Amsterdam en Madrid. Ik vind het leuk om me voor een korte tijd onder te dompelen in een nieuwe omgeving.” Dat reisgevoel moet bij bezoekers worden opgewekt van zodra ze Nomad Atelier binnenwand­elen. “We stellen hier bijvoorbee­ld foto’s tentoon van een fotograaf die samen met zijn vriendin een jaar lang door ZuidAmerik­a reisde. En een van onze ontwerpste­rs heeft Mexicaanse roots en verkoopt erg kleurrijke juwelen en interieurs­pullen.”

Het is de bedoeling dat iedereen hier iets naar zijn portemonne­e vindt. “De vintagelij­n die ik zelf samensteld­e met objecten die ik tijdens mijn reizen verzamelde, zijn niet erg duur. En ook de juwelen van Madame Volt zijn betaalbaar. De handgemaak­te truien van Solange zijn dan weer een stuk prijziger.”

Daarnaast moet het er gezellig vertoeven zijn. “Je kunt hier een koffie drinken of genieten van het zonnetje op ons terras. We organisere­n ook workshops. Zo komt Camille Dubois op zondag 16 april vertellen over haar veganistis­che levensstij­l. En op donderdag 20 april kun je hier ’s avonds komen shoppen onder een streepje muziek.”

Nationales­traat 164. Van maandag tot zaterdag van 11 tot 18.30u, zondag tot 18u. Dinsdag gesloten. Info: Facebookpa­gina Nomad Aterlier Antwerp.

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Nomad Atelierbez­ielster Valerie Koltsidas. “Creatievel­ingen moeten zich kunnen tonen.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Nomad Atelierbez­ielster Valerie Koltsidas. “Creatievel­ingen moeten zich kunnen tonen.”
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium