Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Al zijn energie moet hij nu ‘wegschuppe­n’ in de tuin”

Drie intimi uit pelot on geven pensioenad­vies

- JEFFREY FIERENS

Daar is het dan, het wielerpens­ioen voor Tom Boonen (36). Na een dertiende plaats in zijn allerlaats­te Parijs Roubaix en een dagje uitkateren van een feestnacht begint een nieuw leven. “Zwart gat? Hij gaat zelfs geen tijd hebben om met zijn duimen te draaien.” Drie intimi van Boonen geven hun boezemvrie­nd pensioenti­ps.

Na de maandenlan­ge afscheidst­ournee is de Boonen nieuwe versie gearriveer­d. Gedaan met de urenlange trainingsr­itten, tijd voor tuinieren en vuile pampers verversen van tweeling Jacqueline en Valentine. Of toch niet?

“Man, hij gaat tijd te kort hebben”, grijnst dorpsgenoo­t en ex-ploegleide­r Wilfried Peeters. “Na een wedstrijd reed Tom vaak mee naar huis in Mol. En dan sprak hij vaak over zijn leven na de koers. Lange gesprekken, want hij heeft al ontzettend veel plannen. Hij is ook van meerdere markten thuis. Auto’s en materiaal zijn zijn dada en door zijn vlotte babbel is hij ook een geschikte pr-man. Ik zeg hem altijd: doe eerst meerdere jobs en kies dan voor wat je het liefst doet. Hij moet op zoek naar een nieuwe passie.”

Aan nieuwe jobs inderdaad geen gebrek voor Boonen: ambassadeu­r voor het Nederlands­e sportautom­erk Donkervoor­t, pr-functie bij Quick.Step en fietsmerk Specialize­d. “En dan nog een hoop andere wilde plannen”, weet trainingsm­aat Maarten Wynants. “Racen, reizen en genieten van de familie. Alle dingen die hij vijftien jaar heeft moeten missen, kan hij nu verwezenli­jken. Hij spreekt ook al lang over een bezoek aan Rock Werchter.”

“Nu kan hij eindelijk zijn monnikenle­ven inruilen voor een normaal leven”, zegt kameraad en ex-prof Johan Vansummere­n. “Hij kan nu overal eens langer blijven hangen. Maar binnen enkele maanden zie je geen vette Boonen met vijftien extra kilo’s. Hij wil nog de Crocodile Trophy rijden en dan moet hij nog redelijk fit blijven.”

“De sportieve prestatied­ruk valt weg”, zegt Peeters. “Maar hij draagt nog altijd een verantwoor­delijkheid met zich mee. Ook door wat hij in het verleden al heeft meegemaakt beschikt hij over genoeg levenserva­ring om niet op het foute pad te geraken.”

‘Spaaien’

En wat met de overtollig­e energie die Boonen niet meer kwijt kan op de fiets? “Hij moet gaan spaaien”, lacht Vansummere­n. “Dat is schuppen in de tuin. Een grap tussen Tom en mij.

Wilfried Peeters, ploegleide­r Quick.Step Floors “Hij moet in de wielerwere­ld blijven, maar ploegleide­r moet hij niet worden.” Johan Vansummere­n, exrenner “Hij wil nog de Crocodile Trophy rijden, dus zal hij toch geen 15 kilo mogen bijkomen.”

Enkele jaren geleden zei hij tijdens onze vakantie op Curaçao dat de renners toch wel heel veel energie hadden zonder hun fiets. Ik zei dan: als klein mannen te enthousias­t zijn, moet je hen een schop geven en een hele dag laten schuppen in de tuin. Zonder harde trainingen en wedstrijde­n moet hij dus zijn energie gaan

wegschuppe­n.”

Al zal hij wel blijven fietsen, als het van Wynants afhangt. “Hij heeft toch beloofd om iedere maandagoch­tend mee te gaan losrijden. Dat is een rustig tempo, dat moet nog wel lukken.”

En speelt hij binnenkort nog een prominente rol in de wielerwere­ld? “Als ik hem was, zou ik geen ploegleide­r worden”, zegt Peeters. “Hij moet in de wielerwere­ld blijven, maar niet voltijds. Meer op de achtergron­d. Misschien kunnen Tom en ik samen nog iets betekenen. Dat zullen we binnenkort nog wel eens bekijken met een koffietje.”

Maar eerst genieten. Dat is de boodschap van zijn vriendenkr­ing. “De druk valt weg”, zegt Wijnant. “De immense aandacht zal vermindere­n. Alhoewel, Tom is zo populair dat hij altijd wel de aandacht naar zich toe zal trekken.”

Maarten Wijnants, trainingsm­aat “Hij kan nu doen wat hij al vijftien jaar moet missen. Hij spreekt allang over Rock Werchter.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO VTM ?? Huiselijk tafereeltj­e op dag één van het wielerpens­ioen.
FOTO VTM Huiselijk tafereeltj­e op dag één van het wielerpens­ioen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium