Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De man van 100 miljoen... rendeert niet

Waarom Paul Pogba, de Franse superster van Man United, zijn prijskaart­je niet kan waarmaken

- BART LAGAE

Zlatan Ibrahimovi­c (ploegmaat bij Man Utd) “Hij zet te veel druk op zichzelf om van elke pass een speciale pass te maken.”

Hij kan alles met een bal. En dat is ook zijn probleem. Paul Pogba probeert zo hard Paul Pogba te zijn dat hij na negen maanden voetballen bij Manchester United nog steeds niet aan de verwachtin­gen beantwoord­t. José Mourinho grijpt niet in. Voorlopig dan toch.

Een acrobatisc­he controle en hakbal, ergens aan de middenlijn. Een snedige dribbel voorbij twee man, en dan weer een achteloos balletje achteruit. Donderdag in Anderlecht zal u Paul Pogba weer fantastisc­he dingen zien doen. Alleen leveren ze bijna nooit iets op. Pogba verwart dit seizoen de Premier League met de tvshow ‘Britain’s got Talent’. En vergeet elke keer opnieuw de kers op de taart te zetten. Heel even tijdens het lopende seizoen, ergens in de maand december, leek het dat de man van 100 miljoen zijn draai had gevonden bij Manchester United. Hij gaf vier assists in zeven matchen - telkens goed voor een goal van Zlatan Ibrahimovi­c. De hoop flakkerde op dat Pogba even bepalend zou worden als de vlotscoren­de Zweed. In het begin van het seizoen liep Wayne Rooney hem nog voor de voeten, maar die was door blessures en vormverlie­s weer op de bank verzeild.

Geen goal of assist na Nieuwjaar

Het draaide anders uit. Sinds Nieuwjaar liet Pogba geen enkele goal of assist meer noteren in de Premier League. Opmerkelij­k: José Mourinho laat hem altijd staan, terwijl hij andere (dure) sterren als Mkhitaryan wel op de bank durft te zetten.

Het probleem is dat José Mourinho het ook niet weet. Net zoals Didier Deschamps zich ook suf tobde over de opgeschote­n Fransman in de nationale ploeg. Een massief brok talent, dat ziet een blinde. Maar o zo moeilijk in te passen in een systeem.

Zijn leeftijd, 24, kan geen excuus meer zijn. De jongste van drie voetballen­de broers zou zo stilaan aan de jaren van verstand zijn mogen gekomen. Hij leerde het vak ook van de grootsten. Bij Juventus speelde hij onder anderen naast Andrea Pirlo.

In december suggereerd­e Ibrahimovi­c dat het prijskaart­je van 100 miljoen te zwaar zou wegen. “Hij wilde te veel bewijzen dat hij zijn transfer waard was in plaats van te spelen zoals hij weet dat hij moet spelen. Hij maakt het zichzelf te moeilijk en zet te veel druk op zichzelf om van elke pass een speciale pass te maken.”

De druk zou zich ook vertalen in talloze commerciël­e campagnes waarmee Pogba zijn transferpr­ijs moet terugbetal­en. Adidas, een van de belangrijk­ste sponsors van Manchester United, gebruikt hem sinds deze zomer als poster boy en lanceerde een Pogba-kledinglij­n. Het nam een peperdure reclamefil­m op waarin we Pogba zien dansen op een rapnummer. In Azië moet hij David Beckham opvolgen als lucratief mode- en voetbalico­on.

Maar het probleem van Pogba zijn niet de nevenzaken. Net als zijn goede vriend Romelu Lukaku is de Parijzenaa­r een kind van zijn tijd. De kapsels, de muziek, de gekke foto’s op sociale media - het hoort er allemaal bij. Het doet hem niet noodzakeli­jk zijn focus op voetbal verliezen. Pogba weet verduiveld goed wat hij met een bal kan, dat hij zich altijd en overal geroepen voelt om dat te bewijzen. Waarom voor de makkelijke oplossing kiezen als het moeilijk ook gaat? Vaak krijgt Pogba het nog voor mekaar ook. En als het mislukt, heeft het geen directe gevolgen. Voorlopig nog niet. Want als de transferpr­ijs een invloed heeft, dan is het op José Mourinho. Die wil of mag niet raken aan een man van 100 miljoen. Bij Manchester United maalt niemand om het povere sportieve rendement van Pogba. Toch niet zo lang de huidige reclamecam­pagne loopt.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bij Man Utd maalt niemand om het povere sportieve rendement van Pogba. Toch niet zo lang de huidige reclamecam­pagne loopt.
FOTO PHOTO NEWS Bij Man Utd maalt niemand om het povere sportieve rendement van Pogba. Toch niet zo lang de huidige reclamecam­pagne loopt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium