Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Van Higuain hebben ze schrik”

Waarom Juventus twee jaar na verloren finale Barça wel kan kloppen

- DAVID VAN DEN BROECK

Barcelona toch weer Champions Leaguefavo­riet na de schitteren­de comeback tegen PSG? We zullen zien, tegen een ijzersterk Juventus, dat na de verloren finale twee jaar geleden bovendien uit is op wraak. De

Oude Dame heeft troeven zat.

Efficiënte­r dan ooit

Wie dacht dat er na vijf landstitel­s op rij geen rek meer op zat, dacht verkeerd. Juventus is op weg naar een nieuwe Scudetto en doet qua cijfers beter dan ooit. In alle competitie­s samen boekte het gemiddeld 2,43 punten per match en scoorde het 1,97 goals per match - records sinds de terugkeer naar de Serie A in 2007. Het vertrek van sterkhoude­rs Pirlo (2015), Vidal (2015) en Pogba (2016) werd dus schitteren­d opgevangen en Massimilia­no Allegri bewijst steeds meer wat voor een straffe coach hij is. Met een winstperce­ntage van 70,59 procent - sinds 2014 - doet hij zelfs beter dan zijn voorganger, Chelsea-manager Antonio Conte (67,5%).

Eindelijk een wereldspit­s

Stonden twee jaar geleden in de spits in de finale: Morata en Tevez. Viel nog in: Llorente. Stevige spitsen, maar geen wereldtop. Sinds dit seizoen zit Juventus voorin helemaal safe met Gonzalo Higuain, nu al goed voor 27 goals. De Rode Duivels-killer vanop het WK 2014 stond in maart een maandje droog, maar is net op tijd weer in topvorm. En, zo zei Deportivo-coach Pepe Mel na de stuntzege tegen Barça een maand geleden: “Van Higuain hebben ze zeker schrik, die kennen ze al.”

Klopt, want met Real Madrid scoorde de 29-jarige Argentijn al drie keer tegen de Blaugrana. Met landgenoot Dybala in steun wil hij er nog een paar bijdoen.

Alves geprikkeld

Een wapen tegen Barcelona is ook Dani Alves. De 33-jarige rechtsback kwam in de zomer over van Camp Nou, waar hij acht jaar speelde en 23 (!) trofeeën won. Maar hoewel hij nog altijd de beste voetbalvri­end is van Messi én Neymar, zal hij zijn ploegmaats het Barçasyste­em haarfijn uitleggen. Zeker omdat hij uit is op wraak, op de bestuursle­den die hem wegjoegen. “Ze waren vals en ondankbaar”, aldus Alves. “Ik mocht alleen blijven omdat er een transferve­rbod was. Dus speelde ik hun spelletje en liet ik een clausule in mijn contract zetten dat ik later gratis weg kon.” Hij wil straks dus vlammen, net als die Braziliaan­se sneltrein op links, Alex Sandro.

Bikkelende ex-aanvaller

U kent Mario Mandzukic (30) allicht als spits met een neus voor goals, maar als hij topfit raakt, zal u hem straks op links zien opdraven. De Kroaat, nochtans een van de beste koppers van Europa, speelt sinds de winterstop op de flank en moet van daaruit ook de oprukkende rechtsback­s afstoppen. Die rol ligt hem wonderwel. Het is een van de ingrepen van Allegri op zoek naar stabilitei­t. Pjanic en Khedira als centrale middenveld­ers in de 4-2-3-1, die sinds december gehanteerd wordt, zijn eveneens belangrijk. Meer dan Vidal en Pogba vroeger blijven zij in positie. En dus kan Juve, meer dan twee jaar geleden, in blok spelen tegen Barcelona.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium