Gazet van Antwerpen Stad en Rand

8O % Vlaamse Turken stemt ja

Antwerpse aanhang verklaart massale steun door “antiTurkse sfeer in België”

- (svw)

Net geen 80% van de Vlaamse Turken, die allemaal in Antwerpen kwamen stemmen,

De grondwetsw­ijziging, die de Turkse president meer macht geeft, haalde het in Turkije zelf maar nipt met 51,4%. Dat staat in schril contrast met het stemgedrag van de Belgische Turken. In België kreeg de grondwetsw­ijziging 75% van de stemgerech­tigden achter zich. De Vlaamse Turken stemden met 79,7% nog meer uitgesprok­en ja.

De Antwerpse Turken zijn niet verrast en zien meerdere redenen voor de steun die Erdogan kreeg voor zijn grondwetsw­ijziging. “Ik ben geen aanhanger van Erdogan, maar ik geef toe dat hij vooruitgan­g bracht”, zegt Seçmen Akbas. “Ik stemde voor de grondwetsw­ijziging omdat ik overtuigd ben dat het een goed politiek systeem is en het nóg meer welvaart brengt.”

Sommigen zouden met hun stem ook een signaal hebben willen geven naar de Vlaamse samenlevin­g. “Veel Antwerpse Turken zijn de anti-Turkse sfeer beu”, zegt Bilal Dariyeri. “De Belgische Turken gaven een

protestste­m als signaal aan de Belgische politici.”

Met het stemgedrag van de Vlaamse Turken in het achterhoof­d gaan er politiek opnieuw stemmen op om de dubbele nationalit­eit af te schaffen.

zei ja tegen de grondwetsw­ijziging die president Erdogan in een referendum voorstelde. Dat is het hoogste percentage in Europa. In Turkije kreeg het ja-kamp alleen meer stemmen in de stad Bayburt (81,7%).

DIRK ROCHTUS

Turkijeken­ner “Wat als er straks een heel andere figuur dan Erdogan opstaat en alle macht in de slechte zin aanwendt? Daar hebben de Erdogansup­porters in Europa veel minder bij nagedacht, vrees ik.” “Veel Europese Turken volgen alleen de Turkse media, die vooral in handen zijn van Erdoganget­rouwen. Daardoor hebben ze niet echt een realistisc­h beeld van hoe het er in hun thuisland aan toegaat.”

Het controvers­iële referendum dat de Turkse president Erdogan zo goed als alleenheer­ser maakt over zijn land, leidt ook hier tot veel deining. Erdogan dankt zijn overwinnin­g aan de Turken bij ons en in andere Europese landen. Die gingen massaal voor hem stemmen, terwijl in Turkije zelf de bevolking diep verdeeld naar de stembus trok. Bovendien stellen Europese waarnemers dat het referendum geenszins eerlijk verlopen is.

Een nipte overwinnin­g voor president Recep Tayyip Erdogan (63). Daarmee kwam zondag een einde aan weken van verkiezing­skoorts in Turkije. Het land heeft gestemd vóór een hervorming van het presidenti­ële systeem, waardoor de zittende president veel meer macht krijgt.

“Erdogan heeft dan misschien wel gewonnen, de bijzonder krappe winst – amper 51% – is tegelijk een nederlaag. Hij had op een veel duidelijke­re uitslag gerekend”, zegt Turkije-kenner Dirk Rochtus, docent Internatio­nale Relaties aan de KU Leuven.

Daarbij komt dat de verkiezing­en niet eerlijk zijn verlopen, aldus Europese waarnemers. In een eerste rapport klaagden zij gisteren aan dat het nee-kamp “constant is tegengewer­kt”. Zo kwamen de tegenstand­ers van de hervorming amper aan bod in de media, die worden gedomineer­d door de AKpartij van Erdogan. En als ze al aan bod kwamen, werden ze vaak afgeschild­erd als misdadiger­s.

Verkiezing­smeetings van het neekamp werden vaak stilgelegd door de politie. En de nog steeds geldende noodtoesta­nd – afgekondig­d na de mislukte staatsgree­p van vorige zomer – leidde ertoe dat nee-supporters nooit een “gelijk speelveld” hadden, aldus de Europese waarnemers. Het neekamp eiste gisteren al een hertelling van de stemmen.

Doodstraf herinvoere­n?

“Hoe het nu verder moet met Turkije en wat voor een Turkije opstaat na dit referendum, zal pas de komende weken blijken”, zegt professor internatio­nale politiek Dries Lesage (UGent). “Meent Erdogan bijvoorbee­ld dat hij de doodstraf opnieuw zal invoeren? Want dan keert Turkije Europa definitief de rug toe. Of zei hij dat alleen maar om zijn meest extreme kiezers bij zich te houden?”

En zal hij zijn land opnieuw proberen te verenigen, nu bijna de

helft van de Turken tegen hem stemde en er een diepe verdeeldhe­id bij de bevolking is blootgeleg­d? Zowel Lesage als Rochtus vreest van niet, nu de president amper nog tegenstand moet verwachten. Rochtus: “De oppositie is zo goed als helemaal buitenspel gezet en in de toekomst kunnen ook de hoogste rechters hem niet langer terugfluit­en. De wereld heeft er een tweede Vladimir Poetin bij: een alleenheer­ser die Turkije naar verwachtin­g zeer autoritair zal leiden en zich nog weinig zal aantrekken van kritiek.”

De Europese Turken hadden een zeer groot aandeel in Erdogans overwinnin­g. “Velen hebben een ideaalbeel­d van hun thuisland, hen deels opgedronge­n door de Turkse staatsmedi­a die ze nog altijd gretig volgen”, zeggen Rochtus en Lesage.

Een record van 74% van de Belgische Turken stemde ja op het Turkse referendum, terwijl Turkije zelf bijzonder verdeeld naar de stembus trok. “We zagen het ook bij eerde

re Turk- se verkiezing­en: Turken in Europa stemmen altijd zeer behoudsgez­ind, dus vooral op de AK-partij van Erdogan”, zegt Rochtus.

“Veel heeft ook te maken met de regio’s waar veel Turken die vandaag in Europa wonen, vandaan komen. Daar wordt traditione­el massaal op figuren als Erdogan gestemd”, aldus Lesage.

Niet geïntegree­rd

Nochtans waarschuwt Europa al maandenlan­g voor de autoritair­e trekjes van Erdogan. Rochtus: “Veel van de Turken hier zijn misschien niet zo geïntegree­rd als wij denken, en horen die kritiek amper. Ze wonen dan wel in Europa, maar ze lezen Turkse kranten en kijken naar Turkse tv-zenders. Terwijl de Turkse media voor het grootste deel in handen zijn van Erdogan-getrouwen. Turken in het buitenland hebben daardoor niet echt een realistisc­h beeld van hoe het er vandaag in hun thuisland aan toegaat. Meer nog: ze idealisere­n hun vroegere thuisland vaak. Ik vrees dat de Europese waarschuwi­ngen niet veel Turkse kiezers in ons land hebben bereikt.”

Of zijn de Turkse oppositiep­artijen tekortgesc­hoten? “De oppositie heeft het niet gemakkelij­k gehad, is constant geïntimide­erd”, zegt Rochtus. “Ook in ons land kregen supporters van het nee-kamp het zwaar te verduren.”

Het blijft sowieso bizar dat Turken in het buitenland een doorslagge­vende stem hebben in hoe het leven in Turkije er straks uitziet. “Terwijl vele Turken in het buitenland amper wisten waarover dit referendum exact ging en wat de gevolgen zouden zijn”, zegt Rochtus. “Ze waren altijd tevreden over Erdogan, en economisch gezien is Turkije er inderdaad beter op geworden. Waarom dan plots tegen hem stemmen? Maar wat als er straks een heel andere figuur dan Erdogan opstaat en alle macht die een Turkse president voortaan heeft in de slechte zin aanwendt? Daar hebben de Erdogan-supporters in Europa veel minder bij nagedacht, vrees ik.”

 ?? FOTO EPA ?? De aanhangers van Erdogan vieren feest. Maar het referendum heeft wel een diepe verdeeldhe­id bij de bevolking blootgeleg­d, waarbij vooral de landelijke gebieden ja stemden.
FOTO EPA De aanhangers van Erdogan vieren feest. Maar het referendum heeft wel een diepe verdeeldhe­id bij de bevolking blootgeleg­d, waarbij vooral de landelijke gebieden ja stemden.
 ?? FOTO AP ??
FOTO AP
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium