Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een protestste­m als signaal voor de Belgische politici”

-

YAKUP YARDIMCI

Ondernemer “Je moet de cultuur, het land en het MiddenOost­en kennen om de uitslag te begrijpen.”

SEÇMEN AKBAS

Antwerpse universita­ir “Ik ben geen aanhanger van Erdogan, maar ik geef toe dat hij vooruitgan­g bracht.”

De Antwerpse Turken reageren niet verbaasd op de overweldig­end hoge steun vanuit België voor de aanpassing van de grondwet in Turkije. “De Belgische Turken gaven een protestste­m als signaal naar de Belgische politici.”

Ondernemer Yakup Yardimci stoort zich aan de kritiek op de Vlaamse Turken die massaal voor de grondwetsw­ijziging stemden. “Je moet de cultuur, het land en het Midden-Oosten wat kennen om de uitslag van het referendum te begrijpen”, zegt Yardimci, die zelf ook ja stemde. “Erdogan is de leider waarop de Turken zo lang hadden gewacht. Hij maakte de Turkse economie weer sterk, corruptie is verdwenen.”

Seçmen Akbas volgt deze redenering. Volgens hem beschouwen de Turken – ook in België – Erdogan helemaal niet als een dictator, maar als iemand die welvaart bracht. “Als wij naar Turkije gaan, dan zien we daar dezelfde voorzienin­gen en infrastruc­tuur als bij ons”, zegt Akbas. “Ik ben geen aanhanger van Erdogan, maar ik geef toe dat hij vooruitgan­g bracht. Ik stemde voor de grondwetsw­ijziging omdat ik overtuigd ben dat het een goed politiek systeem is en het nóg meer welvaart brengt.”

Politiek signaal

Maar waarom precies de Vlaamse Turken zo massaal ja stemden? “Veel Turken voelen zich nog steeds niet aanvaard”, zegt Bilal Dariyeri uit Antwerpen. “Bij elke aan

slag is de modale moslim de kop van Jut. Elk jaar is er de discussie over het Offerfeest. Nooit was de aanwezighe­id van Turken een probleem. Nu met Erdogan is het dat blijkbaar wel.”

“Veel Antwerpse Turken zijn de anti-Turkse sfeer beu. Het is mee een verklaring voor het hoge aantal ja-stemmen in België. De Belgische Turken gaven een protestste­m als signaal naar de Belgische politici. In Canada en de Verenigde Staten, waar een meer open samenlevin­g is naar moslims toe, zie je trouwens dat het neen-kamp won.”

Te bang om te stemmen

Özkan Yilmaz is aanhanger van de Gülen-beweging, die er door Erdogan van wordt beticht achter de mislukte staatsgree­p van vorig jaar te zitten. Yilmaz zou neen stemmen, maar hij durfde niet naar het stemlokaal te komen.

“De Turkse gemeenscha­p in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland komt uit Anatolië”, zegt Yilmaz. “Dat is een sociaaleco­nomisch achtergest­eld gebied waar de AK-partij van Erdogan zeer sterk staat. Bovendien heeft de partij een zeer sterke werking in België en Nederland. Dat in de VS en Canada het neen-kamp won, heeft vooral te maken met een andere achtergron­d van de Turken daar. Het zijn vooral studenten die in die landen zijn blijven hangen.”

Dubbele nationalit­eit?

Waar alle Antwerpse Turken wel eensgezind over zijn: hun weerstand tegen de afschaffin­g van de dubbele nationalit­eit. “Ik maakte gebruik van mijn democratis­ch recht om te stemmen”, zegt Dariyeri. “Volgens bepaalde Vlaamse politici bracht ik blijkbaar de foute stem uit en moet ik nu worden gestraft. Als Erdogan al een dictator zou zijn, wat maakt het deze politici dan? Zij importeren nu zelf de Turkse politiek door Belgische Turken de schuld te geven voor de uitslag van het referendum.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium