Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Turkse Belgen moeten kiezen: Turkije óf België”

N-VA steunt oproep CD&V’er Hendrik Bogaert, maar praktische bezwaren zijn groot

- BART MOERMAN, EVELINE VERGAUWEN

Schaf de dubbele nationalit­eit af.” CD&Vparlement­slid Hendrik Bogaert had gisteren meteen een oplossing klaar om in de toekomst te vermijden dat Belgische Turken meer aandacht hebben voor de Turkse dan voor de Belgische politiek. NVA juicht zijn voorstel toe, maar zijn eigen voorzitter Wouter Beke beseft dat het allemaal zo simpel nog niet is.

NAHIMA LANJRI Antwerps parlements­lid CD&V “Ik heb ook de dubbele nationalit­eit. Maar de gehechthei­d aan het land van herkomst hangt daar niet van af.”

“Straks gaan we nog vanuit België mee de doodstraf helpen invoeren in Turkije.” Volksverte­genwoordig­er Hendrik Bogaert (CD&V) vindt dat wie in Europa woont, moet kiezen of hij een Europees of een ander paspoort wil. “We moeten die dubbele nationalit­eit afschaffen. Ze móéten kiezen.”

Bogaert kreeg gisteren meteen applaus vanop de N-VA-banken. “We moeten het debat voeren”, zegt staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Ook hij redeneert dat de dubbele nationalit­eit de integratie belemmert.

Maar Bogaerts partijgeno­te Nahima Lanjri ziet dat anders. “Ik heb ook de dubbele nationalit­eit. Maar de gehechthei­d aan het land van herkomst hangt daar niet van af. Mensen met een dubbele nationalit­eit zijn vaak perfect geïnte- greerd. Of ik die Marokkaans­e nationalit­eit nu heb of niet, ik voel mij Belg.”

En ook CD&V-voorzitter Wouter Beke ziet bezwaren. “Het lijkt ons logisch dat iemand één nationalit­eit heeft, maar evident is het in de praktijk niet. Landen als Marokko, Syrië, Mexico staan bijvoorbee­ld niet toe dat de nationa- liteit wordt opgegeven.” Beke stelt zich ook vragen bij de Belgen in het buitenland die de dubbele nationalit­eit hebben. “Wat betekent dit voor hen?”

Om die praktische bezwaren te counteren, denkt Bogaert aan Europese onderhande­lingen met Erdogan. “De EU heeft economisch­e hefbomen om hem te overtuigen, België niet.” Maar Francken mikt op een uitdoofsce­nario. “We schrijven het in de wet. Als ouders hun kinderen dan niet meer aangeven bij het Turkse consulaat, zijn die enkel Belg. Dat gebeurt nu ook al.”

Sp.a-voorzitter John Crombez wil het debat wel voeren, maar volgens hem is het naast de kwestie. “Hiermee gaan we de problemen niet oplossen. Er zijn andere maatregele­n nodig. Zo heeft het parlement twee jaar geleden al gesteld dat we zélf imams moeten opleiden, maar niemand vanuit de meerderhei­d neemt daar initiatief voor.”

 ?? FOTO ANADOLU AGENCY ?? Brusselse Turken vieren de overwinnin­g van het jakamp. Hun dubbele nationalit­eit staat nu ter discussie.
FOTO ANADOLU AGENCY Brusselse Turken vieren de overwinnin­g van het jakamp. Hun dubbele nationalit­eit staat nu ter discussie.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium