Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Erdogan blijft Europa nodig hebben (en omgekeerd)

-

Turkije krijgt met de nieuwe grondwet een staatsvorm en een leider die erg lijken op die in Rusland. Maar Erdogan noch Europa heeft er belang bij de bruggen op te blazen.

Krijgt de Europese Unie aan haar oostelijke grens te maken met een nieuwe dictator? Recep Tayyip Erdogan krijgt meer macht dan Kemal Atatürk, de grondlegge­r van het moderne Turkije, ooit heeft gehad. En de president lijkt van plan die tot de laatste millimeter te gebruiken.

De vraag rijst hoe Europa zich moet gedragen. Zullen de verhouding­en helemaal verzuren? Opvallend: de Europese leiders reageerden erg voorzichti­g op de uitslag. Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker en buitenland­chef Frederica Mogherini gaven een gezamenlij­ke verklaring uit. “Gezien het krappe resultaat en de verreikend­e gevolgen van de grondwetsw­ijzigingen, roepen we de Turkse autoriteit­en op de breedst mogelijke nationale consensus te zoeken”, klonk het. Eenzelfde geluid was te horen bij de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel – Duitsland heeft de grootste Turkse gemeenscha­p buiten Turkije – en de Franse president François Hollande.

De vraag is of Erdogan ook Europa opnieuw de hand reikt. Hij deelt de wereld graag in vrienden en vijanden in. In de aanloop naar het referendum duwde hij de Europese Unie gretig in de vijandige hoek. Daar zat ongetwijfe­ld politiek eigenbelan­g bij. Het hielp hem twijfelaar­s over de streep te trekken.

Maar dat eigenbelan­g zegt ook dat hij de deur met de EU niet helemaal kan dichttrekk­en. Economisch heeft Turkije Europa meer dan nodig. Erdogan dankt zijn popularite­it in belangrijk­e mate aan het feit dat hij de arme Turken een beter leven heeft gegeven. De economie moet dus blijven groeien. Daarvoor heeft hij de Europese Unie – veruit de grootste handelspar­tner – echt nodig.

Vluchtelin­gendeal

Maar ook Europa heeft er geen belang bij dat de bruggen helemaal opgeblazen worden. Op korte termijn blijft het afhankelij­k van Erdogan om de Syrische vluchtelin­gen ‘ op veilige afstand’ te houden. In ruil voor Europese miljarden houdt Turkije de 3 miljoen Syriërs op eigen bodem. Vlak voor het referendum dreigde Erdogan ermee dat akkoord op te zeggen. Daarover repte hij gisteren niet meer.

Op langere termijn blijft Turkije een cruciale speler in het geopolitie­ke mijnenveld van het MiddenOost­en. Erdogan kan een bondgenoot zijn om Assad weg te krijgen uit Syrië. Hij kan de EU ook helpen Poetin in het gareel te houden. Turkije is nog altijd een gewaardeer­d lid van de NAVO. Na de Amerikanen hebben de Turken het op een na grootste leger.

In het NAVO-handvest staat wel dat de leden de ‘ beginselen van de democratie’ moeten beschermen. Ook Washington reageerde bezorgd op de uitslag en beklemtoon­de dat de vrijheden van alle Turken gewaarborg­d moeten worden. Maar tegelijk wil het de band met Ankara versterken. Het strategisc­h belang van Turkije blijft primeren.

De vraag is welk soort relatie de EU en Turkije willen onderhoude­n. In theorie wil Ankara nog altijd lid worden van de EU, maar aan beide zijden van de onderhande­lingstafel gelooft niemand dat het ooit zover komt. De Turken willen wel heel graag visumvrij reizen naar Europa, maar zelfs die boot houdt de EU voorlopig af.

 ?? FOTO AP ?? Merkel en Erdogan bij een eerdere ontmoeting. De Duitse regering wil opnieuw gesprekken met Turkije aanknopen. Het is afwachten of Erdogan ook Europa weer de hand reikt.
FOTO AP Merkel en Erdogan bij een eerdere ontmoeting. De Duitse regering wil opnieuw gesprekken met Turkije aanknopen. Het is afwachten of Erdogan ook Europa weer de hand reikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium