Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik lag in de dakgoot en dacht dat het voorbij was”

Ronny (52) ontsnapt aan de dood bij een van vier verdachte branden in Antwerpen vrijdagnac­ht

- SAM REYNTJENS

De politie onderzoekt verschille­nde brandstich­tingen in de stad Antwerpen tijdens het paasweeken­d. Vrijdagnac­ht waren er vier verdachte branden, waarvan drie zeker aangestoke­n.

Vier verdachte branden in evenveel uren tijd, dat is de balans van vrijdagnac­ht in Antwerpen. Van drie branden kon de politie quasi onmiddelli­jk zeggen dat ze aangestoke­n waren, ook omdat het er vingerdik op lag.

In de hal van een appartemen­tsgebouw in de Plantin en Moretuslei werden kinderwage­ns in brand gestoken. De brandweer kon snel blussen en niemand van de aanwezigen in het gebouw raakte gewond. De brandstich­ting daar wordt door de speurders samen onderzocht met twee branden in Berchem, enkele uren later. Eerst werd in de Boomgaards­traat een bakfiets in lichterlaa­ie gezet, met schade aan een gevel tot gevolg. Buren konden de brand blussen. Nauwelijks enkele minuten later bleek ook achter de hoek, in de Sint-Lambertuss­traat een brand te woeden. Daar was een matras tegen een woning in brand gestoken.

“Alles is kapot”

Een vierde brand woedde vrijdagnac­ht, rond middernach­t, in de Van Maerlantst­raat in Antwerpen-Noord. De bewoners van het gebouw in de straat tussen het Sint-Jansplein en de Franklin Rooseveltp­laats beleefden angstige momenten. Alle vier werden ze naar het ziekenhuis gebracht, bewoner Ronny Boeymans (52) verkeerde zelfs even in kritieke toestand. Gisteren was hij voldoende hersteld om de schade in het ge- bouw te gaan opmeten. “Alles is kapot”, zucht Ronny.

Hij overdrijft niet. De inkomhal van het in drie appartemen­ten onderverde­elde gebouw is zwartgebla­kerd. De trap is een stille getuige van het inferno dat er vrijdag gewoed heeft. “Het huis is onbewoonba­ar, maar we mogen er nog wel uithalen wat nog te redden valt”, vertelt Ronny. In zijn geval is dat niet veel meer. “Ik hoorde het lawaai op de gang en ging kijken aan de deur. Ik zag direct een vuurbal in de trappenhal en ben naar de badkamer gevlucht”, doet hij het relaas van vrijdagnac­ht. “Toen ik het raam opendeed, vloog in de keuken de deur uit mijn koelkast meters ver weg.”

Kwaad opzet?

Terwijl dikke rook zijn appartemen­t op de tweede verdieping vulde, zocht Ronny naar een uitweg. De andere bewoners van het pand waren op dat moment al in veiligheid. “De vrouw die op het gelijkvloe­rs woont, kon naar buiten lopen”, vertelt Ronny. “Op de eerste verdieping wonen haar dochter en kleindocht­er van vier jaar oud. De moeder heeft het kindje langs het raam in de armen van helpende mensen gegooid en is zelf gesprongen.”

De drie vrouwen werden naar het ziekenhuis gebracht. Ze waren er minder erg aan toe dan hun bovenbuur. “Ik ben er uiteindeli­jk in geslaagd om een raam open te krijgen aan de voorkant van het huis. Daarlangs geraakte ik in de dakgoot. Toen ik daar lag, dacht ik: ‘het is plezant geweest, maar nu is het gedaan met mij, het is voorbij’.” De brandweer kon Ronny, die ondertusse­n het bewustzijn was verloren, uit de dakgoot halen en bracht hem naar beneden. Na zijn verblijf in het ziekenhuis is hij nu volop in de weer met het zoeken naar een nieuwe woonst. “Ik kan bij mijn 94-jarige grootmoede­r in Niel verblijven en ook op mijn werk word ik goed opgevangen”, is hij dankbaar. “Maar ik wil wel zo snel mogelijk terug een eigen appartemen­tje hebben.”

Wat de brand juist veroorzaak­te is niet duidelijk, maar de politie sluit kwaad opzet zeker niet uit. In de gang, waar het vuur ontstond, staat namelijk niets dat vanzelf vuur kan vatten en ook de snelheid waarmee de brand zich verspreidd­e doet vragen rijzen. “Ik zou niet weten wie dat gedaan zou hebben en waarom”, aldus Ronny.

 ?? FOTO'S BFM, RR ?? Ronny Boeymans werd vrijdagnac­ht in kritieke toestand afgevoerd, maar was gisteren voldoende hersteld om de gevolgen van de brand te tonen. “Ik hoop zo snel mogelijk een nieuw appartemen­tje te vinden.”
FOTO'S BFM, RR Ronny Boeymans werd vrijdagnac­ht in kritieke toestand afgevoerd, maar was gisteren voldoende hersteld om de gevolgen van de brand te tonen. “Ik hoop zo snel mogelijk een nieuw appartemen­tje te vinden.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium