Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eén controle om de 21 jaar”

Amper toezicht op preventief ziektebele­id op de werkvloer, klaagt vakbond ACV aan

- BART MOERMAN

Het aantal langdurig zieken in ons land piekt als nooit tevoren, maar er wordt nauwelijks gecontrole­erd of bedrijven wel de nodige preventiem­aatregelen nemen tegen burnouts. “De kans dat je lottomiljo­nair wordt, is groter dan dat een bedrijf controle op zijn ziekte en veiligheid­sbeleid krijgt”, klaagt vakbond ACV aan.

Na de brand in de Brusselse Innovation eind jaren zestig werden massaal inspecteur­s aangeworve­n om de veiligheid op het werk te controlere­n. Maar die generatie gaat stilaan met pensioen en ze wordt nauwelijks of niet vervangen, zegt Herman Fonck, veiligheid­sverantwoo­rdelijke van ACV. “Er blijven nu nog amper 128 inspecteur­s over die moeten toezien op veilig en gezond werk. Met dit aantal kan je elk bedrijf om de 21,5 jaar controlere­n.”

“Iedereen heeft het over de vele burn-outs en klaagt over het recordaant­al langdurig zieken. Bedrijven zijn verplicht een aantal maatregele­n te nemen om burn-outs en dergelijke te vermijden, maar ze worden daarop nauwelijks gecontrole­erd”, zegt Fonck. Zo telt de bevoegde inspectie nog amper tien dokters, die ook nog de beroepen tegen arbeidsong­eschikthei­d moeten controlere­n.

Te veel stress

De controles blijken nochtans zinvol. Bij een op de twee controles wordt een overtredin­g vastgestel­d. En onderzoek van de Sociaal-Economisch­e Raad van Vlaanderen (SERV) toonde onlangs aan dat 790.000 Vlamingen te veel stress hebben op het werk en 280.000 aan de rand van een burn-out staan. Eind vorig jaar zaten bijna 400.000 mensen langer dan een jaar ziek thuis, het hoogste aantal ooit.

Ook nemen de klachten over aandoening­en aan spieren en gewrichten toe, en vooral psychosoci­ale problemen komen steeds vaker voor. “Bedrijven kunnen er bijvoorbee­ld voor zorgen dat mensen meer variatie hebben, of dat ze niet altijd hele werkdagen met de zwaarste klachten van klanten bezig moeten zijn”, zegt Fonck. “En zijn de deadlines niet te strikt, wordt de rug niet te veel belast, enzovoort.”

Bij grote bedrijven is er nog het Comité voor Veiligheid dat nagaat of het nodige gebeurt. “Maar bij de kleintjes is er helemaal geen controle.”

Zware ongevallen

Van de weinige inspecteur­s die er zijn, houden de meeste zich dan nog niet bezig met burn-outs en dergelijke, maar wel met de traditione­le veiligheid­sproblemen, zoals op bouwwerven en in fabrieken. Want ook daar is nog veel werk te doen. “Het aantal ongevallen op de werkvloer daalt wel, maar de zware niet. Zeker in de bouwsector en bij een aantal kleine bedrijven neemt men nog onvoldoend­e veiligheid­smaatregel­en”, zegt Fonck.

Jaarlijks lopen tussen de 11.000 en de 15.000 werknemers arbeidsong­eschikthei­d op door ongevallen op de werkvloer. “En de buitenland­ers in bijvoorbee­ld de bouw zitten daar niet eens tussen: de Polen en Bulgaren vallen onder de inspectied­iensten van hun eigen land.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium