Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Demir zalft, maar van excuses aan CD&V is geen sprake

Politiek N-VA-staatssecr­etaris verzacht haar uithaal naar christende­mocraten in Facebookpo­st

-

ZUHAL DEMIR

op Facebook “Ik geef toe dat de hardheid van mijn uitspraken wellicht niet passend waren voor een lid van de regering.” “Ik weiger afstand te nemen van mijn analyse. De uitslag van het referendum in Turkije en de rol van Belgische Turken hierin, sterken mij in mijn overtuigin­g.” “Daarbij wil ik meteen alle politieke partijen uitnodigen om in eigen boezem te kijken en zich de vraag te stellen of ze mee verantwoor­delijk zijn voor het falen van de integratie in België.”

Zuhal Demir heeft gisteren toegegeven dat ze te harde woorden gebruikt heeft naar coalitiepa­rtner CD&V en belooft dat die in haar een loyale partner zal vinden. Maar van echte excuses was geen sprake. Bij het debat over haar beleidsbri­ef vandaag zal moeten blijken of CD&V daar genoegen mee neemt.

“Dit is de zwaarste week uit mijn politieke carrière geweest”, postte staatssecr­etaris voor Armoedebes­trijding en Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) gisteren op haar Facebookpa­gina. Daarmee reageerde ze voor het eerst op de harde woorden van CD&V. Vorige week zondag had ze gezegd dat CD&V moslims als “kiesvee” behandelt. CD&V-voorzitter Wouter Beke had prompt excuses geëist, maar niet gekregen. Daarop legde zijn partijgeno­ot en justitiemi­nister Koen Geens de lat iets lager en eiste “een verduideli­jking”. Die kwam er gisteren. “Ik kan mijn oud-professor Koen Geens geruststel­len. Ik ga hem geen vliegen afvangen”, schrijft Demir. “CD&V zal in mij en mijn partij een loyale partner vinden om het regeerakko­ord uit te voeren.”

Maar tegelijk herhaalde ze dat ze vindt dat moslims “als kiesvee worden gezien en behandeld” en dat “partijen van hun mandataris­sen met migratieac­htergrond tolereren dat ze voor de eigen achterban standpunte­n innemen die afwijken van het partijprog­ramma”. “Of het nu om een religieuze opvatting, een andere visie op gelijkheid van man en vrouw of steun aan een bepaald regime betreft, het wordt door de vingers gezien, zolang het het grote publiek niet bereikt.”

Steun van De Wever

N-VA-voorzitter Bart De Wever sprak zondag gelijkaard­ige woor- den. “Ik erken dat een regeringsl­id zijn coalitiepa­rtner wat moet ontzien. Je laat dat beter over aan de partij”, zei hij. Maar excuses zag hij niet zitten. De opmerking van Demir dat CD&V moslims ziet als kiesvee vindt hij trouwens feitelijk juist. Dat Demir net als Homans de harde uitspraken niet schuwt, vergoelijk­te hij ook. “Ik heb een zwak voor pittige tantes”, zei hij.

CD&V liet zich noch door De Wever, noch door Demir uitlokken om te reageren. “We hebben onze mening gezegd”, zo viel te horen. Vandaag wordt in de Kamer Demirs beleidsbri­ef besproken. CD&V had aangekondi­gd die af te keuren als er geen excuses kwamen. Volgens politicolo­og Carl De Vos (UGent) kan CD&V alle richtingen uit met de verklaring­en van Demir en De Wever. “Beke heeft excuses geëist en die zijn er niet gekomen. Maar CD&V kan ook zeggen dat Demir trouw aan het regeerakko­ord en loyaliteit beloofd heeft, voor verduideli­jking gezorgd heeft en daar genoegen mee nemen. Vandaag zal blijken wat het wordt.”

BART MOERMAN

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Zuhal Demir gaf op haar Facebookpa­gina toe dat ze te harde woorden had gebruikt aan het adres van CD&V.
FOTO PHOTO NEWS Zuhal Demir gaf op haar Facebookpa­gina toe dat ze te harde woorden had gebruikt aan het adres van CD&V.
 ??  ?? FOTO BART DEWAELE
FOTO BART DEWAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium