Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geloven kost 415 miljoen aan belastingb­etaler

Gwendolyn Rutten (Open Vld) wil dat religies zelf opdraaien voor financieri­ng

-

De erkende religies in ons land kosten de belastingb­etaler jaarlijks zo’n 415 miljoen euro, gaande van lonen en pensioenen tot het onderhoud van enkele duizenden kerkgebouw­en. Maar veel animo om de religies zelf voor die kosten te laten opdraaien, zoals Open Vldvoorzit­ter Gwendolyn Rutten voorstelt, is er niet.

Het geld dat de verschille­nde geloofsgem­eenschappe­n in België krijgen, is een behoorlijk kluwen. Ten eerste zijn er de lonen voor de katholieke priesters, imams, rabbijnen en andere geestelijk­en. Die worden – als gevolg van een oude afspraak – door de Belgische Staat betaald. Maar ook op lokaal niveau wordt heel wat geld geïnvestee­rd. De gemeenten staan in voor de huisvestin­g van parochiepr­iesters en het onderhoud van kerken, provincies zijn verantwoor­delijk voor de grotere kerkgebouw­en zoals kathedrale­n of bisschoppe­lijke paleizen. In Vlaanderen, waar bijna 2.000 kerkgebouw­en staan die wegens hun ouderdom veel én duur onderhoud nodig hebben, betalen de gemeenten jaarlijks zo’n 75 miljoen euro.

“Historisch compromis”

Voor heel het land leverde dat in 2015 een prijskaart­je van 415 miljoen euro op, zegt de Nationale Bank. Maar veel animo om de decenniaou­de financiële regeling te hervormen – iets wat in Nederland, Duitsland en Zwitserlan­d al wel gebeurde – is er niet in ons land. N-VA-voorzitter Bart De Wever had het over een “historisch compromis, waar je niet zomaar iets aan kan veranderen”. De Antwerpse bisschop Johan Bonny – geërgerd omdat Open Vld-voorzitste­r Gwendolyn Rutten haar voorstel aan de vooravond van Pasen deed – beklemtoon­de dan weer “het goede werk dat de geloofsgem­eenschappe­n doen” en “dat daar vanwege de samenlevin­g iets tegenover mag staan”. (wer)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium