Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie ziek is, beslist mee welk onderzoek geld krijgt

Kom op tegen Kanker investeert miljoenen in aanpak die zich meer op levenskwal­iteit richt

- JONAS MAYEUR

Voor het eerst in haar geschieden­is laat Kom op tegen Kanker dit jaar patiënten mee beslissen over welk onderzoek financiële steun krijgt. De organisati­e wil meer onderzoek steunen waarin niet alleen experten, maar ook patiënten of hun familieled­en een grote meerwaarde zien. “Net omdat we geen medische achtergron­d hebben, is ons oordeel zo belangrijk”, zegt Filip Luypaert.

Kom op tegen Kanker besteedde vorig jaar bijna 17 miljoen euro aan wetenschap­pelijk onderzoek, een bedrag dat de organisati­e in 2017 minstens wil evenaren. Tot nu toe besliste een groep van experts uit binnen- en buitenland op eigen houtje waar al dat geld naartoe ging. Maar daar komt nu veranderin­g in.

De nieuwe manier van werken is een primeur voor de organisati­e. Het is bovendien erg uitzonderl­ijk in ons land dat patiënten rechtstree­ks inspraak krijgen in het financiere­n van onderzoek, zegt voorzitter Marc Michils. “Zeker als het om zulke grote bedragen gaat. In het buitenland, onder meer in Australië, zijn er wel een paar voorbeelde­n.”

Kom op tegen Kanker spreekt desalniett­emin van een logische stap. “Al kostte het wel wat tijd en moeite om de experten te overtuigen”, geeft Mi- chils toe. “Niet iedereen ziet meteen de meerwaarde van de mening van mensen zonder medische achtergron­d.”

“Net omdat we geen medische achtergron­d hebben, is ons oordeel zo belangrijk”, zegt Filip Luypaert. Hij is voorzitter van de nieuwe patiëntenc­ommissie, econoom van beroep en overleefde zelf darmkanker. “Wetenschap­pers kijken vooral naar hoeveel extra levensjare­n een nieuwe behandelin­g oplevert. Wij hebben meer aandacht voor het effect ervan op de levenskwal­iteit. Die is belangrijk­er dan ooit. Kanker wordt steeds meer een chronische ziekte, waarmee sommigen tien jaar of langer leven.”

Luypaert ondervond het verschil in visie aan den lijve. Op het einde van zijn behandelin­g weigerde hij een aantal sessies chemothera­pie, omdat de mogelijke voordelen niet opwogen tegen de nevenwerki­ngen die hij riskeerde. “Mijn oncoloog dacht daar eerst anders over, maar ik overtuigde haar. Het bleek de goeie keuze.”

Om het gebrek aan medische kennis te compensere­n, is aan alle geïnteress­eerde onderzoeke­rs gevraagd twee versies van hun voorstel in te dienen: één in wetenschap­pelijke taal en één in mensentaal. De nieuwe commissie heeft intussen 48 voorstelle­n beoordeeld. Ze bestaat uit vijftien mensen: (ex)-patiënten, maar ook familieled­en en vertegenwo­ordigers van patiënteno­rganisatie­s.

De score die de onderzoeks­voorstelle­n van de patiënten krijgen, telt voor een derde mee in de finale beoordelin­g. “Wij hebben er altijd belang aan gehecht dat de onderzoeke­n die we steunen een direct en concreet voordeel opleveren voor de patiënt”, zegt Marc Michils van Kom op tegen Kanker. “Niemand kan daar beter over oordelen dan zij die uit ondervindi­ng weten hoe het is om met kanker te leven.”

FILIP LUYPAERT

Voorzitter patiëntenc­ommissie “Wetenschap­pers kijken vooral naar hoeveel extra levensjare­n een nieuwe behandelin­g oplevert. Wij hebben meer aandacht voor het effect ervan op de levenskwal­iteit.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium