Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klopjacht na livemoord op Facebook

Amerikaans­e politie speurt naar schutter die “zo veel mogelijk mensen wil doden”

-

Eén moord heeft hij al zeker gepleegd, en naar eigen zeggen heeft hij nog “minstens tien” andere doden op zijn geweten. In vijf Amerikaans­e staten wordt met man en macht gezocht naar Steve Stephens (37, die via Facebook Live iedereen getuige liet zijn van het neerschiet­en van een willekeuri­ge wandelaar.

Drie uur duurde het vooraleer Facebook de gruwelvide­o offline haalde. Een video die zondagnami­ddag gepost was in Cleveland (Ohio), met in de hoofdrol Steve Stephens, een kale man van 37 met een lange baard. Op de video was te zien hoe de maatschapp­elijk werker schijnbaar zonder enige aanleiding een oudere man doodschiet op straat. Het slachtoffe­r: Robert Godwin, 74 jaar, onbesproke­n en volgens zijn zoon “een door en door goed mens”.

Godwin kwam net terug van een paasbrunch met de familie en had Steve Stephens nog nooit gehoord, gezien of gesproken. Net voor hij stierf, werd de arme man verplicht “Joy Lane” uit te roepen. Zo heet de vriendin van de schutter, met wie hij ruzie had. En die ruzie was volgens Stephens de reden waarom de toevallige passant dood moest.

Niet in scène gezet

Honderden mensen waren op Facebook getuige van de moord. De Amerikaans­e FBI liet weten dat de video niet in scène was gezet. “Ik ga zo veel mogelijk mensen doden”, riep Stephens in zijn laatste post op sociale media. “Mensen zien mij altijd als de slechterik. Wel, we zullen nog wel zien.”

Net na de moord op Godwin liet Stephens al weten “twaalf à dertien mensen” te hebben gedood de afgelopen dagen. Of dat klopt? Allicht niet, zei de politieche­f van Cleveland. “Er zijn geen incidenten geweest die wijzen op meerdere dodelijke schietpart­ijen.”

De politieche­f en de burgemeest­er van Cleveland deden gisteren een ultieme oproep aan Steve Stephens om zich vrijwillig aan te bieden. Zijn vriendin Joy deed hetzelfde. “Ik begrijp er niets van”, zei ze. “Steve is altijd een liefhebben­de partner geweest. Mijn gedachten gaan uit naar de familie van het slachtoffe­r.”

In Ohio en vier omliggende staten is een opsporings­bericht verspreid. Maar gisteravon­d ontbrak nog elk spoor van de ‘Facebookki­ller’.

 ?? FOTO AFP ?? Een beeld uit het filmpje waarin Stephens op straat Robert Godwin doodschiet.
FOTO AFP Een beeld uit het filmpje waarin Stephens op straat Robert Godwin doodschiet.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium