Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen spits, geen schoonheid­sprijs, wel drie punten

Gemengde gevoelens bij KVcoach Yannick Ferrera na tactisch experiment op (lege) Freethiel

- THOMAS STANDAERT

JUPILER PRO LEAGUE, PLAYOFF Winnen in Playoff 2 kan dus ook zonder spits(en). Yannick Ferrera experiment­eerde door op WaaslandBe­veren bijna een hele wedstrijd zonder offensief speerpunt te spelen. Met wisselend succes: flitsend was het niet, maar KV pakte wel de winst dankzij een goal van de ingevallen ‘valse negen’ Reda Jaadi. In de stand nestelt KV zich in het spoor van leiders Union en STVV.

Play-off 2 blijft een proeflabo voor KV Mechelen. Naast het uittesten van jong geweld - Leal, Cobbaut, Jaadi - experiment­eerde Yannick Ferrera zaterdag ook met een nieuw tactisch concept: een ‘4-2-4-0’. Zoals Barcelona: zonder ‘pure’ spits maar met Croizet, Rits, Leal en Claes als infiltrere­nde middenveld­ers die beurteling­s de diepte indoken. Coach Ferrera had achteraf gemengde gevoelens over de uitwerking: “We hebben iets geprobeerd. De bedoeling was om veel lopende mensen tussen de linies van Waasland-Beveren te krijgen. Bij momenten lukte dat goed, op andere momenten misten we diepgang en een aanspeelpu­nt vooraan. Op de mentalitei­t viel er niets aan te merken, maar op vlak van spel kon het inderdaad wel beter. Soms moeten we nog sneller en beter nadenken. Het was dan ook een experiment. In Play-off 2 proberen we al onze matchen te winnen, maar tegelijk willen we ook de jeugd een kans geven én een paar tactische zaken uitprobere­n. Om er dan lessen uit te trekken.” Of Ferrera dit spelconcep­t in Play-off 2 verder wil finetunen, valt te betwijfele­n. De coach zag ook hoe zijn team in het slot van de wedstrijd dominanter en gevaarlijk­er werd na de inbreng van Nicolas Verdier als pure spits.

Jeugd scoort punten

Meer geslaagd dan de tactische test waren de prestaties van de jonge garde bij KV. Elias Cobbaut (19) en Randall Leal (20) maakten voor de tweede wedstrijd op rij een goede beurt en de ingevallen Reda Jaadi (22) kroonde zich, na zijn gouden wissel tegen Eupen, voor de tweede keer dit seizoen tot matchwinna­ar op assist van Rits. Niet slecht voor iemand met slechts 120 speelminut­en en geen enkele basisplaat­s. “Leuk dat ik opnieuw beslissend kan zijn”, sprak Jaadi. “Ik probeer de kansen die ik krijg te grijpen. Als ik dan ook nog eens kan scoren, zoveel te beter.” Dat vond ook zijn coach. “Ik ben blij voor de jonge gasten. Cobbaut heeft een supermatch gespeeld. Misschien wel zijn beste tot nu toe. Leal startte voor de tweede week op rij en deed het ook niet slecht. Jaadi speelde voor het eerst 45 minuten en kon meteen weer scoren. KV geeft kansen aan de jeugd en het is aan hen om die ook te benutten. Een doelpunt maken alleen volstaat niet. Ze moeten blijven tonen dat we ook volgend seizoen op hen kunnen rekenen.”

Jaadi: “Zien wat toekomst brengt”

Of dat voor Jaadi het geval is, is nog onduidelij­k. De optie in zijn contract werd net als bij Osaguona niet gelicht, maar als hij zich bewijst in Play-off 2, is een nieuw contract natuurlijk wel nog mogelijk. Zelf lijkt hij zich niet echt zorgen te maken over zijn toekomst. “Op het einde van het seizoen zal ik mijn opties bekijken. Er is interesse van andere clubs, maar zolang ik bij KV zit, denk ik daar niet aan. Ik voel me hier goed. We zullen wel zien wat de toekomst brengt.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium