Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zorgbedrij­f Antwerpen koopt parochiece­ntrum Nobele Donk

Vereniging­en die er activiteit­en organisere­n zijn ongerust

- MARC WOUTERS

Het einde van parochiece­ntrum De Nobele Donk in de Jozef Ickxstraat is nabij. Vrijdag 21 april zetten Dekenaat EkerenBras­schaat (EKBRA), de eigenaar van het complex, en Zorgbedrij­f Antwerpen hun handtekeni­ng onder de verkoopakt­e. Het gebouw wordt afgebroken en in de plaats komen assistenti­ewoningen en een dienstence­ntrum. De vereniging­en die gebruikmak­en van De Nobele Donk maken zich zorgen.

“Onterecht”, zegt Johan De Muynck, directeur van het Zorgbedrij­f Antwerpen. “Wij zijn en gaan verder in dialoog met de Donkse vereniging­en.” Het Zorgbedrij­f verbindt zich ertoe om de vereniging­en die in De Nobele Donk gehuisvest zijn ander onderdak te verlenen in de nieuwbouw. Het recht op gebruik is kosteloos voor de duur van 49 jaar.

“Toch zijn onze zorgen niet van de baan”, zegt Bart Magerman, voorzitter van de beheerraad van De Nobele Donk. “Voor de uitbating van de zaal hebben wij met het Bisdom Antwerpen en het Dekenaat Ekeren-Brasschaat een overeenkom­st die jaarlijks stilzwijge­nd wordt verlengd. Door de verkoop wordt die overeenkom­st eenzijdig en vroegtijdi­g verbroken.”

De beheerraad vreest dat het gebruik van de nieuwe zaal inkapselt zal worden in het diensten- centrum. “Zeven vereniging­en, plus de parochie, maken gebruik van De Nobele Donk. De vereniging­en tellen samen zevenhonde­rd leden. Een vijfhonder­dtal nemen wekelijks in het centrum deel aan activiteit­en.”

Ziel kwijt

“De Nobele Donk is onze thuis”, zegt penningmee­ster Jean Poelmans. “In overleg met de vereniging­en bepalen we zelf onze programmat­ie. De Nobele Donk is de ziel van onze wijk Ekeren en Brasschaat Donk.”

De beheerraad praat in goede verstandho­uding met directeur De Muyck, maar ze heeft niet dezelfde visie op de toekomst. “We willen de nieuwe zaal graag zelf beheren, weliswaar is nauwe samenwerki­ng met het Zorgbedrij­f. Wij zijn winstgeven­d en dat is toch een belangrijk element”, zegt de penningmee­ster.

Het Zorgbedrij­f betaalt 675.000 euro voor het gebouw en het parkje. “Als EKBRA 350.000 euro incasseert, kan het Zorgbedrij­f de overige 325.000 euro besteden aan een zaal exclusief voor de vereniging­en die ze verder zelfstandi­g willen beheren”, zegt de voorzitter. Het Zorgbedrij­f zou ermee kunnen leven, maar EKBRA is niet te vinden voor het voorstel van de beheerraad. Bart Magerman vindt het de morele plicht van het bisdom om een geschonken zaal verder ten dienste van de parochiane­n en de vereniging­en te hou- den.

Dinsdag 18 april belegt EBRA voor de vereniging­en een bijeenkoms­t in de Nobele Donk. “Wij zullen onze visie op de toekomst sterk verdedigen”, zegt de voorzitter.

Assistenti­ewoningen

Mariaburg en Donk zijn het zorgenkind wat betreft assistenti­ewoningen en dienstence­ntra. “De bouw van veertig tot zestig assistenti­ewoningen en een dienstence­ntrum op de site van De Nobele Donk is een stap in de goede richting”, meent Johan De Muynck.

In 2015 verwierf het Zorgbedrij­f al de aanpalende Oude Pastorie samen met enkele naburige percelen. De Oude Pastorie dateert van 1890 en ligt er al jaren vervallen bij. Sinds 2009 staat het gebouw helemaal leeg. Tussen De Nobele Donk en de Oude Pastorie ligt een prachtig parkje. “Dat wordt een publieke tuin”, verzekert De Muynck.

Bouwvergun­ning

Na de onderteken­ing van de akte gaan de architecte­n aan de slag. “De studierond­e is voltooid. De vereniging­en die gebruikmak­en van De Nobele Donk zullen worden betrokken in de stuurgroep die het project invult”, zegt Johan De Munck.

Het Zorgbedrij­f hoopt tegen het einde van dit jaar een bouwvergun­ning op zak te hebben.

 ?? FOTO W&F ?? Bart Magerman, voorzitter van de beheerraad van De Nobele Donk. “De overeenkom­st wordt eenzijdig en vroegtijdi­g verbroken.”
FOTO W&F Bart Magerman, voorzitter van de beheerraad van De Nobele Donk. “De overeenkom­st wordt eenzijdig en vroegtijdi­g verbroken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium