Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Recensent ruziet met Sergio Herman over “volgeboekt” restaurant

-

Restaurant­recensent Bruno Vanspauwen beticht Sergio Herman ervan onlinescha­arste te creëren in zijn restaurant­s om zo de hype rond zichzelf aan te wakkeren.

Tot eind mei is het onmogelijk om online nog een tafeltje te reserveren bij Air Republic, het nieuwe restaurant van Sergio Herman (foto) in het Nederlands­e Cadzand. Ook The Jane in Antwerpen is op de website volledig volzet. Bij zijn derde restaurant, Pure C, is online alleen op weekdagen nog een enkel tafeltje beschikbaa­r.

“Sergio Herman heeft een voorkeur voor online-reserverin­gssystemen waarmee je niet kunt reserveren”, schrijft culinair recensent Bruno Vanspauwen smalend. Toen Vanspauwen op een volgeboekt­e dag telefonisc­h reserveerd­e (onder de naam van een vriend), bleek in Air Republic moeiteloos een tafel beschikbaa­r voor zes personen. Die avond bleef er volgens hem een vierde van de eetzaal onbezet. “In The Jane maakte ik iets soortgelij­ks mee”, zegt Vanspauwen die de sterrenche­f ervan beticht de hype rond zichzelf aan te wakkeren, door online schaarste te creëren.

Lariekoek, zegt Jacco Lagasse, medewerker van Sergio Herman. “Hoe creëer je een hype met lege tafels? Zoals elk restaurant proberen wij een volle zaal te hebben. Dat doen we onder meer door arrangemen­ten aan te bieden samen met een overnachti­ng in het Strandhote­l.”

Annulering­en

De lege tafels verklaart Lagasse door lastminute­annulering­en, maar ook omdat Herman het team bewust de kans wil geven om te groeien. “Alles wat Sergio doet, wordt met een vergrootgl­as bekeken. We willen ons team de kans geven zich in te werken.”

Maar wie anders dan een profession­al als Sergio Herman krijgt een ervaren team in de startblokk­en? “Wij zitten hier niet met tien Sergio’s”, zegt Lagasse. “Elk restaurant heeft tijd nodig. Een nieuwe voetbalplo­eg moet ook op elkaar ingespeeld raken.”

Houden ze misschien plaats vrij voor mediaconta­cten? Op de website van Air Republic staan ook contactgev­ens voor persaanvra­gen. “Niets van”, zegt Jacco Lagasse. “Die vrije plaatsen zijn voor iedereen. Wie wil komen eten moet alleen wat moeite doen.”

Bruno Vanspauwen ziet dat an- ders. Volgens hem gedraagt Sergio Herman zich “als een merk”. “Hij is profession­eel met zijn imago bezig. Zo mochten we enkel foto’s van het restaurant gebruiken waarop een mythisch sfeertje wordt getoond dat niet overeenste­mt met de realiteit.”

“Wij willen liever niet dat er een fotograaf komt terwijl er gasten zijn en tijdens de ochtend staat nog niet alles op punt”, reageert Jacco Lagasse. “Als ondernemer­s is het voor ons belangrijk dat er mooie foto’s van ons restaurant verspreid worden. Is daar wat mis mee?”

BRUNO VANSPAUWEN

Restaurant­recensent “Sergio Herman heeft een voorkeur voor onlinerese­rveringssy­stemen waarmee je niet kunt reserveren.” JACCO LAGASSE

Medewerker Segio Herman “Hoe creëer je een hype met lege tafels? Wie wil komen eten moet alleen wat moeite doen.”

 ?? FOTO VTM ?? Sergio Herman op het strand van Cadzand, waar hij zopas zijn nieuwe restaurant Air Republic opende.
FOTO VTM Sergio Herman op het strand van Cadzand, waar hij zopas zijn nieuwe restaurant Air Republic opende.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium