Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik leef al maanden uit mijn koffer”

-

Mijn generatie durft meer voluit te gaan voor haar droom, zonder bang te zijn voor de risico’s.” Familieact­rice Bab Buelens weet waarover ze spreekt. Ze is nog maar 22 jaar, maar heeft er al tien jaar in de Vlaamse showbizz op zitten. “Ondertusse­n acteer ik al behoorlijk lang in Familie, maar als ik moet kiezen zou ik voluit voor de muziek gaan.”

Als Emma Verdonck, de vriendin van Guido, maakt Bab Buelens sinds 2014 het mooie weer in de VTM-reeks. De verschille­n tussen de actrice en haar alter ego zijn groot. Emma is in de serie mama van dochtertje Mila. Bab wil nog niet meteen aan kinderen beginnen. “Hoewel er een heftige kinderwens opborrelde toen ik 19 jaar was”, zegt ze. “Mijn zus was zwanger, en toen begon het ook te kriebelen. Maar toen ging ik in Familie spelen, waarin mijn personage snel zwanger werd. Maandenlan­g liep ik op de set rond met een nepbuik en maakte ik alle fases van een zwangersch­ap mee. Toen had ik er genoeg van. Een kindje op de wereld zetten, is zeker iets voor de toekomst, maar ik hou nu te veel van mijn onafhankel­ijkheid. Ik ben er nog niet klaar voor.”

Hoe is het om met zo’n peuter te acteren?

Die eerste maanden stond ik soms nat van het angstzweet op de set. Ik moest met de baby in mijn armen op hoge hakken van de trap komen. Ik vond dat een enorm risico. Ik zou het mezelf nooit vergeven als ik die baby zou laten vallen. Ondertusse­n passeerden er al vele Mila’s, want zo’n baby mag maar enkele dagen meewerken. Lastig, want er is tijd nodig om hen te laten wennen aan iedereen, en als je uiteindeli­jk een band met zo’n baby hebt opgebouwd, is het alweer voorbij.

Ben je bang voor de dag dat

Familie stopt?

Daar ben ik niet mee bezig. Ik doe

Familie ook niet puur voor het geld, maar wel omdat ik graag samenwerk met mensen. Als ik me er niet meer gelukkig zou voelen, beslis ik zelf om ermee te kappen. Ook al betekent dat dan minder geld op mijn bankrekeni­ng. Ik merk dat zo’n visie eigen is aan de huidige jonge generatie. Mijn ouders zijn veel behoudende­r, maar wij durven meer te springen. Kijk naar Joy Anna Thielemans, die nu in Amsterdam woont en zich een weg zoekt in het leven. Mochten ze mij voorstelle­n om morgen voor negen maanden naar pakweg São Paolo te verhuizen, zou ik dat ook aandurven.

Misschien is dat je visie omdat veel vrienden van je er ook zo over denken?

Het werkt inderdaad inspireren­d. Een vriend gaf zijn job op de bank op en werkt nu in een koffiebar. Mijn andere vrienden scoren grote hits met Bazart, nog andere muzikale vrienden stonden al op Pukkelpop. Ik ken ook iemand die doctoreert aan de universite­it en ondertusse­n een piano-opleiding volgt aan het conservato­rium. Wij zijn een generatie die keihard wilt werken, buiten de klassieke patronen denkt en daar uiteindeli­jk de vruchten van kan plukken.

Je bent van Begijnendi­jk, maar woont nu in Antwerpen. Hoe komt dat?

Na een jaar Taal- en Letterkund­e in Leuven, begon ik met dezelfde studie in Antwerpen. Sindsdien ben ik er blijven wonen. Ik hou van de drukte en anonimitei­t van de stad. Antwerpen is me zelfs niet druk genoeg. Ik hou van metropolen, zoals Brussel. Ik kan in een stad beter aarden dan in Begijnendi­jk. Een eigen stek heb ik nog niet. Momenteel logeer ik bij vrienden en bij mijn ouders. Dat begint stilaan wel te wegen. Ik leef al maanden uit mijn koffer. Ik forceer de zoektocht naar een eigen flat niet, maar ik merk wel dat ik soms minder focus op iets kan leggen omdat mijn leven wat op stelten staat.

Je deed mee aan Junior Euro

song 2007 en bracht later een single uit. Ben je nog met muziek bezig?

Ik schrijf graag nummers, maar het valt niet te combineren met Fa

milie. Als ik zoiets doe, wil ik alle focus daarop kunnen leggen. Ik moet nog bekijken wanneer ik het een plek kan geven in mijn leven. Maar sowieso doe ik er ooit nog iets mee. Muziek is mijn grootste passie. Soms zeggen mensen dat ik er nu werk van moet maken. Mijn bekendheid zou me sneller kunnen lanceren. Maar ik bekijk het niet zo commerciee­l. Bij mij moet dat organisch groeien.

Was je ook niet bezig met een modecollec­tie?

Ja, Babel. Maar ook daar had ik het gevoel dat ik er te weinig tijd kon insteken. Ik ben ook veel bezig met sociale media, en dat combineren met Familie lukt wel. Zoals je merkt, hou ik vooral van artistieke dingen. Iets bedenken en creëren is mijn passie. Een job op pakweg een bank? Ik zou het niet volhouden om elke dag hetzelfde werk voor dezelfde mensen te doen. Ik moet die afwisselin­g en uitdaging hebben.

Werk je nog voor VTMKZOOM?

Ja, als freelancer. Ik maakte zopas

Bab Backstage, rond het programma The Band. Ik kan me vinden in de uitslag, maar ik vond het erg voor Andy. Maar die jongen is sowieso opgemerkt. Ik merkte dat hij veel fans heeft. Ik zie hem later nog terugkomen in de muziekwere­ld.

Je was al vroeg bekend. Heeft dat je karakter gevormd?

Toch wel. Soms is die bekendheid

crazy. Ik heb twee fans die me al sinds 2007 volgen. Als iemand om een foto vraagt, zal ik dat ook altijd toestaan. Ik weet wel dat ik soms verlegen kan zijn, zeker als mensen op me afstappen en ik hen niet ken. Dan kan ik even dichtklapp­en.

Tot slot: klopt het dat je vegetariër bent, maar soms ook vlees eet?

Dat zit zo: ik was twee jaar veganiste. Ik at niets dierlijks, en was daar best fanatiek in. Tot ik Vincent Banic als tegenspele­r kreeg. Hij heeft een restaurant en bekeerde me. Ik vond het erg dat ik faalde in mijn principes. Ik zal nog steeds bepaalde producten niet eten, maar kaas, room, vis op de grill … ik krijg het water al in de mond. Ik kon er gewoon niet afblijven.

TOM VETS

Familie, VTM, van maandag tot vrijdag, 20u

BAB BUELENS

Actrice/zangeres “Mochten ze mij voorstelle­n om morgen voor negen maanden naar pakweg São Paolo te verhuizen, zou ik dat ook aandurven.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium