Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De colonne mag nooit onderbroke­n worden”

-

GUY CLAREMBAUX

Lesgever “Afstand houden is erg belangrijk, want in zo’n groep beginnen de deelnemers snel met elkaar te praten en verslapt de aandacht. Zeker met de vlotte elektrisch­e fietsen.”

De elektrisch­e fietsen moeten achteraan.” Wegkapitei­n Roger Vervloet brengt de richtlijne­n die hij even voordien tijdens de cursus ‘elektrisch fietsen in groep’ heeft gekregen, meteen in de praktijk. Steeds meer actieve senioren verkiezen een elektrisch­e fiets, ook als ze met de beweging voor gepensione­erden, Okra, op groepsuits­tap gaan. OkraSport organiseer­t daarom cursussen voor de deelnemers.

Het voorbije jaar werden in ons land 186.000 elektrisch­e fietsen verkocht. Dat is 39,2% van alle fietsen die in 2016 werden verhandeld. Steeds meer gebruikers zijn jonger dan vijftig, maar toch zijn nog altijd zes op de tien elektrisch­e fietsers ouder dan vijftig. Dat beseft ook Okra, dat sinds 2014 cursussen elektrisch fietsen voor zijn leden organiseer­t. Sinds kort zit ook de cursus ‘elektrisch fietsen in groep’ in het aanbod. De Okra-senioren van Muizen (Mechelen) mochten de spits afbijten.

Lesgever Guy Clarembaux uit Edegem heeft de nieuwste aanpassing­en in het verkeersre­glement omtrent elektrisch­e fietsen in een powerpoint­presentati­e ge- zet. “Maar de wet is niet erg duidelijk”, verontschu­ldigt hij zich meteen voor zijn aandachtig­e publiek. “Ze zou nog worden aangepast.” De twintig cursisten absorberen de nieuwe leerstof, maar wanneer Guy hen een aantal verkeerssi­tuaties voorlegt, beginnen ze stevig te discussiër­en. “Onthoud dit goed”, bezweert Clarembaux. “Wanneer een wegkapitei­n de groep begeleidt, mag een andere weggebruik­er deze colonne niet onderbreke­n. Eis dus je plaats op de weg op.”

15 kilometer per uur

Na de theorie volgt de praktijk. Wegkapitei­n Roger Vervloet stippelde een parcours uit dat de groep langs onder andere Schiplaken voert. Als wegkapitei­n moet hij ook de keuze maken of de groep op het fietspad of op de rijbaan zal rijden. Het wordt het fietspad. “In groep is het nochtans veiliger om voor de rijweg te kiezen”, zegt Guy. “Maar het is het één of het ander.”

Een belangrijk­e laatste richtlijn is de gemiddelde snelheid. “We rijden 15 kilometer per uur”, zegt Roger. Elektrisch­e fietsen kunnen zonder veel moeite wel sneller. Daarom moeten ze bij groepsfiet­stochten achteraan rijden. Anders is het voor de klassieke fietser niet meer aangenaam.

Jeannines eerste rit

Tussen de fietsers moet een afstand van ongeveer twee meter blijven, maar de groep moet wel aaneengesl­oten blijven. Jeannine rijdt nog wat onwennig op haar elektrisch­e fiets. “Ik heb hem nog maar één dag en heb er nog maar 6 kilometer mee gereden”, zegt ze. “Ik ging altijd wandelen met Okra, maar sinds ik een ontsteking aan mijn voet heb, kan dat niet meer. Ik ben 75 en ik wil onder de mensen komen. Als ik nu geen elektrisch­e fiets zou kopen, zou ik het nooit meer doen.”

Jeannine overwoog eerst deel te nemen aan een groepsaank­oop in Mechelen, maar volgde uiteindeli­jk de raad van haar buurman, die goed op de hoogte is van elek- tronica. “Hij verwees me naar een fietsenmak­er die weet hoe hij elektrisch­e fietsen moet herstellen. Een goede service is voor mij het belangrijk­ste. Naar de prijs heb ik dan niet meer gekeken. Ik had mijn grens op 2.000 euro gezet, maar ben er toch nog serieus overgegaan. Ik dacht: foert, ik profiteer er eens van.”

Jeannine keek wel op tegen haar eerste groepsfiet­stocht. “Ik dacht dat ik niet zou kunnen volgen, maar dat valt wel mee. Ik blijf wel in de buurt van mijn buurvrouw.”

Die buurvrouw, dat is Christiane. Zij overhaalde Jeannine om mee te fietsen. Zelf rijdt Christiane al vijf jaar elektrisch. “Mijn man is overleden en wij hadden geen wagen. Deze elektrisch­e fiets die ik voor mijn verjaardag kreeg, was de oplossing. Ik fiets vaak. Ook de tochten met vrouwenver­eniging Femma doe ik. Ik ben al mijn derde batterij toe. De eerste is onder garantie vervangen, maar ook de tweede hield het niet zo lang vol. Ik heb nog een fiets van de eerste generatie. Ondertusse­n zijn de elektrisch­e fietsen veel beter. Ook mijn display is versleten, wellicht door vochtinsij­peling. Misschien moet ik toch eens voor een nieuwe fiets gaan. Deze heeft een motor in de vooras, maar een motor in het midden is beter.”

Laatste man

We rijden de Leuvensest­eenweg op, waar aan de weg wordt gewerkt. Het werflicht springt op rood, de eerste helft van de groep is gepasseerd, de tweede helft stopt. Maar Guy Clarembaux roept de fietsers tot de orde: “De colonne mag nooit onderbroke­n worden! Dat geldt ook voor elektrisch­e fietsen.” Michel luistert aandachtig naar alle instructie­s die de lesgever meegeeft. “Ik ben zelf wegkapitei­n bij het dienstence­ntrum”, zegt hij. “Ik heb een maand geleden een elektrisch­e fiets gekocht. Dat is veel comfortabe­ler en minder vermoeiend. Ik doe vaak groepstoch­ten en rijd dan als laatste man. Die moet altijd de gaten dichten. Als je met een groep van dertig fietsers op stap bent, is zo’n snelle elektrisch­e fiets wel handig. De leeftijd begint een rol te spelen, he. Ik ben 68 en rijd nog 8.000 kilometer per jaar, maar ze hebben me aangeraden om niet te wachten tot het te laat is.”

Michel heeft zich een duur model, met hydraulisc­he remmen, aangeschaf­t. “Ik heb een van de beste genomen, maar ik moet nog wel zelf trappen”, lacht hij. “In groep rijd ik altijd in de ecostand. Als je wat geoefend hebt, voel je wat de batterij verlangt. Ik heb dat allemaal op het internet opge-

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Christiane rijdt al vijf jaar elektrisch. “Ik zit al aan mijn derde batterij.”
FOTO JORIS HERREGODS Christiane rijdt al vijf jaar elektrisch. “Ik zit al aan mijn derde batterij.”
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? “Ik heb mijn elektrisch­e fiets nog maar één dag”, zegt Jeannine.
FOTO JORIS HERREGODS “Ik heb mijn elektrisch­e fiets nog maar één dag”, zegt Jeannine.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? “Als je met een groep op stap bent, is zo’n snelle fiets wel handig”, vindt Michel.
FOTO JORIS HERREGODS “Als je met een groep op stap bent, is zo’n snelle fiets wel handig”, vindt Michel.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium