Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfs tweede plaats komt in gevaar

Na 2 op 9 be seft Club Brugge dat het zondag erop of eronder is

- FRANK BUYSE, GUILLAUME MAEBE

“Verliezen op Anderlecht en het is over”, beseft Club Brugge-coach Michel Preud’homme. “Neen, we moet er winnen”, klinkt in de spelersgro­ep… Dan zal blauw-zwart in elk geval eindelijk eens scherp moeten starten en zullen de smaakmaker­s eindelijk eens moeten opstaan. Michel Preud’homme roept alvast de hulp van de goden in.

“Bewonderen­swaardig”, vond coach Michel Preud’homme het, hoe zijn team aan de Gaverbeek een 2-0achtersta­nd rechtzette. Maar dat was eigenlijk meteen het enige goede nieuws voor de landskampi­oen. Behalve de gezwinde prestatie van Anthony Limbombe dan, die zijn eerste volledige match sinds begin december speelde. Maar verder: alweer een lamentabel­e eerste helft.

“Een halfuur weggespeel­d”, knikte de coach. Stroef spel met weinig kansen. “Te weinig spelers toonden hun kwaliteite­n”, zuchtte de coach. En ten slotte: 2 op 9, meteen de slechtste start ooit van Club in Play-off 1, nu al zes punten achter op Anderlecht. Zelfs de tweede plaats is in gevaar. Na drie speeldagen al moet Preud’homme niet veel meer rekenen: “Zondag mogen we inderdaad niet verliezen. Negen punten ophalen is wel heel veel.”

Niet verliezen is voor Ruud Vormer zelfs niet genoeg. “We moeten winnen op Anderlecht, of het is voorbij.” En de Nederlande­r kent zijn klassieker­s. “Het is al een jaar of vijftien geleden dat Club er kon winnen, zeker? Toch zal het wel moeten. En dan thuis winnen tegen Oostende.”

Voor Joske Izquierdo is het nog simpeler: “We moeten gewoon nog zeven keer winnen. Als Barcelona bepaalde prestaties ( doelt op het mirakel van

PSG, red.) kan neerzetten, dan is het nu aan ons.”

Maar dan zijn er toch vier zaken die

hoognodig moeten gebeuren.

Club zal eindelijk eens scherp moeten starten

Het is godgeklaag­d, hoe Club zichzelf weer in nesten werkte. Preud’homme wordt echt moedeloos van de slappe manier waarop zijn team dit seizoen al zo vaak de wedstrijd aanpakte. “Het zit blijkbaar in het DNA van de spelers. We hebben er al zoveel over gepraat en soms lukt het. Maar heel vaak niet. Gelukkig volgde na de 2-0 nog de reactie, maar ik zie liever meteen actie in plaats van reactie.” Hij toont maar een heel klein beetje begrip. “Het grootste deel van deze groep is de afgelopen twee, drie jaar heel diep gegaan, misschien sluimert er toch mentale vermoeidhe­id in de groep. Maar in deze fase van de competitie mag het gewoon niet. Sommige spelers dromen van het buitenland. Wel, daar moet je er om de drie dagen van de eerste minuut staan.”

Sommige spelers moeten nu echt opstaan

Izquierdo is terug, Limbombe toonde zich, Vossen en Refaelov zorgden in hun korte invalbeurt toch meteen voor gevaar: het grootste blessurele­ed is geleden. Nu moet Club hopen dat zijn sterkmaker­s heel snel - graag tegen komende zondag - hun beste vorm terugvinde­n. “Meer kwaliteit in het spel”, verwoordt Preud’homme het. Daarvoor mag ook naar Vanaken worden gekeken, kan Preud’homme drijfkrach­t Vormer beter weghalen van die rechtsacht­erplaats en mag heel Brugge hopen dat de zwakke prestatie van Timmy Simons van voorbijgaa­nde aard was.

Club moet al rekenen op hulp van de voetbalgod­en

Preud’homme kijkt echt niet weg van het stroeve spel van zijn team. Maar benadrukt wel dat die 2 op 9 evengoed 6 of 7 op 9 had kunnen zijn. “We hadden op Gent en tegen Charleroi evengoed kunnen winnen. Maar ik stel vast dat we nu al drie wedstrijde­n op rij een strafschop tegen kregen waarvan er twee zeer discutabel waren ( Coopman stond buitenspel net voor hij werd neergehaal­d in de 16 meter, red.). Zie je, zulke zaken maken in deze fase van de titelstrij­d wel een verschil. ( zucht) Ik kan alleen maar hopen dat het dubbeltje een keer langs onze kant valt. Dat de goden een keer met ons zijn.”

Het geluk van Anderlecht moet eens op raken

Vormer wees nog op iets: “Anderlecht kreeg in Oostende een strafschop tegen, maar KVO miste die wel. Waarna Anderlecht wel scoorde. Dat zat bij ons vorig jaar allemaal mee.”

Dat ook de Brusselaar­s momenteel niet swingend op de titel afstevenen, weet Preud’homme ook. “Ze spelen vanuit de omschakeli­ng, met negen man achter de bal... Maar dat is hun goed recht, natuurlijk.”

Club moet er zondag dus wel voorbij, wil het nog aanspraak kunnen maken op de titel. Preud’homme roept daarom nogmaals de goden aan. “Weet je nog, drie jaar geleden, hoe Anderlecht met tien man helemaal werd weggespeel­d, maar kon winnen dankzij die owngoal van Meunier? Misschien zoiets?” En dan fijntjes: “En als we dan eens een keer geen penalty tegen krijgen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium