Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Berekend voetbal, maar al wel

Waarom Anderlecht donderdag op Man United mag hopen op een stunt

-

Als Anderlecht straks de titel pakt, zal dat gevierd worden met cava, niet met champagne. Ook in Oostende werd - op een 18-karaats goal van Hanni na - een weinig sprankelen­de zege geboekt. Maar hoe berekend het voetbal soms ook is, met 103 goals in alle competitie­s samen beleeft paarswit wonderwel een van zijn meest productiev­e seizoenen ooit. En dat is hoopgevend voor de terugmatch op Man United, nu donderdag.

Anderlecht is aan Play-off 1 begonnen met 7 op 9 en won daarbij al twee uitmatchen. René Weiler kon gisteren dus stressloos en met plezier naar titelconcu­rrenten Club Brugge en AA Gent kijken, maar de Anderlecht-coach verraste. “Ik kijk zelden voor het plezier naar de concurrent­ie. Hoogstens als dat moet om hun spelsystee­m eens te bekijken.”

Recordjach­t

De Zwitser blijft dus zijn eigenzinni­ge koers varen, maar boekt wel resultaten met zijn berekend rechttoe rechtaanvo­etbal. Ook op Oostende plooide Anderlecht na de 0-1 massaal terug om te loeren op de counter. “Na de rust trokken we de handrem op”, aldus doelman Frank Boeckx. “We zaten wat door onze krachten heen na een zwaar duel met Manchester United. Maar dat is de boodschap: knokken. Als het op die manier moet, dan is het maar zo.”

Contradict­orisch genoeg scoorde Anderlecht al 103 doelpunten in alle competitie­s samen. Paars-wit zit nu aan 50 duels, maar rondde de kaap van de 100 al in zijn 47e match. Die eer was drie weken geleden voor Chipciu op de eerste speeldag van Play-off 1 in Waregem. Er blijven dus nog minstens - het duel op Man U inclusief - acht wedstrijde­n over om het kampioenen­jaar 2012-2013 te overtreffe­n. Toen lukte paars-wit 113 treffers, maar werd de kaap van de 100 pas gerond in de 51e match.

“Ook op Oostende domineerde­n we toch delen van de match”, vervolgde Weiler. “Neen, het was niet de bedoeling om zo terug te plooien na de 0-1, maar de tegenstand­er dwong ons daartoe. En wij viseerden de counter.”

Omschakeli­ngsvoetbal is het paars-witte handelsmer­k geworden en dan zijn die 103 treffers toch opvallend. Vergeet niet dat Anderlecht dit seizoen al vijf (!) keer 0-0 speelde, maar er waren ook uitschiete­rs: de 6-1 tegen Mainz, de 5-1 tegen Kortrijk, de 7-0 tegen Moeskroen... Straf. Zo zit Genk - dat qua parcours het dichtst bij Anderlecht aanleunt en van wie toch regelmatig wordt gezegd dat het flitsend voetbal speelt - ‘slechts’ aan 91 goals in alle competitie­s samen. En de Limburgers speelden vijf matchen meer dan Anderlecht. “De kracht van dit Anderlecht is hun realisme”, stelde ook KVO-doelman Silvio Proto vast. “Dat maakt hen heel, heel sterk.”

Teo sputtert

En daar danken de Brusselaar­s ook hun uitstekend­e Europese campagne aan. En wie weet zit er met dit resultaatv­oetbal donderdag ook nog een stunt in Manchester in. Na de 1-1 thuis moet Anderlecht zeker scoren op Old Trafford. Het strijdplan voor die kwartfinal­e: de Engelsen goed opvangen en hopen op die sporadisch­e counters om de 0-1 te maken. Anderlecht zal wel weer wat roteren en het is balen dat de sterke Trebel Europees niet speelgerec­htigd is. Nu kiest Weiler wellicht weer voor Stanciu.

“Ach, in Oostende was nog niemand bezig met Man United”, sprak de coach zijn spelers tegen. “We voerden gewoon ons plan uit om punten te pakken.”

Neen, in Engeland zullen we zeker geen champagnev­oetbal eisen. De supporters willen misschien zelfs de titel inruilen voor dat uiterst minieme kansje op nog eens een Europese finale, maar Weiler is niet meteen van plan risico’s te nemen. Mogelijk brengt hij wel Teodorczyk aan de aftrap. Met 28 goals en vier assists is de Pool betrokken bij zowat een derde van de 103 goals, maar in zijn laatste zestien duels trof Teo maar vier keer raak.

Het is dus aan Tielemans en co om zijn rol in dat geval over te nemen. Donderdag op Man U en volgende week zondag in de topper tegen Club Brugge. En voor de klagende Anderlecht-fans: in de sei-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium