Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hanni legt criticaste­rs het zwijgen op

-

Vorige week werd hij nog uitgeflote­n en ook nu werd Sofiane Hanni weer afgemaakt op sociale media. Tot de dribbelaar op Oostende scoorde na een wondermooi­e slalom. Hij hield zijn handen achter

zijn oren en alle criticaste­rs verstomden.

Voor KVO is het doel langs de kant van de zeedijk vervloekt tegen Anderlecht. Na de twee we

reldgoals van Tielemans in de reguliere competitie, scoorde Hanni daar nu prinsheerl­ijk met een reuzenslal­om. Jonckheere kwam te laat, Siani - Vandendrie­ssche en Rozehnal werden uitgekapt en Proto gevloerd. “Ik stelde mij geen vragen toen ik aan die solo begon”, aldus Hanni. “Ik waande mij op training en scoorde op het instinct. Het is een van de mooiste goals uit mijn carrière.”

Marc Coucke tweette meteen: “KVO - Messi 0-1”. Ook alle andere kritiek op sociale media verstomde. In de eerste helft was die best weer genadeloos. “Doet Hanni mee? Hanni 100 procent slechte passes. Hanni een Anderlecht-kapitein onwaardig.”

Hier en daar werd al beweerd dat hij door sommigen zo wordt aangepakt omwille van zijn Arabische roots. Dat kunnen we niet geloven, want Boussoufa werd indertijd nooit geviseerd. Wellicht kunnen sommigen het niet verkroppen dat Hanni de kapiteinsb­and draagt en niet publieksli­eveling Tielemans. Maar de Franco-Algerijn heeft niet zelf voor die band gekozen, net zo min als hij kiest voor de post van linksbuite­n waar hij het - op zijn goal na - inderdaad weer moeilijk had. “Die kritiek op mij?”, repliceerd­e Hanni. “De media hebben het uitvergroo­t en ons publiek is veeleisend. Misschien komt het omdat ik tegen Gent enkele passes heb gemist die ik normaal nooit mis. Ja, na mijn goal hield ik mijn hand achter mijn oren, maar er is geen oorlog tussen mij en de fans. Ik wilde gewoon zeggen: Ik ben er voor jullie, maar jullie moeten ons ook steunen.”

Op de bank in Manchester?

Hanni zit nu aan negen goals en tien assists. Anderlecht zal een contractve­rbetering zeker overwegen. René Weiler en zijn ploegmaats sprongen ook weer in de bres voor de aanvoerder. “Hanni legt altijd risico’s in zijn spel”, stelde Weiler. “Dan mislukt er al eens iets. Hij zou zich ook kunnen beperken tot verdedigen, wat een stuk makkelijke­r zou zijn. Hij werkt altijd hard, maar hij wil ook altijd creeren.” Frank Boeckx gaf hem een knuffel. “Daarna duwde ik hem naar de fans om aan te tonen: Hanni is belangrijk. Hij doet elk week zijn stinkende best en als één van ons wordt geraakt, staat iedereen als één man achter die speler. Dat is eigen aan deze groep. Hanni heeft gereageerd als een grote meneer.”

Toch is de kans groot dat Sofiane Hanni donderdag in Manchester weer op de bank begint. Weiler wil zijn aanvoerder vooral gebruiken in de titelstrij­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium