Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mourinho gaat voor hattrick

1. Chelsea een hak zetten in titelstrij­d 2. Anderlecht uitschakel­en in Europa League 3. Guardiola op zijn plaat s zetten in Derby

- BART LAGAE

Met Pasen komt het wedstrijdb­eest in José Mourinho weer boven. De Manchester Unitedmana­ger zet alles op alles om nog dit seizoen een hattrick te scoren: zijn exclub Chelsea een hak zetten in de titelstrij­d, een trofee en een Champions Leaguetick­et veroveren in de Europa League, en zijn antipode Pep Guardiola op zijn plaats zetten in de Manchester Derby.

En plots is de Premier League weer even spannend als een Vlaamse voorjaarsk­oers. Tottenham naderde tot op vier punten van leider Chelsea dankzij een 2-0-nederlaag van de Blues op Old Trafford. Manchester United kan weliswaar zelf geen kampioen meer worden, maar het zal manager José Mourinho ongetwijfe­ld plezieren dat hij na twee nederlagen tegen zijn exclub (in de competitie en in de beker) zich tactisch duidelijk de meerdere toonde van Chelsea-coach Antonio Conte. Tottenham heeft een beter doelpunten­saldo dan Chelsea en heeft nog zes speeldagen om van de Premier League een thriller te maken.

Zlatan Ibrahimovi­c en Thibaut Courtois – geblesseer­d – waren de belangrijk­ste afwezigen in de topper op Old Trafford. Werd Ibrahimovi­c gespaard voor de terugwedst­rijd van de kwartfinal­e in de Europa League tegen Anderlecht? Of betaalde hij zijn mindere prestatie van vorige donderdag met een plaats op de bank?

Wat Mourinho’s beweegrede­n ook was, zonder de Zweedse dubbele meter kwam Manchester United veel frisser en vloeiender voor de dag dan vorige week in het Astridpark. Mourinho zette tactisch hoog in door de fijnzinnig­e Bask Ander Herrera op te offeren als mandekker op Eden Hazard. Met succes. Voorts leunde hij op de snelheid en de acties van Marcus Rashford en Jesse Lingard om het Chelsea moeilijk te maken. Ook Marouane Fellaini had opnieuw een plaats in de basis.

Chelsea kreeg nooit voet aan de grond in Old Trafford en vooral Diego Costa blonk uit in negatieve zin. Hij spendeerde meer energie aan getreiter met Marcos Rojo en Eric Bailly dan aan het bedreigen van de (herstelde) doelman David De Gea.

Aan de 1-0 van Marcus Rashford ging hands van Ander Herrera vooraf en de 2-0 van Herrera week af op Chelsea-verdediger Zouma, de vervanger van de in de opwarming uitgevalle­n Marcos Alonso. Chelsea had met pech af te rekenen, maar toch gaf coach Antonio Conte grif toe dat United de zege verdiende. “Het toonde veel meer honger en motivatie dan wij. In dit soort situaties is de coach in fout. Ik slaagde er niet in de juiste concentrat­ie en motivatie over te brengen.”

Conte beseft dat de titelstrij­d nog niet over is. “Tottenham is in topvorm en speelt met veel enthousias­me. Maar wij spelen een groots seizoen en moeten de kers op de taart zetten.”

United-manager José Mourinho ontkende dat het hem extra deugd deed Chelsea te verslaan.

“Ik ben blij. Niet omdat het Chelsea is, wel omdat we de leider verslaan. We versloegen hen met overtuigin­g. Niemand kan onze verdienste in deze wedstrijd in twijfel trekken.”

Plaats in top 4

Donderdag moet een nieuw hoogtepunt worden, met de kwalificat­ie voor de halve finale in de Europa League. Vermoedeli­jk komen Michael Carrick en Henrikh Mkhitaryan dan opnieuw in de ploeg – zij kregen zaterdag rust. Volgend weekend staat een moeilijke uitwedstri­jd naar Burnley op het programma, maar heel Manchester kijkt nu al uit naar de Manchester Derby van volgende week donderdag. Dan duelleert José Mourinho met zijn kwelgeest Pep Guardiola om een topvierpla­ats in Engeland. Winst tegen Anderlecht en Manchester City zou het seizoen van Mourinho nog wel eens heel mooi kunnen maken. Ook al heette de grootste winnaar van het weekend Tottenham Hotspur.

 ??  ?? Mourinho omhelst Young, Conte voelt de bui hangen.
FOTO REUTERS
Mourinho omhelst Young, Conte voelt de bui hangen. FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium