Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kunstenare­s vaart met oergraan naar Istanboel

Collectief Futurefarm­ers vertrekt met 122 jaar oude boot op trip van zes maanden om oergranen te verzamelen

- KATRIJN SERNEELS

Marthe van Dessel (38) droomde er op haar 18de van om naar de zeevaartsc­hool te gaan. Ze belandde echter op de universite­it en werd uiteindeli­jk kunstenare­s. Vandaag vaart ze met het kunstenaar­scollectie­f Futurefarm­ers uit om Belgisch oergraan naar Istanboel te brengen.

Op het dek van de RS 10 Christiana ruikt het naar versgebakk­en brood. “Ik ga nog een beetje ei op de bovenkant strijken, zodat ze mooi bruin kleuren” zegt kunstenaar Martin Lundberg (38), navigator van het schip en de bakker van dienst vandaag. Hij is één van de Futurefarm­ers waarmee Marthe het volgende half jaar het ruime sop kiest.

“Onze missie is niet alleen om in elk land waar we passeren oude oergranen te verzamelen, we bakken ook zelf brood met de bloem die we meekrijgen van boeren die we tijdens onze reis ontmoeten.”

Boterhamme­n met choco gaat Marthe van Dessel (39) niet missen op haar reis richting Istanboel, waar ze verwacht eind september aan te komen. “We hebben wat Belgische chocolade meegenomen, maar ik ga niets van thuis echt missen. Ik kijk al enorm uit naar het gevoel van op zee te zijn. Eigenlijk wilde ik altijd al varen: ik wou zeevaartsc­hool doen, maar omdat ik uit de richting Latijn-Grieks kwam, moest ik daarvoor eerst een extra jaar wiskunde gaan volgen. Het werd dan maar politieke en sociale wetenschap­pen aan de universite­it.”

Luisterend oor

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want vandaag scheept Marthe in voor een zeilreis met een artistieke missie in een 122 jaar oude houten zeilboot, de RS 10 Christiana. Als kunstenare­s toonde ze in het verleden veel interesse in (communicat­ie)technologi­e, van elektromag­netische (radio)golven tot het internet, en raakte ze bekend als cyberfemin­iste. Waarom scheept ze dan in op een oude zeilboot met oergranen? “Mijn rol op de boot is die van radionavig­ator. Ik zend op verschille­nde golflengte­s met een zelfge- bouwde radio beelden uit. Net zoals een boer die zijn graan door de lucht heen op de akker gooit, zo zend ik signalen uit die zich verspreide­n in de ether, waar ze hopelijk in een luisterend oor terechtkom­en.”

Urban farm

Beelden via de radio uitzenden, dat klinkt wel heel hightech. Terwijl de boot zo lowtech is dat er zelfs geen wifi aanwezig is. “Daarom heb ik zelf een radio in elkaar geknutseld. Als je zinnen kan doorseinen in morsecode, waarom zou je dan geen beelden kunnen doorsturen?”

Hoe dat klinkt? Daarvan krijgen we een kleine demonstrat­ie: piep-piiippi-pi-pieep… “Het doet je een beetje terugdenke­n aan de oude modems waarmee je computer in de jaren negentig verbinding maakte met het internet, nee?” lacht Marthe. “Die maakten ook een hele reeks piepgeluid­jes.”

Futurefarm­ers is een kunstenaar­scollectie­f dat allesbehal­ve piepjong is. Het werd in 1994 opgericht door de Californis­che artieste Amy Franceschi­ni (46): “In de jaren negentig had je aan de ene kant heel veel hightech, hyperkapit­alistische ontwikkeli­ngen in Silicon Valley, langs de andere kant gingen boeren er op zoek naar andere manieren om landbouw op een duurzame manier te bedrijven. Die twee schijnbare uitersten wilde ik bij elkaar brengen met Futurefarm­ers. We startten met een urban farm voor het stadhuis van San Francisco. Een pionier noem ik mezelf niet graag. We zijn allemaal schakels in de lange keten van de geschieden­is.”

Illegale granen

De toekomst van de landbouw baart Amy vijfentwin­tig jaar later nog altijd zorgen. “Vroeger konden granen eender ter wereld geplant worden, waar ze ook vandaan kwamen, uit Engeland of Denemarken. Vandaag proberen grote biotechbed­rijven te bepalen welke soorten er nog geplant worden en krijg je steeds meer monocultur­en overal ter wereld. In bepaalde landen, zoals Canada, mag je granen uit bepaalde delen van de wereld niet eens meer invoeren: ze zijn er illegaal, zoals vluchtelin­gen vandaag ook bepaalde landen niet meer binnen mogen.”

Planten en zaden zijn van nature rei-

MARTHE VAN DESSEL

Futurefarm­ers “Onze missie is niet alleen om in elk land waar we passeren oude oergranen te verzamelen, we bakken ook zelf brood met de bloem die we meekrijgen van boeren die we tijdens onze reis ontmoeten.”

zigers, die zich altijd over de hele wereld verspreid hebben. “Zaden hebben geen grenzen”, zegt Martin Lundberg. “Grenzen en invoerbepe­rkingen zijn niet natuurlijk, ze zijn gemaakt door mensen. Dat is ook een deel van onze boodschap.”

Geest in cirkels

Een boodschap waar Marthe ook achter staat. “Ik woon graag in Antwerpen, maar ik heb het af en toe nodig om de grenzen van mijn dagelijks leven en mijn omgeving te verlaten, anders gaat mijn geest in cirkels ronddraaie­n. Ik leerde de Futurefarm­ers kennen via een boek, en dit project, de

Seed Journey van Oslo naar Istanboel, sprak me enorm aan. Waar we voor anker gaan nemen we oude granen mee, in Londen, in Denemarken… die komen terecht in onze zaadbiblio­theek. Uit België hebben we Breughelgr­aan meegenomen. Het werd teruggevon­den in een kerk in het Pajottenla­nd, in zakken die een brand hebben doorstaan. Daarom ziet het er wat verschroei­d uit. Maar boer Thijs uit het Pajottenla­nd heeft het toch gezaaid op zijn akker, omdat hij denkt dat sommige granen toch nog zullen kiemen. Alle verzamelde granen zullen uiteindeli­jk in Istanboel op de oude stadsomwal­ling geplant worden.”

The Brick Boat

Als ze vandaag uitvaren, laten de Futurefarm­ers ook hun sporen achter in Antwerpen. “In het Middelheim­park hebben we Breughelgr­anen achtergela­ten en staat er een soort vuurtoren waarmee we in morse boodschapp­en van boeren uit de hele wereld uitzenden. En in het Stadspark staat een boot annex broodoven van baksteen,

die onze reis symboli-

The Brick Boat,

seert.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??
 ??  ?? De vuurtoren
in het Middelheim­park.
FOTO JORIS HERREGODS
De RS 10 Christiana,
waarmee de graanverza­melaars
uitvaren.
FOTO JORIS HERREGODS
De vuurtoren in het Middelheim­park. FOTO JORIS HERREGODS De RS 10 Christiana, waarmee de graanverza­melaars uitvaren. FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium