Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Paasvakant­ie succes voor horeca en attracties

Meir telt meer dan 1 miljoen passanten, Comics Station ontvangt 7.500 bezoekers

- SACHA VAN WIELE

Antwerpen lijkt zich toeristisc­h te hebben hersteld van de terreurdre­iging vorig jaar. Hotels, winkels en andere attracties zagen allemaal een stijging aan bezoekers en toeristen.

De Antwerpse hotels hadden deze paasvakant­ie een gemiddelde bezettings­graad van 68%, wat een stijging van 5% is in vergelijki­ng met vorig jaar. Het verblijfst­oerisme herstelt zich na de terreurdre­iging van vorig jaar met de aanslagen in Brussel.

“Klanten geraakten vorig jaar door de aanslag op de luchthaven in Zaventem niet tot bij ons”, zegt Didier Boehlen van de Antwerp Hotel Federation. “Toch viel de terugval voor Antwerpen nog mee in vergelijki­ng met Gent en Brugge. Antwerpen trekt minder toeristen aan uit verre landen. Het zal nog jaren duren voor we die toeristen weer meer in Antwerpen zullen zien. Zij maken geen onderschei­d tussen een aanslag in Duitsland, Zweden of België. Voor hen is dat allemaal Europa.”

Stijging hotelreser­vaties

De hotelsecto­r kon stand houden dankzij de Nederlande­rs die blijven komen. De koopzondag­en zijn daarbij een belangrijk­e reden.

“Vooral tijdens de koopjesper­iode zien we een stijging van het aantal reservatie­s in onze hotels”, zegt Boehlen. “Antwerpen zet zich als shoppingst­ad duidelijk op de kaart, en met succes.”

De Antwerpse hotelsecto­r is lichtjes optimistis­ch over 2017. Het voorjaar telde veel droge weekends, wat altijd ideaal is voor een citytrip. “Ook tot het einde van dit jaar zitten we met de weekends goed”, weet Boehlen.

Ook de winkels deden het goed. Dat blijkt onder meer uit de tellingen van de passanten op de Meir. “Een telpunt registreer­de 35% meer passanten”, zegt Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Toerisme. “Er werden van vrijdag 31 maart tot en met donderdag 13 april ruim 876.000 passanten geteld. Over de hele paasvakant­ie zijn dat er dus meer dan 1 miljoen. Over dezelfde periode passeerden 424.000 mensen over de Grote Markt, een toename van bijna 2%. Het toeristisc­he informatie­kantoor werd ongeveer achtduizen­d keer bezocht, een toename van 11,5%. En de balie in het Centraal Station ontving ruim 9.600 bezoekers, dat is plus 33%.”

Ronde van Vlaanderen

Het nieuwe pretpark Comics Station in het Centraal Station miste zijn opening niet met ruim 7.500 bezoekers. De Tourist-tram zag in de tweede week van de paasvakant­ie het aantal reizigers met 60% stijgen en de geboekte tabletwand­elingen door de Ruien nam met 10% toe.

“De paasvakant­ie was een succes voor het toerisme in Antwerpen. Terwijl de paasvakant­ie in 2016 nog gehuld was in een sombere sfeer van de Brusselse aanslagen, kon de vakantie dit jaar in alle veiligheid starten met een topeveneme­nt als de Ronde van Vlaanderen”, besluit Kennis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium