Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dromen van olympisch goud

- JANPIETER DE VLIEGER

Met vijf medailles was het WK baanwielre­nnen “het beste ooit” voor België. Als het IOC in september nu ook nog wil beslissen dat de ploegkoers olympisch wordt, doen we in Tokio 2020 gewoon mee voor goud. “We hebben jongeren met heel veel talent.”

De piste geldt in België als de kleine broer van het wegwielren­nen en het veldrijden. Maar vijf medailles op een WK, daar kan je mee thuiskomen. De eindbalans: goud en brons in de ploegkoers bij vrouwen en mannen, zilver in de puntenkoer­s mannen, brons in scratch en keirin bij de vrouwen. Met een achtste plaats in de medaillesp­iegel staat België internatio­naal aardig op de kaart.

Zeker bij de mannen komt het succes onverwacht, maar volgens KBWBdirect­eur Jos Smets is het verre van een toevalstre­ffer. “Niet vergeten dat we vorig jaar ook al zes medailles pakten op het EK in Saint-Quentinen-Yvelines. Natuurlijk, dit is een post-olympisch jaar. Er ontbraken toppers en veel landen stomen een nieuwe generatie klaar. Maar voor ons land geldt precies hetzelfde: Lotte Kopecky is 21, Nicky Degrendele pas 20. In de ploegenach­tervolging zijn Robbe Geys en Gerben Thijssen 20 en 18. We hebben nu gewoon jongeren met heel veel talent.”

Een andere kanttekeni­ng bij het succes: officieel haalde ons land slechts één medaille in een olympische discipline. Nicky Degrendele deed dat in het keirin. “Dat maakt haar prestatie zo bijzonder”, zegt Smets. “Een nummer waar ons land geen enkele traditie in heeft. Sinds twee jaar traint ze regelmatig in het UCI-centrum in Aigle en daar plukt ze nu al de vruchten van.”

Als er na Hongkong toch olympisch optimisme mag bestaan, heeft dat veel te maken met de aanstaande veranderin­gen in het olympisch pisteprogr­amma. In september beslist de IOC over een nieuwe invulling en mogelijk keert de ploegkoers dan terug. “In Hongkong was er een IOC-commissie die de ploegkoers volgde”, zegt Smets. “Die mensen waren enthousias­t, maar dat biedt natuurlijk geen garanties. Persoonlij­k geloof ik er wel in. Ploegkoers is een discipline met een lage instapdrem­pel, een veel kleinere investerin­g in atleten en materiaal dan bijvoorbee­ld de ploegenach­tervolging. Dat geeft kleinere federaties de mogelijkhe­id om olympische pisteproje­cten op te zetten.”

Als de ploegkoers effectief terugkeert op de Spelen, biedt dat veel perspectie­f voor ons land. Wereldkamp­ioenen Lotte Kopecky en Jolien D’hoore zijn bijzonder complement­air, wielertech­nisch en qua persoonlij­kheid. Bij de mannen zijn weinig koppels tactisch zo beslagen als Kenny De Ketele en Moreno De Pauw, ook vaste partners in het Zesdaagse-circuit.

Komt daar nog bij dat ook het omnium een ‘extreme make-over’ ondergaat. De tijdsnumme­rs – vliegende ronde, tijdrit en individuel­e achtervolg­ing – worden vervangen door één zogenaamde ‘ tempo race’. Van zes nummers gaat het naar vier nummers, waardoor ons land plots veel renners heeft die kunnen scoren in een omniumcomp­etitie.

“Lindsay De Vylder eindig- de in het ‘nieuwe’ omnium tweede op de Wereldbeke­r van Cali”, zegt Smets. “Lotte is op dit WK op de zesde plaats geëindigd. Ook geen verkeerd resultaat.”

Machtsstri­jd voorbij

De Belgische hausse samengevat: het olympisch baanwielre­nnen evolueert steeds meer naar een discipline waar ons land wel de juiste renners voor heeft. Bovendien ‘klikken’ gevestigde waarden D’hoore en De Ketele goed met talenten Kopecky, Thijssen, Ghys of Jules Hesters. “De groep hangt ongelofeli­jk goed aan elkaar”, zegt Smets. “Die jonge gasten zijn er ook van overtuigd dat de piste een zeer goede omgeving is om zich te ontwikkele­n als renner. In België weet je nooit, maar als niemand hun kop zot maakt, blijven die allemaal aan boord tot Tokio 2020.”

Zeker bij de mannen was de voorbije Olympiade een klein drama. De contractve­rlening van trainer Jon Wiggins was de inzet van een machtsstri­jd tussen de verschille­nde bevoegde instanties. De renners raakten onderling verdeeld omdat de keuze van de ene voor een lucratieve Zesdaagse betekende dat een ander voor een appel en een ei een Wereldbeke­r moest afwerken. Al dat soort intriges en frustratie­s zijn nu weggewerkt. “Voor Tokio mikken we op deelname in ploegenach­tervolging, keirin, omnium en ploegkoers”, zegt Smets. “In die laatste drie nummers met ambitie voor een medaille.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? D’hoore en Kopecky: zielsgeluk­kig met goud in de ploegkoers.
FOTO PHOTO NEWS D’hoore en Kopecky: zielsgeluk­kig met goud in de ploegkoers.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium