Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ja, er komen minstens twee klassieke renners bij”

- JANPIETER DE VLIEGER

Greg Van Avermaet voelde zich na de Amstel Gold race ‘in de steek gelaten door de ploeg’ en BMC heeft die boodschap heel duidelijk begrepen. “Ja, we gaan de kern rond Greg voor volgend jaar versterken”, zegt sportief manager Allan Peiper. “Er komen minstens twee klassieke renners bij.”

Greg Van Avermaet zat zondag alleen op de Kruisberg, precies toen de wedstrijd openbrak. Philippe Gilbert sprong weg en Van Avermaet kon het schudden. “Op de Kruisberg liet de ploeg me een beetje in de steek”, vertelde Van Avermaet na afloop.

Bij BMC aanvaardde­n ze de kritiek van hun kopman. Valerio Piva gaf aan dat de ploeg “te euforisch” was geweest tussen kilometer 190 en 210, toen ze collectief tempo maakte aan kop van het peloton in de hoop om de andere teams zoveel mogelijk uit te dunnen. “Maar we hebben onze mannen opgeofferd zonder andere teams echt pijn te doen.”

Van Avermaet was in de Amstel niet de enige favoriet die de slag met Gilbert miste, maar bijvoorbee­ld Kwiatkowsk­i en Valverde hadden vooraan wel een ploegmaat mee met respectiev­elijk Henao en Rojas. “Iemand van ons had ook moeten mee zijn”, vond Van Avermaet. “Om het vooraan wat stil te kunnen leggen.”

Te groen

Vooral dat legt een pijnpunt bloot bij BMC: kopman Van Avermaet staat op eenzame hoogte, er is niemand die zwaar genoeg weegt om het gewicht van de wedstrijd zelfs maar tijdelijk over te nemen.

“Wij hebben niemand van het niveau van Greg”, zegt Piva. “Het was de bedoeling om De Marchi dieper in de finale uit te spelen, maar hij heeft ook mee gereden toen de rest van de ploeg zich aan kop zette. Te vroeg, maar hij deed het alleen maar om Greg te helpen.”

Dat Van Avermaet onvoldoend­e omringd is op cruciale momenten, is geen nieuw gegeven. Het was ook al zo in Milaan - Sanremo en in de Ronde van Vlaanderen.

“Alleen in Roubaix heeft Daniël Oss hem wel in een zetel kunnen zetten”, zegt sportief manager Allan Peiper. “Die tientallen kilometers die Greg daar in de wielen kon rijden, hebben hem de sleutel gegeven om de koers te winnen.”

Het is dus niet zo dat BMC flagrant tekortschi­et. Het uitvallen van Schär en de valpartij van Hermans afgelopen zondag zijn natuurlijk ook allemaal verzachten­de omstandigh­eden. Maar toch beseffen ze bij het Amerikaans­e team dat de klassieke kern rond Van Avermaet op dit moment te groen is of nog te weinig métier heeft om de steun te bieden die een olympische kampioen verdient.

“We hebben hoge verwachtin­gen van jongens als Kung en Dillier”, zegt Peiper. “Die hebben ze op dit moment nog niet kunnen inlossen. Ze moeten nog groeien, ook qua koersintel­ligentie.”

Peiper zoekt de oplossing zowel intern als extern. Binnen de eigen ploeg ziet hij in Dylan Theuns iemand die niet alleen in de klimklassi­ekers, maar ook op de kasseien kan uitgespeel­d worden naast Van Avermaet.

“Dylan was heel sterk in Dwars door Vlaanderen. Dat gaf ons ploegleidi­ng stof tot nadenken. Hij verdient het zeker om aan zijn eigen weg te blijven timmeren, maar waarom zou hij in koersen als Wevelgem of Harelbeke niet naast Greg kunnen rijden?”

Daarnaast gaat BMC ook de transferma­rkt op.

“We gaan de klassieke kern rond Greg versterken”, zegt Peiper. “Er komen minstens twee klassieke renners bij. Het profiel? Jongens die hem kunnen bijstaan in de finale. En die op termijn in staat zijn om de fakkel van hem over te nemen.”

Luik of geen Luik?

Van Avermaet wees na de Amstel niet alleen naar zijn ploegmaats. Hij wilde ook graag toegeven dat hij zelf niet goed genoeg was om Kwiatkowsk­i te volgen toen die in één keer van achter naar voor reed. “Ik moest daar passen”, aldus Van Avermaet. “Geen schande, denk ik.”

Kwiatkowsk­i reed geen Ronde en Roubaix, zoals winnaar Gilbert ook paste voor Roubaix. Van Avermaet deed dat allemaal wel. Zou het kunnen dat het vat bij hem stilaan leeg is?

“Ik had zeker niet de meest frisse benen”, zegt Van Avermaet. “Maar toen ik versnelde op de Keutenberg, waren er nog weinig die konden volgen. Dan ben je ook niet slecht. Als ik de juiste tactische beslissing­en neem, moet ik de besten kunnen volgen.”

Vandaag beslist Van Avermaet of hij Luik wel of niet rijdt. Meteen na de finish leek het gevoel naar neen over te hellen, maar hij wilde er heel bewust nog een nachtje over slapen. Zijn voorjaar zal altijd een geweldig succes zijn, ook zonder Luik, maar een reden om wel te rijden kan de WorldTourr­anking zijn. Van Avermaet staat soeverein aan de leiding met 2.458 punten.

“Als je weet dat zelfs voor een overwinnin­g in de Tour maar duizend punten te behalen zijn, kan Greg dat klassement proberen te winnen”, zegt Peiper. “Maar anderzijds gaan we Greg zeker ook niet uitwringen.”

Vandaag volgt het definitiev­e verdict.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Greg Van Avermaet voert de forcing in de achtervolg­ing. Een ploegmaat is allang niet meer in de buurt.
FOTO PHOTO NEWS Greg Van Avermaet voert de forcing in de achtervolg­ing. Een ploegmaat is allang niet meer in de buurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium