Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drie lessen om te onthouden

-

Een val en een mooie ereplaats (vijftiende). De Amstel Gold Race symbolisee­rt het voorjaar van Tiesj Benoot uitstekend. Drie lessen voor de 23jarige kopman van LottoSouda­l om volgend jaar nog beter te doen.

1. Val minder

Benoot eindigde zijn voorjaar zoals het begon: met een valpartij. In de Amstel kwam hij op 100 kilometer van de finish ten val. Zijn volledige linkerflan­k was geschaafd. Ook in de Omloop Het Nieuwsblad liep hij blutsen op na de massaval op de Donderij. Maar vooral de val in de tweede rit van de Tirreno, ook al op zijn linkerkant, bleef hangen. “Na Milaan - Sanremo had hij nog steeds last van de rug. Dat is niet ideaal vlak voor de Vlaamse klassieker­s”, zegt Marc Sergeant. Volgens de ploegmanag­er zijn drie valpartije­n in een voorjaar te veel, al was het alleen in de Amstel zijn eigen fout. “Hij moet proberen nog meer voorin te rijden, misschien zelfs op de eerste rij. Gilbert en Van Avermaet durven dat wel. Akkoord. Je vangt dan een beetje wind, maar je zit wel safe. Tiesj rekent misschien nog te vaak op de ploeg om in een goede positie te zitten ”

2. Val zelf aan

In de Ronde van Vlaanderen, Waregem en Kuurne liet Benoot zich verrassen toen de schifting werd gevoerd. “Als je voorin rijdt, ben je steeds bij de pinken wanneer er versneld wordt. Als je zelf aanvalt, ben je dat ook. Hij moet niet bang zijn om zelf de forcing te voeren. In de Amstel deed hij dat wel. En hij was mee. Zonder die kettingpro­blemen blijft hij wel in het groepje van Gilbert en Kwiatkowsk­i.”

Benoot pakte een paar knappe ereplaatse­n: vierde in Kuurne, achtste in Strade Bianche, zevende in Waregem en derde in de Brabantse Pijl. Sergeant is tevreden over de voorjaarsc­ampagne van zijn jonge kopman. “Hij zit dicht bij die eerste zege. Na Kuurne zei hij dat het op een gegeven moment in de finale zwart voor de ogen zag. Dat is goed. Je moet door de muur durven te gaan om een zege te pakken.”

3. Behoud wedstrijds­chema

”Tiesj is meer gemaakt voor de Waalse dan voor de Vlaamse klassieker­s”, zei Tom Boonen vorig jaar. Maar Benoot is een Gentenaar. “De kasseien zullen altijd in zijn hart blijven. Hij moet zich spiegelen aan Gilbert. Die laat Roubaix ook liggen en combineert dan wel de Vlaamse en de Waalse klassieker­s. Tiesj is misschien iets te licht gebouwd voor Roubaix”, zegt Sergeant.

Benoot reed Roubaix dit jaar na twee teleurstel­lingen niet, en het ziet ernaar uit dat hij dat de komende jaren ook zal doen. Zeker na zijn goede prestaties in de Brabantse Pijl en de Amstel. “Mogelijk knoopt hij daar de volgende jaren ook nog Luik aan vast. Maar we moeten geduld hebben. Hij is nog altijd maar 23, heeft nog geen grote ronde gereden en heeft dus nog niet de inhoud van Gilbert en Van Avermaet”, aldus Sergeant.

Benoot hervat in de Ronde van België en rijdt dan de Tour, zijn eerste grote ronde.

 ?? FOTO BELGA ?? Let op de linkerscho­uder van Tiesj Benoot. Hij eindigde zijn voorjaar zoals hij het begon: met een valpartij.
FOTO BELGA Let op de linkerscho­uder van Tiesj Benoot. Hij eindigde zijn voorjaar zoals hij het begon: met een valpartij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium