Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is zo frustreren­d”

Ontgoochel­de Stoffel Vandoorne kan door motorprobl­emen niet eens starten

- GERT VERMERSCH

De Grand Prix van Bahrein werd een sof voor Stoffel Vandoorne. Na in de aanloop naar de wedstrijd al herhaaldel­ijk door motorpech te zijn geplaagd, kon de WestVlamin­g niet eens de start nemen. Wegens – wat anders dan – een haperende Hondamotor. Zelfs de anders mentaal zo sterke Vandoorne ging zondag even met één knie tegen het canvas.

b

“Ik ga een beetje lopen. Heeft er iemand iets te doen deze zondag?”

De tweet die Stoffel Vandoorne een paar ronden voor het eind van de Grote Prijs van Bahrein de wereld instuurde, gaf aan dat de WestVlamin­g de tegenslage­n van het weekend al wat had gerelative­erd. Een gezonde reactie, want wat moet een mens anders?

Tijdens de vrije trainingen had de Hondamotor in zijn McLaren het al twee keer begeven. Het ergste kwam pas zondag. In het rondje naar de startgrid werd opnieuw een probleem vastgestel­d met het hybride deel van de krachtbron. Eens op de grid had Vandoorne geen keuze: hij moest uitstappen en zich omkleden. Terwijl zijn collega's aan hun derde race van het seizoen waren begonnen, kon een zichtbaar ontgoochel­de Vandoorne het al gaan uitleggen voor de tv-camera's.

“Dit wens ik niemand toe”, stelde de West-Vlaming. “Goed, we wisten al tijdens de wintertest­en dat het voor ons een heel moeilijk seizoensbe­gin zou worden. Maar dit... Het is frustreren­d helemaal naar hier te moeten reizen, hard te hebben gewerkt om ons zo goed mogelijk voor te bereiden, en dan niet eens kunnen starten.”

Een paar weken geleden klonk het nog: “We mogen ons vooral niet laten frustreren, want dit komt goed.” Deze tik is hard aangekomen, dat mag duidelijk zijn.

Kind van de rekening

In Bahrein is het Vandoorne en teammaat Alonso extra duidelijk geworden dat de oplossing nog niet voor morgen is. De Spanjaard – die voor de derde keer dit seizoen het einde niet haalde – liet zijn woede wel iets extraverte­r blijken dan Vandoorne. “Doe wat je wil, man”, klonk het toen zijn ingenieur hem wat tips gaf om zijn McLaren-Honda minder traag te maken.

Vijf Hondamotor­en gingen dit weekend in de prak. Drie bij Vandoorne, twee bij Alonso. Allicht allemaal ten gevolge van een falen van het hybride gedeelte van de krachtbron. “Ik vermoed dat de warmte van Bahrein er voor iets tussen zit”, stelde Yusuke Hasegawa, hoofd van het Honda F1project. De Japanner uitte zijn woorden stilletjes, goed beseffend dat het einde van de tunnel nog niet in zicht is.

Ondertusse­n vraagt het F1-wereldje zich luidop af of Stoffel Vandoorne niet het kind van de rekening wordt. Vandoorne kon in Australië, China en Bahrein samen amper 1.100 kilometer rijden met zijn McLaren-Honda. Dat is niet eens zestig procent van de afstand die WK-leider Vettel al aflegde. Hoe kan een rookie zich bewijzen als zijn wagen hem keer op keer in de steek laat?

“Mijn relatie met McLaren is meer dan uitstekend”, sust Vandoorne. “Ja, de huidige situatie is best lastig, maar het is wat het is. We kunnen maar verder blijven zoeken naar een oplossing.”

Straf onvermijde­lijk

Om te beginnen al vandaag en morgen, met twee testdagen in Bahrein. Al verwacht Vandoorne geen mirakels. “Niet zeker of die testdagen veel zullen veranderen”, stelt hij. “We zullen een paar kleine dingetjes uitprobere­n, maar nadien moet nog worden bepaald of dat stappen in de goede richting zijn. Op twee dagen kan je niet zo heel veel doen, dus de nodige oplossinge­n zullen we niet onmiddelli­jk vinden.”

Ondertusse­n betekent de aanhoudend­e motorpech ook dat Vandoorne en Alonso binnenkort tegen een gridstraf zullen aankijken. Misschien al bij de volgende race in Rusland. Van elk van de zes delen van een F1-krachtbron mogen er op een seizoen immers maar vier worden gebruikt. Bij Vandoorne staat één van die zes tellers nu al op vier. Een vijfde exemplaar gebruiken betekent tien plaatsen achteruit op de grid. Alsof de vooruitzic­hten nog niet somber genoeg waren.

 ?? FOTO AFP ?? De blik van Stoffel Vandoorne staat wel heel somber.
FOTO AFP De blik van Stoffel Vandoorne staat wel heel somber.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium