Gazet van Antwerpen Stad en Rand

72 voor en toch naar huis

- MARNIK GEUKENS

Zou Marco Fu als eerste reekshoofd sneuvelen op het WK 2017? Het zag ernaar uit toen Luca Brecel de eerste sessie zondag verrassend met 72 naar zich toe trok. Maar het ijskonijn uit Hongkong toonde gisteravon­d waarom hij voor de start van het tornooi bij de schaduwfav­orieten werd gerekend. 72 werd 910, en zo moest Brecel toch naar huis na de eerste ronde. “Wat ik hierop kan zeggen? Hier zijn geen woorden voor.”

De eerste sessie op zondagavon­d was aflevering 1 van ‘The Fast and the Fu-rious’. Met niet Marco Fu maar Luca Brecel in de hoofdrol. Het nummer acht van de wereld, vorig seizoen nog halve finalist in The Crucible, zat erbij en keek ernaar. Zo ging het via 5-0 naar 7-2.

“Ik kom met een goed gevoel van tafel”, zei Brecel na de eerste sessie. “Ik zat helemaal in ‘the zone’. Pas na het einde van frame twee heb ik het publiek opgemerkt. Ik heb goed gespeeld maar sta nog nergens.”

Geen euforie dus. Het is immers een ongeschrev­en wet in het snooker: wereldtopp­ers beschikken over een stevige reservetan­k. Fu had nog weinig te verliezen en werd beloond voor de risico’s die hij nam: 7-4. Maar ze haalden Brecel niet uit zijn evenwicht: 8-4. Fu pakte de volgende frames: 8-7.

Frame zestien werd een sleutelfra­me. Brecel leek de tafel leeg te spelen, maar kreeg de laatste rode bal niet helemaal van de band los. Dame Fortuna koos de kant van Fu, die de laatste rode bal via de klos voor de pocket kreeg en de tafel rustig leeg speelde: 8-8. Toch sloeg Brecel nog één keer terug met een 78-break. Maar ook bij 9-8 en met de rug tegen de muur reageerde Fu en sleurde nog een ‘decider’ uit de brand. Fu had het geluk weer aan zijn zijde, een 56break deed het licht uit bij Brecel.

Op de persconfer­entie deed hij geen moeite om zijn ontgoochel­ing weg te steken. “Hoe zwaar dit is? Ik heb het altijd moeilijk als ik verlies. Het grote verschil met zondag? Marco begon plots alles te potten en liet me op geen enkel moment in de match komen. Ik heb niet zo veel verkeerd gedaan, ik ben alleen op een erg sterke Fu gestuit.”

 ?? FOTO BELGA ?? Luca Brecel concentree­rt zich.
FOTO BELGA Luca Brecel concentree­rt zich.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium