Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1.400 banen erbij in chemiesect­or

- (pvb)

De voorbije twee jaar zijn er maar liefst 1.400 jobs bijgekomen in de Belgische chemie, farma en kunststoff­ensector. Tegelijk werden daar recordbedr­agen geïnvestee­rd in onderzoek en infrastruc­tuur.

Volgens sectorfede­ratie Essenscia omvat de sector vandaag zowat 90.000 jobs, waarvan ongeveer 40% in de chemie, 30 à 35% in de farma en 12% in de kunststoff­en. Daar kwamen in twee jaar tijd 1.400 jobs bij, voor meer dan de helft ingevuld door vrouwen. Vooral de farmaceuti­sche nijverheid deed het indrukwekk­end door extra productiec­apaci- teit. Maar ook in de chemie wordt fors geïnvestee­rd.

Opmerkelij­k: ruim 35% van heel de sector zit in de provincie Antwerpen. Met Oost-Vlaanderen (onder meer de Waaslandha­ven) erbij is dat zelfs 47% van de activiteit­en in ons land.

Volgens Essenscia is de sector goed voor een kwart van de Belgische omzet, een derde van de export, een derde van de investerin­gen en twee derde van de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeli­ng (O&O).

De investerin­gen in O&O stegen overigens van 2,2 miljard euro in 2005 tot 4 miljard vorig jaar. Tegelijk stegen de investerin­gen in installati­es en gebouwen met 12% tot 2,1 miljard euro. Overigens zag de sector vorig jaar gemiddeld zowat één patent per dag erkend worden.

Heel wat van de investerin­gen in de haven en in de provincie Antwerpen zijn nog volop in uitvoering, zoals bij ExxonMobil (1 miljard euro), Total (idem), Nippon Shokubai (300 miljoen euro) en Sanofi Genzyme in Geel (idem). Vaak kwamen er ook extra jobs bij zoals bij Pfizer (van 1.250 in 2010 tot 2.000 nu), Nippon Shokubai (+70) en Sanofi Genzyme (+100).

Tegelijk maakt Essenscia zich zorgen over de energiepri­jzen, die in Vlaanderen 30% hoger liggen dan in de buurlanden en in Wallonië zelfs tot 40%.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium