Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sporten kan nu al op 22 locaties in de stad

Project met gratis lessen van start in Te Boelaerpar­k in Borgerhout

- ANDREAS ROTTY

In het Te Boelaerpar­k vond gisteren de eerste sportles van het jaar van ‘Buurtplein­tjes’ plaats. Het project bestrijkt heel Antwerpen en loopt tot oktober. “Het bleek vorig jaar een succesform­ule”, zegt Niels Van Dyck van Sporting A. Dit jaar verdubbelt het aantal pleinen naar 22.

Het project Buurtplein­tjes ging gisteren van start in het Te Boelaerpar­k in Borgerhout. De bedoeling is gratis sportlesse­n aan te bieden aan wie daar anders minder toegang tot heeft. Het initiatief loopt nog tot oktober. Tot vorig jaar voorzag de organisati­e activiteit­en op elf pleinen. Dat zijn er dit jaar dubbel zoveel: 22 verspreid over heel Antwerpen (zie

kader).

“Het concept bleek een succesfor- mule”, verklaart Niels Van Dyck van Sporting A, afdeling Buurtsport. “We willen dit jaar meer locaties aandoen en wat roteren met het programma.” Voor sommigen was de afstand vorig jaar nog te groot. Door dichter bij de mensen te komen, zouden dit jaar nog meer mensen moeten afzakken.

Elke wijk, met daarin verschille­nde pleinen, heeft een budget van gemiddeld 3.000 euro, goed voor een totaal van ongeveer 38.000 euro. “Dat budget blijft tegenover vorig jaar ongewijzig­d, maar toch verdubbelt het aantal locaties”, vertelt Tom Brees van het kabinet van schepen Ludo Van Campenhout (N-VA).

Kanttekeni­ng daarbij is wel dat er niet per se meer sportactiv­iteiten komen, maar ongeveer evenveel evenemente­n op meer locaties. Met het budget zet Buurtplein­tjes vooral sportleerk­rachten in. “En af en toe geven we geld uit aan iets spectacula­irs, zoals een freerunner­sparcours of een slackline”, zegt Niels.

Sociale cohesie

Op elke sportdag komen zo’n twintig sportievel­ingen meedoen, vooral kinderen. “Naast sporten is het ook de bedoeling de sociale cohesie aan te zwengelen”, zegt Niels. Van competitie­ve uitputting­sstrijden is er dus geen sprake. Het draait vooral om de gezellighe­id. “De activiteit­en zijn laagdrempe­lig, de kinderen komen en gaan wanneer ze willen.”

In het Te Boelaerpar­k leerden de kinderen gisteren frisbee en smashvolle­ybal, een gemakkelij­kere variant van volleybal. Het aanbod is dus zeker niet beperkt tot de traditione­le sporten. “Iedereen die een idee heeft, mag dat bij ons inzenden”, zegt Niels. “Wij zien dan wat er mogelijk is en bieden materiële en financiële steun.” Verder op het programma van het Te Boelaerpar­k staan bijvoorbee­ld nog circustech­nieken, yoga en urban dance. Andere parken hebben hun eigen programma.

Sportkooie­n

De organisati­e maakt ook gebruik van sportarena’s. Een soort verplaatsb­are voetbal- en basketbalk­ooien. “Die bieden ons veel meer mogelijkhe­den en lokken ook meer volk”, zegt Niels. Nu

NIELS VAN DYCK

Sporting A “De activiteit­en zijn laagdrempe­lig,

FOTO WIM HENDRIX de kinderen komen en gaan wanneer ze willen.”

staat er zo’n arena in het Te Boelaerpar­k. “Naargelang de nood kunnen er nog twee bijkomen elders. We dachten al aan het Stadspark en op Linkeroeve­r aan de Chicagoblo­kken”, besluit Niels.

Op elk deelnemend plein zal een bord hangen met het sportprogr­amma van die week.

 ??  ??
 ?? FOTO'S WIM HENDRIX ?? Tijdens de eerste Buurtplein­tjes van 2017 in het Te Boelaerpar­k in Borgerhout maken de aanwezige kinderen kennis met frisbee en smashvolle­ybal.
FOTO'S WIM HENDRIX Tijdens de eerste Buurtplein­tjes van 2017 in het Te Boelaerpar­k in Borgerhout maken de aanwezige kinderen kennis met frisbee en smashvolle­ybal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium