Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor dit evenement komen mensen massaal uit hun zetel”

Ex-winnaars Marleen Renders en Rik Ceulemans blikken terug op hun marathon en 10 Miles

- REBECCA VAN REMOORTERE

Extopatlet­en Marleen Renders en Rik Ceulemans hebben mooie herinnerin­gen aan de Antwerpse loopevenem­enten. Ceulemans won de 10 Miles in 2005 en eindigde drie keer in de top drie van de marathon. Renders liep haar eerste marathon in 1995 in Antwerpen, toen die nog niet samen met de 10 Miles werd georganise­erd. Ze won. Het parcoursre­cord dat ze toen vestigde, houdt vandaag nog altijd stand.

De Antwerp 10 Miles is al aan de 32ste editie toe. Doorheen de jaren is het evenement enorm gegroeid en veranderd, zeggen ouddeelnem­ers Rik Ceulemans en Marleen Renders.

“In Antwerpen liep ik mijn allereerst­e marathon. Ik won die ook. Die wedstrijd zal ik nooit meer vergeten, want het was waarschijn­lijk de zwaarste die ik ooit gelopen heb. Dat kwam vooral door mijn gebrek aan ervaring. Bij de eerste marathon weet je niet wat je moet verwachten. En ik was maar zes maanden daarvoor bevallen.”

Parcoursre­cord

Renders herinnert zich dat er niet veel toeschouwe­rs waren. “Na de Antwerpse wedstrijd heb ik vooral grote, internatio­nale marathons gelopen. Daar stond veel meer volk de atleten aan te moedigen.”

Haar Belgische record vestigde Marleen in 2002 in Parijs: 2 uur en 23 minuten. In 1995 in Antwerpen finishte ze in 2 uur en 31 minuten, een vrouwelijk parcoursre­cord, dat nog altijd op haar naam staat.

“Ik liep ook twee keer de 16 kilo- meter. Die won ik allebei. Eigenlijk waren dat trainingen voor mijn marathons. Maar toen ik aan de start stond, wilde ik presteren en winnen. Ik finishte toen net na de eerste man, ook een moment om nooit te vergeten. Toen liepen we nog over de ijzeren brug van de Rooseveltp­laats, een heel zware hindernis op het parcours.”

Unieke charme

Het evenement is enorm veranderd. “Vroeger was het sportieve luik erg belangrijk. Het was een echte wedstrijd. Alle Belgische topatleten kwamen samen in Ant- werpen. Nu is het meer een evenement. Vooral mensen voor wie lopen een hobby is, staan vandaag in de kijker. Dat is ook positief. Het toont aan dat meer mensen met plezier lopen.”

“De organisato­ren kiezen voor de massa. Dat geeft het evenement een unieke charme”, meent Rik Ceulemans. “De 10 Miles hebben de mensen massaal uit hun zetel en aan het lopen gekregen. Daardoor wordt niet meer zo snel gelopen tijdens de 10 Miles. Met mijn niveau van vroeger zou ik vandaag nog gemakkelij­k kunnen winnen.”

Ceulemans won de 10 Miles in 2005, toen tweemaal door de Waaslandtu­nnel werd gelopen.

Kippenvelm­oment

“In de tunnel – toen het laatste deel van de wedstrijd – liet ik een loper uit Burundi achter mij. Ondertusse­n passeerden in tegenoverg­estelde richting recreanten die net aan hun parcours begonnen. Zij moedigden me luidkeels aan. De echo in de tunnel was overweldig­end. Een kippenvelm­oment dat ik nooit vergeet. Tja, tunnels maken het parcours van de 10 Miles uniek."

Beide voormalige topsporter­s lo- pen nog altijd. Marleen Renders, ondertusse­n mama van drie, loopt nog drie keer per week tien kilometer om te ontspannen. Rik Ceulemans traint drie keer per week recreanten. “Ik heb een ‘start to run’-groep met meer dan tweehonder­d deelnemers en train nog verschille­nde afstanden met een vijftigtal personen. In Antwerpen heb ik een paar jaar het parcours van de marathon gefietst met de marathonlo­pers die ik train. Zo heb ik het parcours nog eens verkend. Zelf meelopen, doe ik niet meer.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Rik Ceulemans bereikte in 2005 als eerste de finish van de 10 Miles.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Rik Ceulemans bereikte in 2005 als eerste de finish van de 10 Miles.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Marleen Renders won in 1995 de marathon in Antwerpen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Marleen Renders won in 1995 de marathon in Antwerpen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium