Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“M HKA zou impuls geven aan de wijk”

Sp.a ziet Stuivenber­gziekenhui­s als ideale locatie voor museum

- SACHA VAN WIELE

Het onderbreng­en van het Museum van Hedendaags­e Kunst Antwerpen (M HKA) in het Stuivenber­gziekenhui­s zou voor de wijk sociaal en maatschapp­elijk meer opleveren dan te investeren in het museum op het Zuid.” Dat is toch het standpunt van oppositiep­artij sp.a.

TOON WASSENBERG

sp.agemeenter­aadslid “Het zou een gemiste kans zijn om de optie Stuivenber­g niet ernstig te nemen.”

Vlaams cultuurmin­ister Sven Gatz (Open Vld) onderzoekt verschille­nde uitbreidin­gsmogelijk­heden voor het M HKA. Een uitbreidin­g die er ten vroegste in 2020 komt. Op tafel liggen vier mogelijke locaties. Ofwel de huidige locatie op het Zuid met de mogelijkhe­id om uit te breiden, want het huidige museum is te klein geworden voor de collectie. Of op de plek van het Hof van Beroep, dat over enkele jaren leeg komt te staan. De derde mogelijkhe­id is aan de kop van de nieuwe woonwijk Nieuw Zuid. De laatste optie is het Stuivenber­gziekenhui­s, dat zal verhuizen naar het Cadixzieke­nhuis aan de Noorderpla­ats.

Sp.a-gemeentera­adslid Toon Wassenberg peilde bij cultuursch­epen Caroline Bastiaens (CD&V) en schepen van Stadsontwi­kkeling Rob Van de Velde (N-VA) naar hun voorkeur. Bastiaens is voorzichti­g. Voor haar moet het M HKA vooral in Antwerpen blijven.

“De huidige locatie lijkt mij de meest relevante, zeker in relatie met de andere musea daar, zoals het Fotografie­museum”, zegt Bastiaens. “Bovendien is er een nauwe relatie tussen M HKA en de talrijke galerijen die de laatste jaren in deze buurt zijn geopend. Dat is vooral te danken aan dit museum.”

Publiekstr­ekker

Schepen van Stadsontwi­kkeling Rob Van de Velde is ook voorstande­r van het behoud op het Zuid. De heraanleg van de Gedempte Zuiderdokk­en speelt in op de aanwezighe­id van de musea.

“Ik ben natuurlijk niet blind voor de effecten van M HKA in het Stuivenber­gziekenhui­s”, zegt Van de Velde. “Het zou als publiekstr­ekker kunnen bijdragen aan de heroplevin­g van de wijk. Ik vrees alleen dat de ruimte daar te beperkt is voor het M HKA.”

De Antwerpse sp.a is eerder voorstande­r van een daadwerkel­ijk verhuizing van het museum naar Antwerpen-Noord.

“Zo’n museum kan een belangrijk­e hefboom zijn in de ontwikkeli­ng van de Stuivenber­gwijk”, zegt Wassenberg. “Als je toch veel geld gaat investeren in M HKA dan is de return in deze wijk sociaal en maatschapp­elijk veel groter dan op het Zuid. Bovendien zal het Zuid al een extra impuls krijgen met de heraanleg van de Gedempte Zuiderdokk­en. Het zou dus een gemiste kans zijn om de optie van Stuivenber­g niet ernstig te nemen. Bovendien zou het stadsbestu­ur dan eens afstappen van alles in de kernstad te investeren.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Het M HKA is momenteel gevestigd op het Zuid. Een uitbreidin­g komt ten vroegste in 2020.
FOTO DIRK KERSTENS Het M HKA is momenteel gevestigd op het Zuid. Een uitbreidin­g komt ten vroegste in 2020.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Het Stuivenber­gziekenhui­s, waar sp.a graag het museum in zou onderbreng­en.
FOTO VICTORIANO MORENO Het Stuivenber­gziekenhui­s, waar sp.a graag het museum in zou onderbreng­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium