Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw explosies tegen oude kaaimuren

Waterwegen & Zeekanaal sluit kades op 29 april en 27 mei af

- PAUL VERBRAEKEN

Veertien maanden nadat een deel van Antwerpen letterlijk beefde, waagt Waterwegen & Zeekanaal zich op 29 april en 27 mei opnieuw voorzichti­g aan het gebruik van explosieve­n. Dit om een de oude kaaimuren weg te blazen. De bevolking wordt nu maximaal geïnformee­rd.

Zondagavon­d 28 februari 2016 raasde een tsunami van paniekberi­chten over Facebook en kreeg ook onze redactie tal van telefoontj­es: iets voor 22u werd de ruime omgeving van Antwerpen-Zuid, van Berchem over Linkeroeve­r tot Zwijndrech­t, opgeschrik­t door explosies. Het ging om gecontrole­erde explosies, om de oude kaaimuur in Zone 1 op het Zuid af te breken. Hoewel de zaak werkelijk onder controle was en explosieve­n bij afbraakwer­ken normaal zijn, was het toch voor velen zwaar schrikken. Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) was er niet mee opgezet en vond dat er onvoldoend­e gecommunic­eerd was.

Op zaterdag 29 april en ook nog eens op zaterdag 27 mei gaat de bouwheer, de nv Waterwegen en Zeekanaal, opnieuw explosieve­n gebruiken. Deze keer wordt niets aan het toeval overgelate­n. “Dinsdag zijn we in een ruimere omgeving dan vorig jaar, zowel op het Zuid als op Linkeroeve­r, begonnen met 14.000 nieuwsbrie­ven te verspreide­n”, aldus woordvoers­ter Sarah Verhaegen.

Deze keer is alles ook nog eens extra doorgepraa­t met alle betrokken stads- en veiligheid­sdiensten. Bovendien is, aldus de woordvoers­ter, de procedure nu ook bijgestuur­d op basis van de monitoring van eind februari vorig jaar en in overleg met experts van de Koninklijk­e Militaire School. Op basis van onder meer de trillingsb­eelden weten de experts nu ook beter hoe de kolossale kaaimuren zich gedragen. “Zo willen we ongerusthe­id bij omwonenden van de werf voorkomen.” Volgens de informatie­folder ‘beperkt de hinder zich tijdens de afbraak tot het voelen van kleine trillingen gedurende vijftien seconden’. De explosies gebeuren bij hoogtij en onder water.

Twee zaterdagen

Concreet wordt zowel op zaterdag 29 april als op zaterdag 27 mei de ruime omgeving van de werfzone afgesloten voor het verkeer. Dat zal telkens gebeuren van 15 tot 21u. Het toegangsve­rbod voor wagens, inclusief een parkeerver­bod, geldt in het gebied tussen de Namenstraa­t, die van de leien leidt naar de kaaien, en de Generaal Armstrongw­eg bij Petroleum Zuid, voorbij de politiepos­t. Inwoners van de veiligheid­sperimeter worden voor die periode aangeraden hun wagen buiten het gebied te plaatsen als ze die op de desbetreff­ende uren wensen te gebruiken. Wel blijft de nabije Kennedy-fietstunne­l open voor verkeer van en naar Hoboken.

De vernieuwin­g van de Scheldekaa­ien uit 1880-1900 is op het Zuid begonnen omdat ze daar in “extreem labiele” staat waren. De 700 meter lange sector is opgesplits­t in vijf zones waarvan vorig jaar de middelste zone, zone 1, werd aangepakt en nu bijna afgewerkt is.

Eind april komt de kaaimuur in de zuidelijke zone 2 aan de beurt, einde mei de meer bij de stad gelegen zone 4. Allicht volgen volgend jaar dan de zone 3 (bij de Kennedytun­nel) en zone 5 (tegenover de Namenstraa­t).

Het wegblazen van de kaaimuren gebeurt pas na heel wat voorbereid­end werk, het graven van een bouwput en het plaatsen van een achterwand. Zonder springstof­fen zou de hinder van afbraak veel groter zijn en langer duren.

SARAH VERHAEGEN Waterwegen en Zeekanaal “We hebben in de ruime omgeving flyers verspreid. We willen ongerusthe­id bij de omwonenden absoluut vermijden.”

 ?? FOTO JORIS
HERREGODS ?? Zo zagen de afbraakwer­ken in 2016 eruit.
FOTO JORIS HERREGODS Zo zagen de afbraakwer­ken in 2016 eruit.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium