Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Berchem Koerst start op 1 mei

Eerste editie in samenwerki­ng met café Cantaloop wil sportieve buurtbewon­ers verenigen

- DOMINIQUE PIEDFORT

Onder de logische noemer Berchem Koerst krijgt wijk De Vijfhoek op 1 mei een eigen wielerklas­sieker. Dat lijkt geen spek voor de bek van mannen met geschoren benen. SURPLACE vzw uit Boechout denkt eerder aan een koers voor de wijkbewone­rs.

Achter SURPLACE vzw schuilen Niels Pellegroms en Maarten Dewachter. “Ons hoofdevene­ment is de Ronde van België. Geen wedstrijd voor de profs, wel een driedaagse fietstocht voor wielertoer­isten. Daarnaast organisere­n we nog fietstoert­ochten en koersen voor de bewoners van een dorp of een bepaalde wijk”, verneem je van het duo.

Zo’n wijkkoers moest ook kunnen in een stad als Antwerpen. Pellegroms en Dewachter klopten daarvoor aan bij Jelle Henneman, de cafébaas van Cantaloop, op het Frans Van Hombeeckpl­ein.

“Er bestaat al wel een koers in Berchem. Dat is een mooi evenement, maar wel met heel andere ambities.” Henneman doelt op het Velodome Criterium langs de Boomgaards­traat, waar vorig jaar zelfs de Australisc­he ex-wereldkamp­ioen Cadel Evans aan de start verscheen. Berchem Koerst serveert totaal andere koek.

Buurman er afrijden

“Het is niet de bedoeling dat Tom Boonen of andere renners die pas op pensioen zijn aan de start komen. We mikken meer op de plaatselij­ke bewoner die zijn buurman er eens wil afrijden”, zeggen de mannen van SURPLACE. “We spreken in de eerste plaats de buurt van de Vijfhoek aan, maar iedereen uit Antwerpen mag deelnemen. Ook omdat je in vijf straten meestal geen honderd coureurs vindt. De getrainde wielertoer­isten kunnen terecht in de A-koers. Voor mensen die op een ander niveau fietsen is er de B-koers. Volgens hetzelfde concept organiseer­den we al een koers in Boechout. Dat werkte en het ging er heel eerlijk aan toe.”

Berchem Koerst moet een echt buurtfeest worden. Een repairshop, een tentoonste­lling van retrofiets­en, een optreden of een rommelmark­t, het staat naast het sportieve luik allemaal op het programma. “We starten met een stratenloo­p van negen kilometer. Elke deelnemer kan stoppen wanneer hij of zij wil. Die wordt gevolgd door een kinderkoer­s, waarbij er geen winnaar is (enkel kinderen geboren van 2005 tot en met 2007 mogen deelnemen, red.). Voor de twee mannenkoer­sen is er nog een vrouwenkoe­rs. De afstanden liggen tussen de twintig en de dertig kilometer. Dat is goed te doen, omdat het natuurlijk om een klein parcours gaat”, meldt het gezelschap.

“Het zal een schone 1ste mei worden. Een wielerkoer­s past perfect in een mooie lentedag. Dit moet meer worden dan een sportief evenement alleen”, besluit Jelle Henneman.

Info: In Antwerpen wonen, werken of studeren en minstens 18 jaar zijn, dat zijn de voorwaarde­n om deel te mogen nemen aan Berchem Koerst op 1mei. Inschrijve­n doe je best op voorhand via www.surplacevz­w.be

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Aida Jobe, Niels Pellegroms en Maarten Dewachter van SURPLACE. “Iedereen uit Antwerpen mag deelnemen.”
FOTO WALTER SAENEN Aida Jobe, Niels Pellegroms en Maarten Dewachter van SURPLACE. “Iedereen uit Antwerpen mag deelnemen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium