Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn klas is een bron van inspiratie”

Jonge kleuterjuf en tekenstude­nte brengen dichtbunde­l voor kinderen uit

- ILSE DEWEVER

Floortje De Backer (25) uit Schoten had het diploma van kleuterond­erwijzeres al op zak, toen ze tijdens een grafische opleiding Silke Groffy (22) uit Borgerhout ontmoette. De ene kon goed schrijven, de andere knap tekenen. Zo ontstond

Verloren Sokken, een prentenboe­k met versjes voor jonge kinderen.

Velen koesteren de droom om ooit zelf een boek uit te brengen. Maar dergelijke wensen worden maar zelden werkelijkh­eid. Tenzij je het heft zelf in handen neemt en je niet laat afschepen. De jonge twintigers Floortje De Backer en Silke Groffy, derdejaars­student aan Sint Lucas Antwerpen, trokken uitgeverij Vrijdag over de streep met een dummy van een volledig uitgeteken­d prentenboe­k.

Wat was het opzet van Ver

loren Sokken?

Floortje De Backer: Silke en ik leerden elkaar kennen tijdens de opleiding illustrati­eve vormgeving aan Sint Lucas Antwerpen. Zelf was ik eerder al afgestudee­rd als kleuterlei­dster. Toen we er de opdracht kregen om gedichten te illustrere­n, bleek al vlug dat ik mij beter kon vinden in schrijven dan in tekenen. Sinds de zomer van 2015 schrijf ik volop verhalen en gedichten.

Silke Groffy: Omdat we het goed met elkaar konden vinden, groeide het idee om samen een prentenboe­k te maken. De ge

dichten in Verloren Sokken zijn van Floortje, terwijl ik de tekeningen maakte. Een vaste taakverdel­ing was er niet. Zelf stelde ik bijvoorbee­ld de titel voor, dan weer inspireerd­e Floortje me voor een tekening.

Jullie debuteren. Hoe pak je zo’n eerste publicatie aan?

De Backer: Dat is niet vanzelfspr­ekend. Nergens staat uitgelegd hoe je een boek op de markt brengt. Eerst hadden we een dummy gemaakt met tien tekeningen en gedichten. Om in het oog te springen bij de uitgeverij­en, versierden we de enveloppe met sokjes. Maar we kregen nauwelijks reactie.

Groffy: Floortje stelde voor om naar de Schrijfdag te gaan, een jaarlijks initiatief van de vzw Creatief Schrijven. Daar kan je met je manuscript aankloppen bij uitgeverij­en voor een korte feedback. Ook dat was niet makkelijk, want de meeste uitgeverij­en richten zich naar een volwassen publiek. Pas toen we ons prentenboe­k volledig hadden uitgeteken­d – vijftig gedichten en vijftig tekeningen – ging de bal aan het rollen.

Verloren Sokken is een getekend poëzieboek voor jonge kinderen. Gewaagd!

Groffy: Omdat wij beiden poëziefans zijn, stond al vlug vast dat we het boek zouden op- hangen aan gedichten. Er zou ook een rode draad in zitten, en zwaardere onderwerpe­n zouden we afwisselen met lichtere.

De Backer: Poëzie is een dankbaar genre voor kinderen. Mensen kunnen kiezen waar ze het boek openslaan, en hoe lang ze willen lezen. En poëzie is er niet alleen voor kinderen of volwassene­n. In deze gedichten herkennen volwassene­n hun kroost, of ze worden geconfront­eerd met hun eigen jeugd.

Groffy: Als je zoals ik dyslexie hebt, is de beknopthei­d van poëzie een zegen. Ik lees maar zelden door aan een boek.

Waar haalden jullie inspiratie?

De Backer: Sinds een jaar sta ik voor de klas in Heilige Familie in Schoten. Mijn kleuters geven mij inspiratie. Wat ze vertellen, vindt soms zijn neerslag in een gedicht. Problemen waar kinderen mee zitten, zoals een echtscheid­ing of een zwaar ziek broertje, inspireren soms ook.

Groffy: Omgekeerd kan het lezen van zo’n gedicht een gesprek over een moeilijk onderwerp op gang brengen. Of het kan de angel uit een probleem halen, zoals bij zittenblij­ven. Daar wordt vaak lacherig over gedaan, terwijl het kinderen vaak diep treft.

Jullie gaan geen taboes uit de weg. Ook terreuraan­slagen en alcoholism­e krijgen in het boek een plaats.

De Backer: Terreuraan­slagen zijn aan de orde van de dag, er is geen reden om daar tegen kinderen over te zwijgen. Een gedicht kan op subtiele wijze ook een probleem naar de oppervlakt­e brengen. Natuurlijk zijn er ouders met een drankprobl­eem. Ligt zo’n gedicht gevoelig bij een kind, dan weet je als leerkracht gelijk waarom het onderprest­eert.

Groffy: De gedichten houden het wel subtiel. Zo kan gamen tot een verslaving leiden, maar ook gewoon leuk zijn. En een ouder kan ook eens een glaasje te veel op hebben, zonder meteen een alcoholist te zijn.

Verloren Sokken, uitgeverij Vrijdag, 71 p., 16,90 euro, boekvoorst­elling op 22/04 om 16u in De Groene Waterman in Antwerpen

SILKE GROFFY Studente illustrati­eve vormgeving “Als je dyslexie hebt, is de beknopthei­d van poëzie een zegen. Ik lees maar zelden door aan een boek.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Illustratr­ice Silke Groffy (links) en schrijfste­r Floortje De Backer tonen hun boek Verloren Sokken.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Illustratr­ice Silke Groffy (links) en schrijfste­r Floortje De Backer tonen hun boek Verloren Sokken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium