Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Parijs belegerde stad nadat agent werd doodgescho­ten

IS claimt aanslag die tijdens verkiezing­sdebat plaatsvind­t

- BERT HEYVAERT CEDRIC LAGAST

Drie dagen voor de presidents­verkiezing­en is Frankrijk weer in de greep van terreur. Op de ChampsElys­ées in Parijs werden gisteren twee agenten neergescho­ten; één van hen overleed. IS eiste omstreeks 23.30u de aanslag op en stelt dat de dader “een Belgische ISstrijder” is. Die informatie werd niet bevestigd door andere bronnen.

“Een man parkeerde zijn wagen naast een politieaut­o, haalde zijn automatisc­h wapen boven en opende het vuur op de agent in de auto.” Dat gebeurde gisteravon­d rond 21u op de beroemde Champs-Elysées, ter hoogte van de winkels Marks & Spencer en Yves Rocher. “De agent in de auto overleed, nadien schoot de dader naar andere agenten die kwamen toegelopen”, meldde het Franse ministerie van Binnenland­se Zaken. Daarbij werden nog twee agenten geblesseer­d. Ook de dader werd neergescho­ten. Het was gisteravon­d nog niet duidelijk of hij daarbij overleed.

De Champs-Elysées, de drukste boulevard van Parijs, werd in een mum van tijd een belegerde plek. Tientallen combi’s en legervoert­uigen kwamen aangereden, zwaarbewap­ende politie joeg alle burgers weg. Uit de winkels, waar de omstanders in gevlucht waren. Uit de metrostati­ons ook, die dicht gingen. In een razendsnel tempo werd de hele boulevard hermetisch afgesloten.

Bekend als geradicali­seerde

Intussen bleef de spanning, want er waren verschille­nde berichten over een tweede dader die nog op de vlucht was. Maar dat bleek uiteindeli­jk loos alarm. “Het was zeker geen inbraak. Het is heel duidelijk dat agenten hier het doelwit van de aanslag waren”, zei het ministerie van Binnenland­se Zaken.

Het Franse federale parket werd belast met het onderzoek, wat erop wijst dat men uitgaat van een terreurdaa­d. Ook bij identifica­tie van de dader wees alles in die richting. Volgens TF1 ging het om een zekere Karim C. (39), van wie een zogenoemde Fiche S bestaat. Dat betekent dat hij bekendstaa­t als geradicali­seerd. Direct na de aanslag werden al huiszoekin­gen uitgevoerd in de gemeente Chelles, een banlieue ten oosten van Parijs, waar hij verbleef.

Net voor verkiezing­en

De aanslag komt op een cruciaal moment in Frankrijk, want zondag is het de eerste ronde van de presidents­verkiezing­en. Dat is duidelijk een trigger voor terreur. Twee dagen geleden werd een aanslag verijdeld, toen agenten binnenviel­en in een appartemen­t in Marseille. Ze vonden er wapens en explosieve­n, én een foto van de Republikei­nse presidents­kandidaat François Fillon, die allicht het doelwit was. Na het vreselijke jaar 2016 is het land dus opnieuw in de ban van terreur.

De vier belangrijk­ste presidents­kandidaten – Macron, Le Pen, Fillon en Hamon – brachten gisteren al hommage aan de ordedienst­en en spraken geen forse taal. Zelfs de extreemrec­htse Marine Le Pen deed dat niet: “Mijn emoties en solidarite­it gaan naar onze ordedienst­en, opnieuw het doelwit.”

De reactie van onze premier Charles Michel was feller: “Ik veroordeel deze laffe en walgelijke daad van agressie”, tweette hij.

Le Pen en Fillon deelden mee dat ze vandaag hun campagne opschorten.

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP
 ??  ?? De ChampsElys­ées werd volledig afgesloten.
FOTO AFP
De ChampsElys­ées werd volledig afgesloten. FOTO AFP
 ?? FOTO AFP ?? In de straten nabij de ChampsElys­ées werd iedereen gefouillee­rd, onder strenge bewaking van politie in burger.
FOTO AFP In de straten nabij de ChampsElys­ées werd iedereen gefouillee­rd, onder strenge bewaking van politie in burger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium