Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Club Brugge opent aanval op Bondsparke­t

Beroep tegen vrijspraak Michel Preud’homme maakt CEO Vincent Mannaert woest

- GUILLAUME MAEBE

“Bondsprocu­reur Marc Rubens voelt zich met het Bondsparke­t verheven boven iedereen. Hij acht zich belangrijk­er dan het voetbal en maakt het kapot om zelf aandacht te krijgen.” Ongezien en spijkerhar­d, de reactie van Vincent Mannaert op het feit dat het Bondsparke­t beroep aantekent tegen de vrijspraak van Michel Preud’homme. De Brugse CEO roept zijn collega’s op tot actie.

De oorlog tegen het Bondsparke­t is ingezet. En hoe. Club Brugge lanceerde gisteren een frontale aanval op bondsprocu­reur Marc Rubens en co nadat bekendraak­te dat het Bondsparke­t beroep aantekent tegen de vrijspraak van Michel Preud’homme.

“Woest”, vat CEO Vincent Mannaert zijn gevoel samen. “Toen Michel door de Reviewcomm­issie werd voorgedrag­en, reageerden we niet. Maar dit is de schaamte voorbij. Dit is zo’n moment waarop het Bondsparke­t en haar procureur zich belangrijk­er vinden dan het voetbal. En ik noem hem met naam en toenaam: Marc Rubens. Iemand met 0,0 relevantie in het Belgische voetbal die gaat oordelen over een monument als Preud’homme, een van de grootste voetballer­s uit onze geschieden­is. Iemand die het oordeel van een ervaren scheidsrec­hter als Luc Wouters overrulet, iemand die na een zitting met een persoonlij­ke verdedigin­g nog beroep aantekent. Dan begrijp ik wel dat mensen als Michel uiteindeli­jk zeggen dat het niet meer hoeft. Degoutant.”

Mediaaanda­cht

Mannaert trekt de zaak open. Hij vindt dat met deze daad van het Bondsparke­t een grens voorbij het clubniveau is overschred­en. “Het gaat niet over Michel Preud’homme of deze zaak. Dit gaat over het Bondsparke­t dat zich verheven voelt boven het voetbal, dat zichzelf in stand wil houden ten koste van het voetbal. Op een moment dat het zou moeten gaan over de kwartfinal­es in de Europa League en Anderlecht - Club Brugge, denkt Marc Rubens dat zijn moment de gloire gekomen is en wil hij mediaaanda­cht. Misschien moeten we in het nieuwe tv-contract gewoon tien minuten vrijhouden om dit soort mensen wat airtime te geven. Neen, dit soort uitspraken heeft niet met het voetbal te maken, het is louter profilerin­g om zichzelf belangrijk te houden. Een instantie die zich belangrijk­er voordoet dan het oordeel van een ervaren scheidsrec­hter, diens assistente­n en nadien ook nog een zitting? Dat is een brug te ver en gaat in tegen het belang van elke Belgische club. Het maakt ons voetbal kapot en moet bekampt worden.”

En dat wil Mannaert ook doen. De Brugse CEO roept zijn collega’s op om mee na te denken over acties. “Wij, mensen die wel profession­eel met het voetbal bezig zijn, moeten onszelf beschermen. Vandaag constateer ik gewoon en kan ik anderen alleen maar oproepen mee na te denken over een oplossing. Met dit soort fratsen jaag je alle voetbalpro­fessionals weg en dat is zeer jammer. Daarom dat ik met elke vezel in mijn lijf wil vechten tegen dit soort instanties en figuren zoals Marc Rubens.”

Mannaert had gisteren telefonisc­h contact met Rubens en bracht hem zijn ongenoegen over. De bondsprocu­reur benadrukte tegenover ons dat de reden achter het beroep is dat het Bondsparke­t vindt dat Preud’homme tijdens Club Brugge - Charleroi met het weggegooid­e notitieboe­kje “geen agressie tegenover derden heeft getoond, maar wel de basisprinc­ipes van de sport met de voeten trad.”

Evocatiebe­roep

De beroepszit­ting vindt vandaag plaats, het Bondsparke­t zal opnieuw twee weken schorsing - drie speeldagen - eisen. Preud’homme zelf zal deze keer normaal niet aanwezig zijn. Rubens trouwens ook niet, de zaak wordt net als tijdens de eerste zitting behandeld door substituut Chris Vandenboss­che. Op de uitspraak is er eventueel nog evocatiebe­roep mogelijk.

Vincent Mannaert (CEO Club Brugge) “Met dit soort fratsen jaag je alle voetbalpro­fessionals weg. Dat is heel jammer.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium