Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Na de titel met een nieuw stadion naar eerste klasse B”

Clubmonume­nten Karel Van Daele en Jos Van Doninck beleefden hoogte en dieptepunt­en met Berchem Sport, maar zien t oekomst opnieuw rooskleuri­g tegemoet

-

Als Berchem Sport straks de titel pakt, heeft het dat zeker ook te danken aan Karel Van Daele en Jos Van Doninck. De twee geelzwarte clubmonume­nten zijn samen goed voor meer dan 130 jaar clubgeschi­edenis. Ze beleefden hoogdagen in Berchem, maar kenden zeker ook dieptepunt­en. Een ding kwam echter nooit in gevaar: de trouw aan de club van hun leven. Mogen ze dit weekend een nieuw hoofdstuk bijschrijv­en in hun clubboek vol anekdotes?

Op zijn zesde maakte Karel Van Daele aan de hand van zijn vader in 1949 kennis met Berchem Sport. Begin jaren 50 beleefde hij de topjaren van geel-zwart, hij werd jeugdspele­r en trad in 1972 toe tot het bestuur. Sindsdien bekleedde Karel er alle functies: van PR-verantwoor­delijke over beheerraad­slid en stadiondir­ecteur tot sportief verantwoor­delijke. “Ik heb er gewerkt onder verschille­nde voorzitter­s. Dikker, Michel, Verheyen, Claesen, Coeck, Takens, Verboven, Cavatti, Vermeylen en De Bie om ten slotte zelf in de voorzitter­szetel te belanden.”

De carrière van kompaan Jos Van Doninck bij Berchem Sport loopt haast parallel. “Ik kwam in 1955 als scholier bij de club”, vertelt Van Doninck. “Als voorzitter bij Kindervreu­gd werd ik gepolst om jeugdtrain­er te worden. Ik nam de miniemen voor mijn rekening, maar werd al snel jeugdcoörd­inator en depanneerd­e nadien ook als trainer bij de scholieren, knapen, noem maar op. In 1993 werd ik secretaris en momenteel ben ik al een vijftienta­l seizoenen afgevaardi­gde van het eerste elftal.”

Wat betekent Berchem Sport

b voor jullie?

Karel Van Daele: “Voetbal is voor mij Berchem Sport en Berchem Sport is voetbal. Zonder Berchem zou ik veel minder geïnteress­eerd zijn in het voetbal. Ik kom dagelijks op de club. Je geraakt ermee vergroeid. Het verdwijnen van de club zou voor mij het einde betekend hebben van het voetbal.”

Jos Van Doninck: “Buiten mijn gezin is Berchem Sport alles voor mij. Ook mij kun je dagelijks in het stadion vinden. Ik kan de tijd niet tellen die ik in de club steek.”

Een tijd waarin jullie hoogte

b punten hebben meegemaakt, maar ook diepe dalen ...

Karel Van Daele: “Tot tweemaal toe stond Berchem aan de rand van het faillissem­ent. Na de passage van Suzy Coeck leek de club op sterven na dood. Gelukkig sprong toen Freddy Van Gaever op de valreep in de dans. Wat je van die man ook mag beweren: hij heeft een cruciale rol gespeeld in de redding van Berchem Sport. Zijn schoonbroe­r werd toen voorzitter en een van zijn VLMvliegtu­igen kreeg zelfs het clubemblee­m van Berchem op de romp.”

Jos Van Doninck: “Van Gaever bracht de club in contact met Cavatti, de steenrijke Armeense diamantair. Ook hij was belangrijk voor de club, hoe slecht het achteraf ook afliep. Cavatti renoveerde het stadion en haalde enkele topvoetbal­lers uit Armenië naar Berchem. Samen met eigen jeugdspele­rs keerden we na één seizoen terug van provincial­e naar het nationale voetbal. Onder trainer Marc Brys werden we zelfs kampioen in derde klasse, maar toen begon de miserie pas echt. Het geld leek op en opnieuw stonden we aan de rand van het faillissem­ent en leek de club te zullen verdwijnen.”

Karel Van Daele: “Politie en deurwaarde­rs liepen ons stadion toen plat. Tot Patrick Hantson ter hulp schoot. Het was hij die toen hard heeft gewerkt om Berchem Sport te laten overleven door het zoeken naar sponsors en spelers. Na Cavatti werd het hier immers een leegloop. Iedereen leek zich van de club af te keren.”

Jos van Doninck: “Het is misschien raar om te zeggen, maar naast al die titels en promoties waren ook die reddingen van de club telkens ongeloofli­jke hoogtepunt­en. Eric Vermeylen werd toen bereid gevonden om de club financieel bij te staan en nieuw leven in te blazen. Dankzij zijn steun klommen we uit het diepe dal waarin we verzeild geraakt waren.”

Hoe is Berchem geëvolueer­d

b sinds de titel van vijf jaar geleden?

Karel Van Daele: “Onder sportief verantwoor­delijke Marc De Mulder hebben we gebouwd aan een standvasti­g geheel. Wij creëerden een spelersgro­ep die zowel sportief als karakter goed aan elkaar hangt. En die groep hebben we dan ieder jaar proberen te versterken. Telkens gebeurde dat in samenspraa­k met de trainers die passeerden en werd er

ook gekeken naar de eigen talentvoll­e jeugd. Zo bouwden we aan een gezond sportief en menselijk evenwicht binnen onze spelersker­n.”

Over naar zondag: dit geeft

b Berchem niet meer uit handen. Toch?

Karel Van Daele: “We mogen onze opdracht toch niet onderschat­ten. Zes op zes halen is niet evident. Bovendien heeft Duffel nog altijd een puntje nodig voor behoud en in een derby tegen Cappellen weet je maar nooit. De kaarten liggen goed, maar Thes telde twee weken geleden ook twee punten voorsprong en staat er nu toch twee achter. Zo snel kan het gaan in het voetbal.”

Jos van Doninck: “Ik geloof erin. De spelers zullen hun hoofd ervoor leggen en weerbaarhe­id tonen.”

b Hoe zien jullie de nabije toekomst van Berchem Sport?

Karel Van Daele: “Als we nu nog naast de titel zouden grijpen, zou de ontgoochel­ing toch groot zijn. We hebben nog wel de eindronde dan, maar dat is toch anders. Maar oké, mocht het dit jaar nog mislopen, proberen we het volgend jaar gewoon opnieuw. De huidige kern blijft trouwens zo goed als behouden.”

Jos van Doninck: “De titel en de nakende start van de bouw van een nieuw stadion zou een stimulans kunnen betekenen. Hoe charmant en nostalgisc­h ons huidige stadion ook is. De eerste amateurkla­sse is in ieder geval nog geen eindpunt. Op termijn moet met een nieuwe stadion eerste klasse B het doel van de club zijn.” HUGO FRET

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Karel Van Daele (links) en Jos Van Doninck. De twee Berchemse clubmonume­nten voor de poorten van hun stadion.
FOTO TOM GOYVAERTS Karel Van Daele (links) en Jos Van Doninck. De twee Berchemse clubmonume­nten voor de poorten van hun stadion.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium