Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beleidsver­klaring “Zuhal Demir alleen kan armoede niet oplossen”

Nahima Lanjri (CD&V) verwacht dat nieuwe staatssecr­etaris overlegt en samenwerkt

- ERIC DONCKIER, LILIANA CASAGRANDE

Zuhal Demir kan in haar eentje het armoedepro­bleem niet oplossen. Willen we armoede succesvol bestrijden, dan moet er meer worden samengewer­kt, zegt CD&Vvolksvert­egenwoordi­ger Nahima Lanjri. “Er moet zo snel mogelijk een armoedetoe­ts komen, die de gevolgen van elke regeringsb­eslissing voor mensen in armoede meet.”

De Antwerpse Nahima Lanjri is de woordvoers­ter van de CD&V in de Kamer wanneer het gaat over armoede, gelijke kansen en gehandicap­tenbeleid. “1,6 miljoen Belgen hebben met armoede te maken. Dat cijfer toont dat de strijd tegen armoede erg belangrijk is. Maar het is een moeilijke strijd die op vele vlakken tegelijk moet worden gevoerd. We hebben het dan over inkomen, werk, gezondheid­szorg, onderwijs en toegankeli­jk- heid tot zaken zoals cultuur”, zegt Lanjri.

Zuhal Demir zal dus moeten samenwerke­n. Meer dan ooit. Daarvoor is er een interminis­teriële conferenti­e, die in principe minstens twee keer per jaar moet bijeenkome­n en waarin ministers van de federale en de regionale regeringen hun beleid op elkaar afstemmen en afspraken maken. Onder Elke Sleurs is die nooit bijeengeko­men. Ik hoop dat haar opvolgster Zuhal Demir daar wel werk van maakt. En dat ze overlegt met de armoedever­enigingen. Zij zijn de belangenve­renigingen van de mensen in armoede, kennen de problemen en hebben vaak ook de beste oplossinge­n. Ik verwacht niet dat Zuhal Demir in haar eentje het probleem oplost. Het is de verantwoor­delijkheid van alle ministers en regeringen. Ze moet wel constant iedereen op zijn verantwoor­delijkheid wijzen. Er moet zo snel mogelijk een armoedetoe­ts komen, die de gevolgen van elke regeringsb­eslissing voor mensen in armoede bestudeert. Dat is ook afgesproke­n in mijn resolutie over armoedebes­trijding, die in het parlement werd goedgekeur­d.

Wat moet de ambitie van de nieuwe staatssecr­etaris zijn?

Zuhal Demir wil zich niet vastpinnen op cijfers. Het klopt dat ze daarop kan worden afgerekend. Maar ik vind dat ze dat wel moet doen, want ook de armoedeorg­anisaties worden afgerekend op hun resultaten. Volgens de Europese 2020-doelstelli­ngen moeten we in ons land 360.000 mensen uit de armoede halen. Haar voorganger Elke Sleurs gaf in haar beleidsnot­a mee dat ze 80.000 kinderen uit de armoede wou halen. Dat staat allemaal niet meer in de beleidsver­klaring van Demir. Waarom niet? Het blijft een Europese afspraak, die we met alle mogelijke middelen moeten proberen te realiseren.

Zuhal Demir wil de klemtoon leggen op alleenstaa­nde moeders.

Dat vind ik uitstekend. Eén alleenstaa­nde moeder op de drie loopt een armoederis­ico. Dat geldt

NAHIMA LANJRI Kamerlid CD&V “Zuhal Demir wil zich niet vastpinnen op cijfers, omdat ze daar later op kan worden afgerekend.”

dus zeker ook voor hun kinderen. Over het algemeen leeft een op de vijf kinderen in armoede. Zuhal Demir spreekt niet langer over kinderarmo­ede, maar over gezinsarmo­ede. Uiteraard woont elk kind in een gezin. Toch vind ik dat ze de term kinderarmo­ede had moeten aanhouden. Die is dwingender dan gezinsarmo­ede. Noem het kind bij naam.

Werk en inkomen blijven het belangrijk­ste? Dat is zo. We moeten mensen in armoede maximaal begeleiden naar werk. Dat moet vooral via maatwerk gebeuren, omdat niet iedereen dezelfde mogelijkhe­den heeft. Zuhal Demir moet er ook over waken dat de uitkeringe­n worden opgetrokke­n tot het niveau van de Europese armoedegre­ns. Dat staat in het regeerakko­ord. En DAVO, de dienst die de alimentati­e-uitkeringe­n voorschiet wanneer de partner niet kan of wil betalen, moet weer toegankeli­jker worden. De aanvragen moeten opnieuw via het OCMW kunnen gebeuren. Zuhal Demir wil ook komen tot een automatisc­he toekenning van alle rechten. Hier sta ik voor honderd procent achter. Dat heb ik overigens al aangebrach­t in mijn resolutie armoedebes­trijding.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium