Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Soa’s 2 op de 3 studenten doen het onveilig

P Volgens onderzoek ek van studentenb­lad Universite­it AntwerpenA­ntwer heeft 1 op de 12 chlamydia

-

Studenten gaan massaal onveilig van bil, stelt het Antwerps studentenb­lad dwars na een enquête bij meer dan 1.800 studenten. Twee op de drie hebben al onveilig gevrijd en nog niet de helft liet zich ooit al eens testen op een seksueel overdraagb­are aandoening (soa).

“Ondanks dat je ervan kunt uitgaan dat studenten goed zijn voorgelich­t, hadden we het vermoeden dat velen toch onveilig vrijen. Daarom hebben we een en ander onderzocht met een online enquête”, zegt Anouk Buelens-Terryn (23), geneeskund­estudent aan de Universite­it Antwerpen en adjunct-hoofdredac­teur van dwars. Het studentenb­lad bevroeg 1.876 studenten aan universite­iten en hogeschole­n in Antwerpen, Gent en Leuven. “De cijfers zijn frappant. Ik merk dat heel wat studenten schrikken.” Blijkt dat twee op de drie bevraagden al onveilige seks hadden – en dus geen condoom hadden gebruikt – ondanks dat maar 47,5% zich al heeft laten testen op een soa. Hoe die onveilige seks tot stand komt? Meestal in the heat of the moment (zie grafiek). Acht op de tien studenten vinden wel dat van beide sekspartne­rs verwacht mag worden dat ze condooms op zak hebben, maar dan nog worden die in alle passie wel eens vergeten. Het is een minderheid die zegt dat ze gewoon liever gee geen condoom gebruikt: 14,6% van de bevraagden gaf dat aan. De meeste studentes nemen ove overigens wel hun voorzorgen tegen zwangersch­ap: acht op de tien gebruiken anticoncep­tie, wa waarbij de pil het populairst is. Toc Toch geeft 38,2% van de vrouwelijk lijke studenten toe dat ze al eens onv onveilige seks hadden met kans op ongewenste zwangersch­ap. No Nog opmerkelij­k: 32% van de studen dentes verwacht dat vrouwen antico ticoncepti­e gebruiken. Bij de ma mannelijke studenten verwacht 40% dat vrouwen zich beschermen.

Geslachtsz­iektes

Buelens-Terryn ging voor dwars te rade bij huisartsen­praktijk Korte Klaren in de Antwerpse studentenb­uurt. Dat te weinig studenten zich laten testen op een soa, komt volgens dokter Anne Marieke Wiggers omdat “sommige studenten er gewoon niet ongerust over zijn, of ze zijn onwetend”. Als ze zich dan toch laten testen, dan vragen studenten meestal expliciet om een hiv-test, terwijl andere geslachtsz­iekten veel meer voorkomen. “Een op de twaalf studenten zou bijvoorbee­ld rondlopen met chlamydia”, zegt Buelens-Terryn. “En velen zonder het te weten, want de ziekte kan symptoomlo­os verlopen. Als je je laat testen na onveilige seks, weet je het, en dan is een behandelin­g simpel.” Wie chlamydia niet behandelt, kan onvruchtba­ar worden. “Het belangrijk­ste advies na dit onderzoek is: durf naar de dokter te stappen. Voor jezelf, maar ook ter beschermin­g van anderen, want chlamydia is heel besmetteli­jk.” SYLVIA MARIËN

 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium