Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mooiste moment uit mijn c arrière”

Kloof met absolute wereldtop steeds kleiner: Goffin klopt voor het eerst voormalig nummer 1 Djokovic

- HANS JACOBS

Een stralende glimlach, gebalde vuist, een staande ovatie en bijwijlen topniveau: voor het eerst klopt David Goffin absolute wereldtopp­er Novak Djokovic, nummer twee van de wereld. Een zoveelste mijlpaal in zijn carrière. “Dit smaakt naar meer.”

En of Stéphanie, de vriendin van David Goffin, straalde op de tribunes. In hun achtertuin – Goffin en zijn wederhelft zijn sinds vorig jaar gedomicili­eerd in Monaco – zag ze Goffin schitteren: 6-2, 3-6, 7-5, na en dik twee en een half uur en vijf matchballe­n. “Dit is het mooiste moment uit mijn carrière”, aldus Goffin. “Dit smaakt naar meer, dit geeft enorm veel vertrouwen.” Neen, dit was niet de Novak Djokovic op absoluut topniveau – en zeker niet dezelfde Djokovic die eind vorig jaar reserve Goffin een bolwassing gaf op de Masters. Djoko beleeft zijn slechtste voorseizoe­n in tien jaar. Hij was een tijd op de sukkel met een elleboogbl­essure. De Spanjaard Pablo Carrena Busto, nummer 19 van de wereld, had hem in de vorige ronde twee en een half uur en drie sets aan de praat gehouden. Op het tragere gravel kan Goffin het Djokovic lastiger maken dan op snellere hardcourtb­anen. En er werd gespeeld naar twee winnende sets – en niet naar drie, dus minder kans voor Djokovic dat zijn motor aanslaat.

Voor alle duidelijkh­eid: dat doet iets, maar niet zo heel veel af van de verdienste van Goffin. Goffin serveerde vooral in set één en drie verschroei­end tennis

op topniveau, liet Djokovic met fraai opgebouwd tennis alle hoeken van de courts zien. En, het stokpaardj­e van zijn coach Thierry Van Cleemput, hij speelde met heel veel agressie, nam de bal zo vroeg als mogelijk. “Oké, Djokovic heeft de laatste maanden moeite om zijn beste niveau te halen en ik weet niet of ik het tegen de beste Djoko had gehaald”, aldus Goffin. “Maar hij heeft het tornooi al gewonnen en kan dus uit de voeten op gravel. Toch voelde ik mij nu meer op mijn gemak dan op hardcourt, op gravel heb ik iets meer tijd, kan ik makkelijke­r aanklampen in de rally’s.” Djokovic op topniveau of niet, de Serviër is en blijft nog altijd een voormalig nummer één van de wereld, is een veelvoudig grandslamw­innaar en ondanks zijn rotseizoen staat hij mooi te blinken op de tweede plaats op de wereldrang­lijst. Over blinken gesproken: Djokovic klaagde achteraf dat een kant van het terrein onbespeelb­aar was door het zonlicht, “alsof ik met een flash in mijn ogen speelde”. Detail: dat geldt dan voor beide spelers, of niet? Dat weet Djokovic uiteraard ook, en hij loofde Goffin. “Het siert David dat hij aan die slechte kant zijn service wel kon behouden. Ik had mijn kansen maar heb ze niet benut. Ik heb het laten liggen bij het begin van de derde set, speelde anderhalve set goed. Ook al heb ik het gevoel dat ik iets beter speelde dan de laatste tijd. Maar David speelt erg snel, is kwiek.” Goffin nam het compliment dankbaar in ontvangst. “Ik ben blijven aanklampen omdat ik voelde dat ik kansen had. Ik ben tevreden dat ik dit tot een goed einde heb kunnen brengen.” En zo heeft Goffin voor de tweede keer in zijn carrière een topvijfspe­ler aan zijn scalp: eerder klopte hij Stan Wawrinka, gisteren dus Djokovic. De kloof tussen hem en de absolute wereldtop wordt dus steeds kleiner. Ook symbolisch: voor het eerst in vijftien wedstrijde­n tegen een speler uit de top drie won Goffin. Als toemaatje neemt hij maandag normaal gezien weer plaats in de top tien van de wereldrang­lijst – tenzij Lucas Pouille, ook halvefinal­ist, het tornooi zou winnen en Goffin vandaag zijn halve finale verliest. Goffin mag het vandaag opnemen tegen Rafael Nadal, weer helemaal terug en gravelbees­t pur sang, hij won Monte Carlo liefst zeven keer. Maar als hij die vesting ook kan slopen – dat is in theorie moeilijker dan Djokovic kloppen – ligt de weg naar winst open.

David Goffin ‘‘Dit geeft enorm veel vertrouwen.’’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium