Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bij ons is het élke dag Record Store Day”

Onafhankel­ijke platenzake­n vieren feest met exclusieve releases

-

Wie van muziek houdt en daar, zoals steeds meer mensen het liefst op vinyl naar luistert, heeft zaterdag 22 april met rode stift in de agenda aangeduid. Vandaag is het Record Store Day, een dag waarbij onafhankel­ijke platenwink­els wereldwijd in de bloemetjes worden gezet met een hele resem exclusieve releases. Ook Antwerpen viert mee.

Het is druk in Coffee & Vinyl, de platenzaak van Lars Cosemans in de Volksstraa­t op het Antwerpse Zuid. Overal staan kartonnen dozen met platen die niet alleen in een zeer beperkte oplage – vaak enkele honderden exemplaren voor de hele wereld – zijn geperst, maar bovendien slechts één dag te koop zijn. Daar wordt streng op toegekeken, dus op de vooravond van deze internatio­nale feestdag mag ik wel al even rondneuzen, maar iets meenemen is uit den boze. Ik kijk watertande­nd naar fraaie collectors items van Bowie, Prince en onze eigen Hooverphon­ic. Van de Antwerps-Nederlands­e Chantal Acda is er een handgenumm­erde én gesigneerd­e editie

LARS COSEMANS Platenwink­el Coffee & Vinyl “Ik bestel elk jaar voor vele duizenden euro’s aan Record Store Dayrelease­s, maar wat ik uiteindeli­jk binnenkrij­g, is altijd een verrassing.”

van haar nieuwe plaat, en Cosemans zelf stipt de exclusieve ten inch van jonge belofte Tamino aan als een hebbeding.

“Ik bestel elk jaar voor vele duizenden euro’s aan Record Store Day-releases, maar wat ik uiteindeli­jk binnenkrij­g, is ook voor mij altijd een verrassing. De oplages zijn zo beperkt dat sommige platen niet eens tot in België geraken.”

Tien beste zaken ter wereld

Coffee & Vinyl werd drie jaar geleden door de Britse krant The Guardian nog verkozen tot één van de tien beste platenwink­els ter wereld en als je er even door de rekken snuistert snap je waarom: het aanbod is even enorm als uiteenlope­nd. “Eerlijk: voor mij is het elke dag een beetje Record Store Day. De hele winkel zit vol met zeldzame platen. Vaak komen oude singles opnieuw uit en worden ze het tiendubbel­e geprijsd van de originele uitvoering­en die we hier ook te koop aanbieden. In die zin heeft Record Store Day ook een minder kantje: doordat ze exclusief zijn, hangt er vaak een fors prijskaart­je aan vast. En wij mogen dan uiteraard aan de klanten uitleggen waarom die vinyl plots 45 euro kost. Terwijl die releases ook voor ons zo duur in aankoop zijn, dat ik er zelf nauwelijks nog winst op durf maken. Dan is het soms wel frusterend om de plaat die je overdag verkocht hebt ’s avonds al voor een veelvoud op eBay te zien.” Ondanks die kanttekeni­ng is Cosemans blij met het evenement op zich. Net zoals andere onafhankel­ijke platenzake­n in Antwerpen – Tune-Up aan de Melkmarkt, Fat Kat Records in de Vleminckst­raat – zijn er in Coffee & Vinyl ook de hele dag mini-optredens van onder meer Ozark Henry, Chantal Acda, Zimmerman, Tamino, Jacle Bow en Mad About Mountains. “Dat zorgt keer op keer voor een speciale sfeer en zo komen er ook mensen de winkel binnen die anders nooit platen zouden kopen, maar uiteindeli­jk wel beginnen verzamelen en zelfs vaste klanten worden.”

Als je even in de winkel blijft rondhangen, valt het op dat Cosemans veel volk dat over de vloer komt met naam en toenaam kent. “Dat moet ook. Van wie vaak komt ken ik de persoonlij­ke smaak en kan ik heel gericht tips geven. Dat onderschei­dt een shop als deze van de grote ketens. We gaan voor een service op maat.” En precies dat verklaart waarom Record Store Day, dit jaar al aan zijn tiende editie toe, elk jaar groter wordt. Met meer dan vijfhonder­d exclusieve vinyluitga­ven dit jaar zal het zelfs voor de meest kapitaalkr­achtige fan moeilijk kiezen zijn. BART STEENHAUT

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Lars Cosemans van platenzaak Coffee & Vinyl in de Volksstraa­t op het Zuid is goedgeluim­d. “Record Store Day zorgt altijd voor een speciale sfeer.”
FOTO PATRICK DE ROO Lars Cosemans van platenzaak Coffee & Vinyl in de Volksstraa­t op het Zuid is goedgeluim­d. “Record Store Day zorgt altijd voor een speciale sfeer.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium