Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik was bang dat uw boeken een soap zouden worden, maar nu ben ik gerust”

- KRIS VANMARSENI­LLE

De nieuwe roman van Toni Coppers ligt nog maar pas in de winkel, maar trouwe abonnees van Gazet van Antwerpen hebben hem al kunnen lezen en met de auteur van gedachten kunnen wisselen op de eerste avond van de Leesclub van uw krant. De nieuwe Coppers, De Zomer van

de Doden, kreeg van onze lezers overwegend lof.

Met hun boek onder de arm kwam een zeventigta­l abonnees van uw krant donderdaga­vond naar onze redactie afgezakt. Onze redacteur en thrillersp­ecialist Geert D’Hulster interviewd­e Toni Coppers, daarna was er gelegenhei­d tot vragen. En die waren er in overvloed. Er zat duidelijk een publiek van experten in onze zaal. Iedereen had het boek gelezen en iedereen had er een mening over. Coppers stond er zelf versteld van. “Ik ben onder de indruk van hun kennis. Deze avond heeft me ongeloofli­jk veel plezier gedaan”, zei hij achteraf.

Televisier­eeks

De Zomer van de Doden is alweer een roman met speurder Liese Meerhout in de hoofdrol, hoewel er in dit verhaal veel meer aandacht naar haar collega Michel Masson gaat. Een deel van het verhaal speelt zich af in Italië. Coppers vertelde honderduit over zijn personages en hoe hij ze liet evolueren. “Liese is voor mij en mijn familie gewoon een vriendin”, zei hij. “’ We praten over haar alsof ze echt bestaat. Zoals: dit zou Liese niet goed vinden. Of: wat zou Liese in deze omstandigh­eden doen?” Volgens enkele lezers is deze roman van Coppers filosofisc­her dan de vorige. Vooral Masson geeft zich nogal eens over aan diepe gedachten. “Dat komt omdat ik dat nu durf”, zei Coppers. “Vroeger was ik veel meer bezig met mijn plot. Nu denk ik wel dat ik een verhaal kan schrijven en kan ik wat meer tonen van het ka- rakter en de gedachten van mijn personages.” Andere lezers waren dan weer bang dat de romans van Coppers zouden veranderen door de televisies­erie met Hilde De Baerdemaec­ker in de hoofdrol, maar dat is niet gebeurd. “Gelukkig. Ik was even bang dat uw boeken op een soap zouden gaan lijken, maar ik ben helemaal gerustgest­eld nu ik dit gelezen heb”, zei een trouwe lezer die Coppers al vele jaren volgt. André Langenus uit Antwerpen las met De Zomer van de Doden zijn allereerst­e Coppers. “Ik was bang dat ik niet zou kunnen volgen omdat ik de voorgeschi­edenis niet ken”, zegt hij, “maar je kunt deze roman perfect op zich lezen. Je krijgt genoeg informatie. Waardoor ik mij dan de vraag stel: is het voor uw trouwe lezers niet vervelend dat alles altijd herhaald wordt?” Het antwoord kwam meteen van de trouwe lezers in de zaal: helemaal niet! “Ik heb dit boek op de trein gelezen, en elke keer had ik spijt dat ik moest uitstappen”, vertelde een dame enthousias­t.

Thriller of misdaadrom­an

Er ontspon zich ook een pittige discussie over het genre waartoe de romans van Coppers behoren. Is dit nu een thriller of een misdaadrom­an? Een lezeres was duidelijk: “Dit is geen thriller. Dit is een misdaadrom­an. En toch zetten ze de werken van Coppers in de boekhandel altijd bij thrillers. Haal die mens daar weg. Die hoort daar niet thuis.” Geert D’Hulster legde uit dat thriller stilaan een verzamelna­am geworden is voor allerlei span-

nende boeken, en hij werd daarin bijgetrede­n door Miranda De Meester, een bibliothec­aris uit Schoten. “Thrillers zijn helemaal in. Er wordt door boekhandel­s en bibliothek­en ook van alles georganise­erd rond het genre. Als we de boeken van Toni Coppers on- der het label ‘misdaadrom­an’ zouden zetten, zouden ze minder gelezen worden. Zo is het nu eenmaal.” De eerste bijeenkoms­t van de Boekenclub van Gazet van Antwerpen was een succes. Iedereen ging tevreden naar huis met een gesigneerd boek. En de auteur zelf stond te blozen van zo veel lof van het deskundige publiek. De Zomer van de Doden krijgt van onze lezers een score van 8,2 op 10.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Toni Coppers geeft elke abonnee van uw krant een persoonlij­k gesigneerd exemplaar van zijn nieuwste boek.
FOTO JORIS HERREGODS Toni Coppers geeft elke abonnee van uw krant een persoonlij­k gesigneerd exemplaar van zijn nieuwste boek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium