Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Luik Philippe Gilbert krijgt museum

-

Philippe Gilbert heeft in Remouchamp­s al zijn eigen Square, nu krijgt hij ook zijn eigen museum. Burgemeest­er Philippe Dodrimont hoopt dat tegen de volgende Luik Bastenaken Luik het ‘Maison du Cyclisme’ af is.

Tourbaas Christian Prudhomme was erbij, net als enkele afgevaardi­gden van de provincie Luik en de privégelds­chieter Joseph Renson van het dierenpark Le Monde Sauvage, die mee zijn schouders zet onder de renovatie van het Maison du Tourisme dat net naast de grot van Remouchamp­s is gelegen.

“Ik ben blij met dit initiatief”, stelde Philippes oudere broer Christian, die schepen is in Remouchamp­s. “Het is meer dan een museum van alle waardevoll­e truien en onderschei­dingen die Philippe kreeg. Het is de bedoeling dat we bijvoorbee­ld tijdens het Vlaamse voorjaar dat hier ook thematisch uitwerken. Joop Zoetemelk beloofde ook al mee te werken, want we hebben hier naast veel Vlamingen en Duitsers ook veel Nederlande­rs die komen fietsen.”

Herstel verloopt vlot

De Belgische kampioen zelf was er niet bij. Hij onderging gisteren een nieuwe controle in het ZOL-ziekenhuis in Genk, waar een scan leerde dat zijn gekneusde rechternie­r heel goed herstelt van de zware klap in de Amstel Gold Race. “Hij moet wel nog een tiental dagen rusten en voorzichti­g zijn, maar na enkele pijnlijke dagen in het begin van de week herstelt hij nu heel goed”, klonk het bij zijn team Quick.Step Floors. Tot maandag alvast rust de winnaar van de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race in zijn flat in Visé en daarna trekt hij naar Monaco. “Omdat het te druk wordt als hij zich in de massa beweegt, zal hij niet live aanwezig zijn op Luik - Bastenaken - Luik”, gaf Christian Gilbert aan. “Hij kijkt thuis in zijn zetel, zoals hij ook de Waalse Pijl volgde. Hij vertelde me dat er voor hem een tweede plaats had ingezeten, Valverde was wel een maatje te groot, gaf hij toe.” Waar Gilbert opnieuw in competitie komt, is nog niet duidelijk. “Dat kan de Baloise Belgium Tour zijn die op 24 mei begint. Of wie weet rijdt hij de Tour? Alles ligt open.” Wel is zeker dat hij volgende zaterdag naar Mol afzakt om ploegmaat, generatieg­enoot en goede vriend Tom Boonen uit te wuiven in zijn afscheidsw­edstrijd. “Hij hoopt volgende zondag zijn eigen Philippe Gilbert Classic te rijden. Op voorwaarde dat hij groen licht krijgt van de dokters, want zijn gezondheid gaat voor alles.”

HUGO COOREVITS

 ?? FOTO SEBASTIEN SMETS ?? Broer Christian Gilbert (links).
FOTO SEBASTIEN SMETS Broer Christian Gilbert (links).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium